Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Străzi deschise” după starea de urgență. ARCEN propune extinderea Grădinilor Icoanei și Ioanid, prin pietonalizarea în weekend a străzilor din apropiere

Casă frumoasă în centru

Foto: Alberto Groșescu

După 15 mai o să putem ieși din casă, însă distanțarea fizică impusă de coronavirus ne obligă la un alt fel de interacțiune care va schimba cu totul modul în care făceam lucrurile până acum.

Deschiderea parcurilor este o provocare mare. Nevoia unei plimbări, nevoia de a ieși cu copilul, de a face exerciții, de a plimba câinele o să umple parcurile, probabil mult mai mult decât s-a întâmplat week-end-ul trecut în Sectorul 2.

Respectarea noilor reguli de conviețuire urbană stabilite pentru protejarea sănătății publice cere mai mult spațiu public în interiorul orașelor.

În ultimele săptămâni am cercetat inițiativele de adaptare la măsurile impuse de COVID-19 pe care alte orașe le-au luat. E uimitoare capacitatea rapidă de reacție a unor metropole precum New York, Paris, Milano, Berlin, Vancouver, Sydney, Mexico City sau Bogota. Evident că dacă stăm să ne gândim și să analizăm, sunt măsuri care au fost luate în contextul specificului acestor orașe și raportat la nivelul de civilizație al fiecăruia. Oricât de dornici am fi, o parte din modele nu pot fi preluate pur și simplu în București, pentru că nu toate orașele sunt la fel. Ceea ce nu s-a făcut zeci de ani aici, nu poate fi construit peste noapte și mai ales, bucureștenii pun mai presus de orice, confortul și obișnuința.

Un exemplu seducător, este al Oakland-ului, care a propus pe 11 aprilie transformarea a câteva străzi care însumează 4,5 mile, în străzi destinate pietonilor, bicicliștilor, activităților fizice individuale, sau persoanelor în scaun cu rotile. Cinci săptămâni mai târziu, pe baza propunerilor venite din comunitate, 20 de mile de străzi au fost închise traficului și deschise locuitorilor, ca o soluție a nevoilor de distanțare fizică impuse de coronavirus.

În prezent, Bucureștiul are doar 3mp de parcuri și grădini publice pentru fiecare locuitor, fără să ia în calcul rezidenții neoficiali, adică mai puțin de jumătate din norma europeană. Crearea condițiilor de recreere în spații deschise, prin păstrarea distanțării fizice, este fundamentală pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor orașului. E nevoie să regândim rapid viața orașului iar această criză poate deveni o oportunitate pentru a reinventa orașul.

ARCEN vine cu o propunere de lărgire a spațiilor de recreere din capitală, prin pietonalizarea străzilor din apropierea parcurilor și a grădinilor publice pe durata weekend-urilor, sub forma proiectului-pilot „Străzi deschise”.

Proiectul-pilot vizează extinderea Grădinilor Icoanei și Ioanid, începând cu data de 6 iunie 2020, prin pietonalizarea străzilor din proximitate, urmărind să experimenteze lărgirea integrată a spațiilor de recreere în contextul crizei generate de coronavirus și al nevoilor create de ieșirea treptată din izolare și de încetarea stării de urgență. „Străzi deschise” este un punct de pornire pentru abordarea integrată a extinderii tuturor spațiilor de recreere din oraș în noul context impus de pandemia COVID-19.

Într-o primă etapă propunem extinderea spațiului celor două grădini publice, Icoanei și Ioanid, care însumează doar 20.000mp. Prin devierea fluxului de circulație a cinci străzi din proximitate și pietonalizarea parțială sau totală a altor șaisprezece, spațiul de recreere se triplează, ajungând la un total de 60.000mp pentru locuitorii Bucureștiului care au nevoie de activitate fizică individuală și contact social.

Faza pilot a proiectului „Străzi deschise” propune pietonalizarea parțială sau integrală în week-end a străzilor: Icoanei, Dimitrie Orbescu, Dumbrava Roșie, Aurel Vlaicu, Corneliu Botez, Schitul Darvari, Pictor Arthur Verona, Pitar Moș, Eremia Grigorescu, Alexandru Donici, Ion Luca Caragiale, A.D. Xenopol, Polonă, Cristofor Columb, Intrarea Ion Voicu și Piața Spaniei.

 Pietonalizarea străzilor se va face prin intermediul conurilor de trafic pentru a permite accesul rezidenților și vehiculelor aparținând serviciilor de urgență. Închiderea străzilor va permite staționarea și parcarea autoturismelor rezidenților, dar va impune reducerea vitezei de deplasare la 20 km / oră pe segmentele pietonalizate, în zilele de vineri ora 18.30 până duminică la ora 21.00, pe durata măsurilor de distanțare fizică.

ARCEN a înaintat propunerea „Străzi deschise” Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 1 și Primăriei Sectorului 2, cu scopul de a iniția o colaborare pentru punerea proiectului în practică. În paralel, vom iniția dialoguri cu grupuri civice, ONG-uri și specialiști pentru perfecționarea și replicarea modelului la scara întregului oraș.

Pentru mai multe detalii: https://www.arcen.info/strazi-deschise-in-district-40/.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult