Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„The Next Rembrandt”, prima lucrare de artă creată de un calculator, expusă la București

The Next Rembrandt

Bucureștenii pot admira în acest sfârșit de săptămână, la Galeriile Kretzulescu, „The Next Rembrandt”, prima lucrare de artă pictată de un computer. 

Realizat la aproape 350 de ani de la moartea artistului, portretul a fost creat de un algoritm ce a descompus, timp de 18 luni, cele 346 de tablouri semnate de Rembrandt, pentru a putea asimila stilul, alegerile și intențiile maestrului olandez.

Operele au fost scanate la înaltă rezoluție 2D și 3D, apoi detaliile au fost amplificate prin algoritmi de deep learning rulând pe platforma de cloud Azure de la Microsoft. O echipă de artiști, programatori, critici de artă, specialiști în date, istorici ai artei și ingineri a obținut la final 168.263 de „unități” vizuale, pe care algoritmul le-a învățat și folosit. Echipa i-a cerut computerului să creeze portretul unui bărbat cu vârsta între treizeci și patruzeci de ani, cu barbă, îmbrăcat în negru, cu guler alb și pălărie.

Algoritmul a creat imaginea folosind tehnicile de geometrie, compoziție, coloristică și detalii învățate din analiza tablourilor maestrului olandez. Rutine software de recunoaștere facială au analizat și clasificat cele mai des întâlnite geometrii folosite de Rembrandt pentru crearea fețelor și le-au aplicat pentru a genera trăsăturile „modelului” pe pânza virtuală a noului tablou.

Odată ce portretul a fost complet, au fost adăugate textură și relief. În urma analizei tehnicii și tușelor tablourilor existente, imaginea creată a fost completată cu informații legate de înălțime pentru a recrea mișcările pensulei și aplicarea culorilor. O imprimantă 3D special dezvoltată pentru reproduceri de artă a aplicat 13 straturi de culoare succesive, recreând realist textura unei picturi clasice pentru cei 148 de milioane de pixeli ai noului Rembrandt.

Emmanuel Flores, specialist în analiza datelor, a prezentat vineri la București modul în care analiza volumelor mari de date - Big Data - și inteligența artificială au influențat chiar și un domeniu presupus intangibil, precum cel al artei.

„Cea mai mare provocare a reprezentat-o cartografierea și realizarea instrumentelor tehnice pentru a ne crea visul. Acest lucru a fost foarte dificil. În special când este vorba de cineva ca Rembrandt, care este un simbol, poți călca ușor „granițele” . Cred că probabil provocarea a fost menținerea unui echilibru”, a precizat pentru Republica.ro Emmanuel Flores.

„The Next Rembrandt” a fost creat de o echipă sub îndrumarea agenției de creație J. Walter Thompson care a utilizat tehnologia Microsoft, cu scopul de a învinge o provocare controversată: a învăța un computer să gândească, să acționeze și să picteze precum Rembrandt. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Pe când un computer care sã gåndeascã, picteze precum Vermeer? O rreproducere dupã tabloul "Fata cu cercel de perlã" mi-ar face viata mult mai frumoasã! Hehe,pasãrea mãlai viseazã!
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult