Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Străzi deschise” după starea de urgență. ARCEN propune extinderea Grădinilor Icoanei și Ioanid, prin pietonalizarea în weekend a străzilor din apropiere

Casă frumoasă în centru

Foto: Alberto Groșescu

După 15 mai o să putem ieși din casă, însă distanțarea fizică impusă de coronavirus ne obligă la un alt fel de interacțiune care va schimba cu totul modul în care făceam lucrurile până acum.

Deschiderea parcurilor este o provocare mare. Nevoia unei plimbări, nevoia de a ieși cu copilul, de a face exerciții, de a plimba câinele o să umple parcurile, probabil mult mai mult decât s-a întâmplat week-end-ul trecut în Sectorul 2.

Respectarea noilor reguli de conviețuire urbană stabilite pentru protejarea sănătății publice cere mai mult spațiu public în interiorul orașelor.

În ultimele săptămâni am cercetat inițiativele de adaptare la măsurile impuse de COVID-19 pe care alte orașe le-au luat. E uimitoare capacitatea rapidă de reacție a unor metropole precum New York, Paris, Milano, Berlin, Vancouver, Sydney, Mexico City sau Bogota. Evident că dacă stăm să ne gândim și să analizăm, sunt măsuri care au fost luate în contextul specificului acestor orașe și raportat la nivelul de civilizație al fiecăruia. Oricât de dornici am fi, o parte din modele nu pot fi preluate pur și simplu în București, pentru că nu toate orașele sunt la fel. Ceea ce nu s-a făcut zeci de ani aici, nu poate fi construit peste noapte și mai ales, bucureștenii pun mai presus de orice, confortul și obișnuința.

Un exemplu seducător, este al Oakland-ului, care a propus pe 11 aprilie transformarea a câteva străzi care însumează 4,5 mile, în străzi destinate pietonilor, bicicliștilor, activităților fizice individuale, sau persoanelor în scaun cu rotile. Cinci săptămâni mai târziu, pe baza propunerilor venite din comunitate, 20 de mile de străzi au fost închise traficului și deschise locuitorilor, ca o soluție a nevoilor de distanțare fizică impuse de coronavirus.

În prezent, Bucureștiul are doar 3mp de parcuri și grădini publice pentru fiecare locuitor, fără să ia în calcul rezidenții neoficiali, adică mai puțin de jumătate din norma europeană. Crearea condițiilor de recreere în spații deschise, prin păstrarea distanțării fizice, este fundamentală pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor orașului. E nevoie să regândim rapid viața orașului iar această criză poate deveni o oportunitate pentru a reinventa orașul.

ARCEN vine cu o propunere de lărgire a spațiilor de recreere din capitală, prin pietonalizarea străzilor din apropierea parcurilor și a grădinilor publice pe durata weekend-urilor, sub forma proiectului-pilot „Străzi deschise”.

Proiectul-pilot vizează extinderea Grădinilor Icoanei și Ioanid, începând cu data de 6 iunie 2020, prin pietonalizarea străzilor din proximitate, urmărind să experimenteze lărgirea integrată a spațiilor de recreere în contextul crizei generate de coronavirus și al nevoilor create de ieșirea treptată din izolare și de încetarea stării de urgență. „Străzi deschise” este un punct de pornire pentru abordarea integrată a extinderii tuturor spațiilor de recreere din oraș în noul context impus de pandemia COVID-19.

Într-o primă etapă propunem extinderea spațiului celor două grădini publice, Icoanei și Ioanid, care însumează doar 20.000mp. Prin devierea fluxului de circulație a cinci străzi din proximitate și pietonalizarea parțială sau totală a altor șaisprezece, spațiul de recreere se triplează, ajungând la un total de 60.000mp pentru locuitorii Bucureștiului care au nevoie de activitate fizică individuală și contact social.

Faza pilot a proiectului „Străzi deschise” propune pietonalizarea parțială sau integrală în week-end a străzilor: Icoanei, Dimitrie Orbescu, Dumbrava Roșie, Aurel Vlaicu, Corneliu Botez, Schitul Darvari, Pictor Arthur Verona, Pitar Moș, Eremia Grigorescu, Alexandru Donici, Ion Luca Caragiale, A.D. Xenopol, Polonă, Cristofor Columb, Intrarea Ion Voicu și Piața Spaniei.

 Pietonalizarea străzilor se va face prin intermediul conurilor de trafic pentru a permite accesul rezidenților și vehiculelor aparținând serviciilor de urgență. Închiderea străzilor va permite staționarea și parcarea autoturismelor rezidenților, dar va impune reducerea vitezei de deplasare la 20 km / oră pe segmentele pietonalizate, în zilele de vineri ora 18.30 până duminică la ora 21.00, pe durata măsurilor de distanțare fizică.

ARCEN a înaintat propunerea „Străzi deschise” Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 1 și Primăriei Sectorului 2, cu scopul de a iniția o colaborare pentru punerea proiectului în practică. În paralel, vom iniția dialoguri cu grupuri civice, ONG-uri și specialiști pentru perfecționarea și replicarea modelului la scara întregului oraș.

Pentru mai multe detalii: https://www.arcen.info/strazi-deschise-in-district-40/.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult