Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

„Trăiește vara FRESH”: Îndemnul Kaufland pentru un stil de viață conștient și sustenabil

Kaufland - fresh

Ultimul an a adus schimbări majore pe piața de retail. În consecință, hipermarketurile au fost nevoite să adopte noi strategii pentru a răspunde nevoilor consumatorilor și pentru a continua dezvoltarea.

Un studiu care a cuprins sondaje în rândul a peste 10.000 de consumatori și circa 50 de directori din retail din Europa, realizat în ianuarie anul acesta de EuroCommerce și McKinsey, a scos în evidență trei schimbări-cheie: online-ul devine esențial, prețul este din nou rege (down trading), iar agendele stilului de viață al consumatorilor stimulează cererea printr-un accent pe sănătate, durabilitate și mâncare convenabilă. Aceste schimbări au apărut ca modele consistente în majoritatea statelor Europei, se arată în cercetare.

Canalele de vânzare online au contribuit creșterea veniturilor în domeniul produselor de băcănie în 2020 cu circa 20%, față de 4% în 2019. 

Studiul mai arată că, în ultimul an, în Europa, consumatorii și-au redus frecvența cumpărăturilor cu aproximativ 5% în medie, în timp ce valoarea coșului de cumpărături a crescut cu aproximativ 16%.

O treime dintre consumatorii care au răspuns la sondaj intenționează să cheltuie mai mult în 2021 pe produse sănătoase și organice, iar 19% s-au arătat interesați să cumpere mai multe produse prietenoase cu mediul. Totodată, studiul a relevat tendința pentru un consum conștient - o combinație între alegerea produselor mai sănătoase, nutriție și durabilitate în obiceiurile de consum ale clienților retailerilor.

„Trăiește vara FRESH”

Un îndemn pentru a adopta un stil de viață conștient, sustenabil și fresh, a lansat în această vară și Kaufland România.

Compania a invitat românii să se bucure, prin joacă și bună dispoziție, de fiecare moment în cadrul campaniei naționale „Trăiește vara FRESH”.

Spotul TV aferent „Trăiește vara FRESH” îl are protagonist principal pe Smiley, cu îndrăgita sa piesă „Să-mi fie vară”, dar și vedete precum Speak și Ștefania, Codin Maticiuc, Chef Samuel, Andrei Roșu și Cătălin Botezatu. Invitația, care inspiră bucurie, a fost de a trăi vara ca pe o vacanță, la piscină, cu bună dispoziție, alături de prieteni dragi.

„De multe ori m-am gândit ce bine ar fi să simțim starea de vară tot timpul anului. Soare, apă, distracție, prieteni, vacanță, totul și toți în jur fresh și cu zâmbetul pe buze. E frumoasă vara, ne pune tuturor o stare de libertate și de bine în suflete de la primele ei semne. Hai să ne păstrăm starea de vară cât mai mult timp, tot anul, toată viața! Să ne fie vară toată viața, vorba piesei!” a spus Smiley.

Inițiativa a reprezentat o continuare a demersului „Trăiește Fresh”, în care Kaufland și-a propus să motiveze clienții să abordeze un nou stil de viață, fresh, bazat pe consumul de alimente proaspete în fiecare zi.

„Ideea a venit natural. Cine e cel mai cunoscut? Smiley”

„În anul care a trecut oamenii s-au focusat pe produse de bază și poate uitau să introducă în alimentație cât mai multe fructe și legume, pentru că ieșeau mai rar din case. Kaufland România a încercat să-i îndemne să nu uite cât de importantă este alimentația echilirată. Era ușor să găsești o scuză să nu mănânci foarte proaspăt sau sănătos, pentru că nu puteai să ajungi la magazin.

Kaufland România a promovat activ către public importanța unei alimentații fresh. Am lucrat și la extinderea opțiunilor de livrare online, cu ajutorul partenerilor noștri. Anul trecut am lansat un micro-site dedicat comandării online a produselor de bază. Livrarea în online a explodat anul trecut, deoarece am încercat să asigurăm oamenilor accesul cât mai facil la produse esențiale”, spune Cristian David, Digital Marketing Director la Kaufland România & Moldova.

„Ne-am gândit cum putem să amintim oamenilor că se poate trăi din nou fresh, cu focus pe alimente proaspete și sănătoase. Compania colaborează cu mulți formatori de opinie, vedete care împart cu noi aceleași valori și care pot să ne ajute să ducem mai ușor mesajele noastre către oameni.

Ideea a venit natural. Cine e cel mai cunoscut? Smiley. Colaborăm cu Smiley care are o piesă «Să-mi fie vară» , o melodie de 4 ani deja, care a avut foarte mare succes când a fost lansată. S-a legat foarte natural de faptul că pierdusem o lună de vară – am demarat campania la început de iulie -, iunie a fost, din câte îmi amintesc, o lună foarte ploioasă, și am fi vrut cumva să recuperăm acea lună”, descrie Cristian David culisele campaniei derulate de hipermarket.

Prin mesajul și videoclipul „Trăiește vara FRESH”, Kaufland și-a propus să le facă oamenilor zilele de vară mai frumoase, să creeze o atmosferă pozitivă.

Ce înseamnă să trăiești vara fresh? „Termenul «fresh» poate avea conotații diferite, în funcție de fiecare persoană. Poate cineva vrea să se apuce să facă ceva nou, altcineva poate vrea să revină la obiceiurile pe care le avea înainte de pandemie - poate vrea să se ducă să facă mișcare. Poate nu se duce la sală acum, dar se duce și aleargă în pădure sau într-un parc. Acest mixt de influenceri, pe diferite categorii de public, ne îndeamnă să vedem ce înseamnă fresh pentru fiecare dintre noi”, explică Cristian David, Digital Marketing Director la Kaufland România & Moldova.

Depinde de noi să definim ce înseamnă a trăi vara fresh. „De exemplu pentru mine să trăiesc vara fresh a însemnat să încep să mă duc din nou la sală, să încep să fac iar mișcare. Am putut să plec în concediu în afara țării. «Fresh» pentru mine a fost să revin un pic la normalitate. Fiecare dintre noi se poate gândi ce înseamnă să trăiască fresh. Poate pentru fiecare om acest lucru înseamnă altceva”, adaugă Cristian David.

Provocările unei veri FRESH

Organizatorii campaniei au căutat, în mediul digital, pe lângă cei mai fresh oameni, și cel mai fresh oraș din România. Iar „fresh” putea să însemne orice pentru participanții la concursul „Trăiește vara FRESH”: orașul natal, sau orașul în care s-au mutat, poate un oraș pe care l-au vizitat și i-a marcat puternic.

„Am avut 4 etape diferite. În prima etapă ne-am axat pe mișcare. Andrei Roșu i-a pus pe Speak și Ștefania, un cuplu îndrăgit de mulți tineri, să facă mișcare.

Oamenii au putut vedea că mișcarea este benefică și îți dă energie. În această etapă, participanții la concurs au fost îndemnați să posteze pe rețele sociale câți pași au făcut în ultima săptămână.

A doua etapă a avut la bază ideea de cunoaștere - toate orașele din România au ceva unic, care le scoate în evidență. Oamenii au fost invitați să se intereseze mai mult despre diferite aspecte inedite ale orașelor. De exemplu, de ce să vizitezi Timișoara.

Etapa a treia a invitat la joacă și bună dispoziție. Pe rețelele sociale (Facebook sau Instagram) participanții a trebuit să posteze o poză, un text, sau o poză cu text în care să spună care este orașul pe care îl susțin, fără să spună numele orașului.

„Oamenii s-au distrat foarte tare, ne-au trimis mesaje de tipul «sunt din București pentru că fac 45 de minute până la birou, când de fapt aș putea să fac 45 de minute până la Ploiești sau până la Pitești». Este hazul de necaz care îi caracterizează pe români.”, spune Cristian David.

În ultima etapă a campaniei, Kaufland îi invită pe oameni să identifice o melodie reprezentativă pentru orașul pe care îl susțin.

Participanții la campanie au câștigat bilete la festivalul UNTOLD. În prima etapă premiul I a fost un voucher pentru cumpărături fresh de la Kaufland, pe o perioadă de un an.

În a doua etapă, care a avut ca idee principală unicitatea orașelor, premiul a fost un obiect vestimentar unic, creat în parteneriat cu un designer român.

Premiul pentru etapa a treia a fost o trotinetă electrică, iar în ultima etapă - un voucher pentru orice eveniment care va avea loc în 2022.

Organizatorii au pregătit și o surpriză. „Smiley a compus un refren și câteva versuri, în cele patru ore cât am filmat clipul pentru campanie. Smiley ne-a spus: «Voi vreți să vă fac o melodie în 4 ore? Am mai făcut niște lucruri de genul asta, dar am avut și melodii la care am lucrat 6 luni, sau o perioadă foarte lungă, până am fost mulțumit cu ce a ieșit»”, a povestit Cristian David.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Cuvantul FRESH nu exista in dictionarul limbii romane.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult