Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Tovarășe Putin, te rog, eliberează-mă...” Lovitura psihologică dată de ucraineni Rusiei

Vehicule militare rusești distruse

Foto: Kirill Chubotin/ Sipa Press/ Profimedia

„Tovarășe Putin, te rog, eliberează-mă...” Acestea sunt cuvintele unuia dintre soldații din regiunea Kursk care s-au predat ucrainenilor. Ucraina nu poate ocupa Rusia - un teritoriu imens ce se întinde de la Urali și până la Kamceatka - și nimeni nu are cum să creadă că își dorește asta. Însă, dincolo de calculele militare strategice pe care nu le cunoaștem, „operațiunea militară specială” - ca să parafrazăm o expresie dragă lui Putin - a Ucrainei în Rusia are în plan psihologic și moral un efect devastator asupra cetățenilor și soldaților ruși, care se simt neputincioși: „Tovărășe Putin, te rog, eliberează-mă!” sau „Ce să fac cu o pușcă în fața unui tanc!?”

Iar Putin - țarul, cotropitorul, urmașul lui Petru cel Mare - nu știe ce să facă. Pare năucit și în incapacitate de a procesa ceea ce se întâmplă. El invada țări, el amenința de la masa aceea imensă, el era tot timpul cu bomba atomică în gură și brusc tace. Îi este imposibil să accepte că soldați ucraineni au intrat în Rusia și că soldații lui fug sau se predau. Și iar mă gândesc la povestea biblică cu lupta dintre David și Goliat. Soldații ucraineni nu vor ocupa niciodată Rusia, dar gestul lor aparent nebunesc de a intra în ea scoate la iveală vulnerabilitățile acestui imperiu închipuit. Imaginați-vă cum primește Putin vestea că un soldat rus pe teritoriul Rusiei se roagă de el să îl elibereze, iar altul îi spune că nu avea ce face cu o pușcă în fața unui tanc...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Hai s-o spunem pe cea dreaptă: dacă nu l-ar fi oprit chinezii, de mult dădea Putin cu bombe nucleare tactice, adică limitate ca putere de explozie. Nu și de iradiere!
    • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      Nu poate fi atat de idiot - totusi e ofiter - ca sa creada ca radiatiile vor ocoli Rusia!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult