Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Trei-patru ore petrecute în sala de așteptare de la clinică, așteptând să mă primească medicul 5 minute....” Când uităm că suntem în serviciul celuilalt

sala asteptare doctor

Foto: Media for medical / Profimedia

Cu toții am auzit de un David, o Irina sau un Matei sau cum l-o chema pe copilul ăla care deranjează toată clasa. Acela catalogat de multe ori needucat, prost crescut. Ce face mai exact acest copil needucat? Păi, vorbește neîntrebat, deranjează prelegerile de multe ori plictisitoare ale doamnei, pune întrebări prea multe, cere, spune ce nu-i convine, reacționează emoțional când este nedreptățit și multe altele din același spectru. Într-un cuvânt spus, este un copil dificil. Mai nimănui nu ii place să îl aibă în clasă, nu de alta, dar doamna nu își poate ține ora așa cum este obișnuită. Trebuie să iasă din tipare, să comunice cu el, să găsească soluții, să îi răspundă, să se oprească din obișnuita prelegere de la clasă, să empatizeze, să asculte și câte și mai câte. Mă întreb dacă, oare, poate, cine știe, într-o zi, o să își dea seama că este acolo în serviciul celuilalt, chiar și în al copilului dificil.

În serviciul celuilalt este și vânzătorul de la magazin, și terapeutul, și funcționarul de la ghișeu, și profesorul, și medicul, ba chiar și artistul, și scriitorul. De fapt, la o privire mai atentă, suntem cu toții în serviciul celuilalt. Doar că am uitat asta. Suntem într-o amnezie totală și avem senzația că totul este de fapt despre noi. Eu, eu, eu, și iar eu...

Și dacă nu ar mai veni copiii la școală, ce ar mai face profesorul? Și dacă pacienții ar alege să nu mai meargă la doctor? Pe cine ar trata medicul? Dacă nu ai mai merge la magazin să îți cumperi chiloți? Cui ar vinde vânzătorul?

3-4 ore petrecute în sala de așteptare de la clinică, așteptând să mă primească medicul 5 minute. Ca să îmi dea o hârtie. Sau o rețetă. E ok, am învățat să am răbdare. Îmi iau o carte, citesc, scriu ceva, trimit niște e-mailuri. Fără să comentez. Poate că ar trebui să comentez, dar am observat că o fac degeaba, este doar pierdere de energie. Așa că îmi văd de ale mele.

Când îți vine rândul la ghișeul de la administrația financiară, e musai să ai grijă cât de cu capul în jos vorbești, spetit așa, că doar tu nu ai niciun drept, iar celălalt este un fel de călău. Oricând se poate enerva și îți zice vreo două.

Ceea ce îmi doresc însă nu este să critic, ci să aduc, am această speranță, în conștiința noastră a tuturor, că suntem aici pe planeta asta nu ca să fim șefii cuiva, ci ca să ne punem, cu bucurie, răbdare și smerenie, în slujba celuilalt. Fără a duce lucrurile în extreme, ci cu respect atât pentru noi înșine, cât și pentru cel din fața noastră. Cel care, dacă nu ar avea nevoie de noi, nu ar fi unde este.

Și tu ai fost un David neascultător, care ai avut nevoie de atenție, de explicații, de iubire, de empatie, de blândețe, de mai mult. Astăzi nu ești tu, ci cel din fața ta. Imaginează-ți că ești tu, poate reușești să te tratezi altfel. Măcar un pic. Și nu doar de sărbători..

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • exista la o resemnare mioritica,in Romania 99,9% dintre oameni nu sunt indignati ca stau la coada. oriunde. consider ca a fo obligat sa stai la coada, oriunde, estecea mai mare doza de sadism si dispret din partea celui care ,,organizeaza,, coada
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Să nu exagerăm! În America stai mai mult, iar în UK ai programare peste un an pentru acele cinci minute. Însă există și o parte bună a paharului. În afară, asigurările de sănătate sunt private. Ele aparțin unor firme, care sunt foarte atente cu banii. Astfel, dacă medicul îți spune să tai tutunul, cafeaua și prăjelurile, iar tu nu-l asculți, firma îți retrage asigurarea de sănătate. La noi poți bea cu vadra, poți mânca prăjeluri cu vagonul și poți fuma hambare întregi, că sunt banii din marmita statului.
    Poanta e nu cum să-l vezi pe doctor, ci cum să-l eviți. Chestiunea asta datează din timpul marelui Hipocrat, care considera că e mai bine să fii sănătos - deci să nu ai nevoie de doctor - decât bolnav. Tehnic, se numește medicină preventivă.
    Evident, sunt boli care nu pot fi evitate, dar sunt o mulțime de boli care pot fi evitate printr-un regim sănătos de viață. Nu la noi, de unde rezultă un sistem de sănătate greoi și umflat, aflat în colaps. A împinge bani în el nu e o soluție. O soluție ar fi un stil de viață sănătos.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Ana Gia Ana Gia check icon
      Eeee, aici greșești! In UK nu am fost la dr dar am prieteni care locuiesc acolo si intradevar daca ai o operatie care trebuie facuta si nu e considerata de urgenta astepti cateva luni, dar doar la cele de stat, dar la “medicul de familie” nicidecum nu astepti atat. Cat despre America, de cate ori am avut programare am intrat la maxim 5-10 minute dupa ora progrmata, dar si asta s-a intamplat rar ca sa nu mai vorbim cum te trateaza, apa, cafea, ceai. Cand m-am operat nu mi a venit sa cred cat de atenti au fost, parca aveam asistenta personala, desi se ocupa de vreo 5 saloane. In Romania am oroare de spitale acolo imi venea sa mai stau o zi :))
      • Like 3
    • @ Ana Gia
      Mai concret, unde greșește Valentin, dacă ne referim la România, care, de fapt, ne interesează mai mult decât SUA sau UK?
      În niciun caz în ultimele două paragrafe pentru care dau like!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult