Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Trump răsplătește loialitatea. România a fost un aliat loial Americii”. John Florescu, despre cât de bun va fi noul președinte al SUA pentru România

Învestirea lui Trump

Foto: Guliver Getty Images

Producătorul de origine română John Florescu, fost director de comunicare al Democratic National Committee, a realizat după alegerile din SUA documentarul „Trump versus Trump”, în care oameni cu greutate la Washington, dar și jurnaliști reputați din SUA vorbesc despre cum ar putea influența mersul lumii mandatul lui Donald Trump. Pe 20 ianuarie, Trump devine oficial președintele Statelor Unite ale Americii, iar Florescu crede că își va exercita rapid puterea. „Atunci când Trump va desena o linie în nisip, lumea îl va lua în serios”, susține acesta. Pentru realizarea documentarului, producătorul a intervievat oameni precum James Woolsey, fost director al CIA,  David Ignatius, șeful departamentului de politică externă Washington Post, sau David Gerger,  fost director de comunicare de la Casa Albă. 

Într-un interviu pentru Republica.ro, John Florescu (foto) vorbește despre relația lui Trump cu Putin, despre cum ar putea afecta aceasta soarta Europei de Est și a Țărilor Baltice și despre ce ar putea să se întâmple în viitorul apropiat cu NATO. 

„Nu-l văd îndrăgostindu-se de Putin, nu-l văd având vreo afecțiune față de Putin sau față de oricine altcineva. E foarte pragmatic, este un comerciant, va spune: Asta este ceea ce vreau și poate Putin va spune: Vreau Țările Baltice. Sau Ucraina. Sau vreau să te uiți în partea cealaltă. Sau poate vrem să tragem o nouă linie, un nou tip de Yalta. Poate linia aia e România, Bulgaria, dar nu și ceea ce este mai departe în Est. În acest schimb, nu știu până unde va merge Trump.” 

Ați vorbit vreodată cu Donald Trump?

Am intervievat cinci președinți americani, dar nu și pe Donald Trump. Am fost de multe ori la Casa Albă pentru că am fost producător pentru David Frost, un intervievator celebru. Dar Donald Trump este ceva nou pentru toți. Trebuie să vă spun că locuiesc la doar patru străzi distanță de Donald Trump în New York. Când vreau să fac o plimbare, merg spre Trump Tower.

L-ați zărit vreodată pe vecinul Trump?

L-am văzut de câteva ori, intrând și ieșind. Toată lumea așteaptă lângă lift să vadă cine urcă la el. Elon Musk a fost văzut urcând, Marine Le Pen, la fel, presupun că l-au vizitat. Văzând cine intră poți să prevezi încotro se îndreaptă lucrurile. Trump e acum ca un fel de monarh, ca un sultan. A câștigat, o să preia puterea vineri și cred că își va exercita rapid această putere.

În ce moduri credeți că va alege să își exercite puterea?

A candidat sub sloganul America First, nu vede deloc lumea ca un politician, s-a întors împotriva partidului său, împotriva establishmentului, împotriva establishmentului media. Toată lumea credea că nu are nicio șansă și totuși a câștigat alegerile primare una după alta, descotorosindu-se de 16 contracandidați. A fost un candidat mult subestimat, a comunicat direct cu electoratul american, este impulsiv, se ofensează ușor, este orgolios. Cred că este o surpriză pentru întreaga lume.

Pe dumneavoastră v-a surprins alegerea lui?

L-am văzut prima dată în campanie în New Hampshire, la începutul anului trecut, și am avut sentimentul că are un aer de câștigător. Nu părea un om grăbit, părea ciudat de calm, ca și când ar fi știut ce se întâmplă, în timp ce toți ceilalți se agitau în jur. Mulți politicieni ignoră ce se întâmplă în viața politică din America. Clasa de mijloc nu a avansat foarte mult din punct de vedere economic, în ultimii 20-30 de ani, așa că este frustrată, iar democrații, partidul clasei muncitoare, au ignorat acest lucru. Acest miliardar din Manhattan a putut să articuleze eficient frustrarea clasei muncitoare, în timp ce Partidul Democrat a ignorat-o. Cred că aceasta a fost o greșeala uriașă. Și mai cred că Partidul Democrat a suferit pentru că doamna Clinton nu a putut să atragă suficienți tineri, nu a putut să atragă votul afro-americanilor în număr suficient de mare, nu a putut să atragă nici măcar votul femeilor în fața unui candidat pe care mulți îl văd drept misogin. Când trăiești în Midwest-ul industrial și nu-ți poți plăti rețeta la medicamente, nu-ți pasă dacă e misogin sau nu. Vrei să-ți plătești facturile. S-au făcut greșeli mari, iar democrații își dau acum seama de acest lucru. Am fost director de comunicare pentru DNC, așa că știu din interior. L-au ținut pe Bill Clinton departe de campania lui Hillary, iar Bill Clinton, ales de două ori, spunea: Ignori părți importante din electoratul american. Hillary Clinton, nici măcar nu s-a dus în Wisconsin, a presupus că Wisconsin-ul va vota pentru ea. Și nu a votat.

Cine credeți că este de vină pentru eșecul democraților în alegeri?

Cred că Partidul Democrat, ca și Partidul Republican, a pierdut din vedere ceea ce reprezintă. Partidul Democrat era partidul clasei muncitoare, al sindicatelor, al imigranților, al negrilor și al altor grupuri care aspirau să le meargă mai bine. Cred că Partidul Democrat a virat înspre altceva, în subiecte care nu sunt fundamentale pentru zona de interes a americanilor. Dacă abordezi subiecte precum problema transexualilor, pe care a susținut-o puternic Obama, pentru mulți americani aceasta nu este probabil o problemă majoră. Și nu încerc să ridic sau minimizez importanța acestui tip de drepturi, dar cred că accentul a fost pus greșit. Când America avea dificultăți economice, când dipăreau joburile din centrul SUA, acolo ar fi trebuit îndreptată atenția. Cred că a existat sentimentul că Partidul Democrat și-a pierdut direcția și a devenit prea New York, LA, Boston, Washington, Atlanta, Miami. Dacă te uiți pe o hartă vezi exact ce s-a întâmplat. În afară de Coasta de Est, Chicago, San Francisco, LA, Miami, restul țării s-a dus la Trump. Au uitat de restul țării și a fost un dezastru. Toți dau vina unul pe altul. Acesta e un subiect major în SUA acum. Mulți spun că doamna Clinton a avut sentimentul că merita pur și simplu asta, pentru că este atât de calificată și conectată și le spune majorității liderilor mondiali pe numele mic. Trump, pe de altă parte e un om de afaceri fără experiență politică, nu a mai fost ales în nicio funcție și e pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria SUA

Cu sau fără Trump, America începe să vadă Europa, în continuare ca pe un prieten, dar ca pe un prieten de familie, care poate îmbătrânește puțin, care începe să aibă dificultăți,

Ce va face Partidul Republican, în opinia dvs? Îl va susține cu adevărat pe Trump în timpul mandatului său?

Nu, nu o va face. Deja nu o face. De când a fost ales, mulți republicani s-au pronunțat complet împotriva direcției lui Trump, pe multe subiecte cheie, precum NATO. John McCain, el însuși fost candidat la prezidențiale, a fost în Țările Baltice, încercând să le dea asigurări că nu vor fi uitate. Trump a câștigat alegerile prezidențiale, republicanii au câștigat Camera Reprezentanților, au câștigat Senatul, dar nu toți republicanii din Cameră și din Senat îl susțin pe Trump. Iar mulți dintre ei nu îi împărtășesc viziunea despre Putin, nu îi împărtășesc viziunea despre UE și NATO.

Ați menționat viziunea lui Trump despre Putin, NATO, UE. Ce credeți că va însemna mandatul lui pentru România și pentru țările din Estul Europei?

Săptămâna trecută, am vorbit la Washington cu mai mulți oameni aflați în cercul puterii, fie că sunt sau nu la Casa Albă. Am vorbit cu David Ignatius, șeful departamentului de politică externă Washington Post, cu David Gerger, care a fost director de comunicare de la Casa Albă. Cred că Europa nu mai joacă același rol central pe care l-a jucat în trecut. Richard Haass, președintele Consiliului pentru Relații Internaționale spunea că crede că America deja și-a schimbat punctul de interes, încă din timpul administrației Obama. Poate Asia de sud-est va deveni un nou punct de interes. Primul lucru care ar trebui spus este că, cu sau fără Trump, America începe să vadă Europa, în continuare ca pe un prieten, dar ca pe un prieten de familie, care poate îmbătrânește puțin, care începe să aibă dificultăți, țările din UE se ceartă între ele...

Care este rolul Rusiei în această ecuație?

Rusia este importantă, nu atât din punct de vedere economic, în această privință America încă are cărțile mari, chiar și în fața Chinei. Cred că lucrurile vor depinde de ce tip de relație se va stabili între Trump și Putin. Trump spune că vrea să se înțeleagă cu Putin, că nu vrea să se certe cu Putin, spune că poate sancțiunile nu sunt necesare, spune că poate NATO e perimat, spune multe lucruri de genul ăsta. Dar cred că depinde foarte mult de ceea ce își dorește Trump și de măsura în care Putin îi poate oferi ceea ce își dorește. Nu-l văd îndrăgostindu-se de Putin, nu-l văd având vreo afecțiune față de Putin sau față de oricine altcineva. E foarte pragmatic, este un comerciant, va spune: Asta este ceea ce vreau și poate Putin va spune: Vreau Țările Baltice. Sau Ucraina. Sau vreau să te uiți în partea cealaltă. Sau poate vrem să tragem o nouă linie, un nou tip de Yalta. Poate linia aia e România, Bulgaria, dar nu și ceea ce este mai departe în Est. În acest schimb, nu știu până unde va merge Trump. Aș spune totuși că oamenii aflați în jurul lui Trump, secretarii de stat pe apărare, șefii NSA sunt generali americani de școală veche, care au crescut cu o mentalitate suspicioasă față de Rusia, nu or să își schimbe cu ușurință viziunea asupra felului în care Putin își exercită puterea.

Ar fi posibil scenariul în care Trump să sacrifice, în cadrul unui astfel de schimb, Europa de Est, dacă momentul îi este prielnic și dacă există miza potrivită?

Instinctul îmi spune că nu. Nu cred că se va merge atât de departe, nu cred că Putin va insista pe ceva ce îi va fi mult prea greu lui Trump, ca politician și președinte, să accepte. Nu aș fi însă atât de încrezător dacă aș sta în Țările Baltice, și cu singuranță nu aș fi încrezător dacă aș sta în Kiev. Unde trage linie și ce vor tranzacționa... Trump spune că trebuie să învingem ISIS, acesta este marele nostru inamic, terorismul radical care poate pune mâna pe arme nucleare. Și, până la un punct, are dreptate: sunt foarte periculoși și extrem de însetați de sânge și ar putea avea acces la arme nucleare. Nu știm dacă prețul pentru acest lucru este sau nu  să închidă ochii la ce se întâmplă în fosta URSS sau la ce  se întâmplă în fosta URSS plus sateliții din perioada de după 1947...

Obama a spus că dacă guvernul sirian folosește arme chimice asupra propriului popor va avea de-a face cu SUA. Le-au folosit iar SUA nu au făcut nimic. Puterea Americii, combinată cu dorința lui Trump de a face armată și mai puternică, îl va face să opereze de pe poziții de putere, nu de slăbiciune.

Trump a întrebat de ce nu ne putem înțelege cu Rusia astfel încât să învingem ISIS. La începutul campaniei, a spus că le va da generalilor 90 de zile să vină cu un plan care să șteargă ISIS de pe fața pământului. Acest lucru nu este atât de ușor și este destul de periculos, de asemenea. Dar cred că atunci când Trump va desena o linie pe nisip, lumea îl va lua în serios. Obama a spus că dacă guvernul sirian folosește arme chimice asupra propriului popor va avea de-a face cu SUA. Le-au folosit iar SUA nu au făcut nimic. Puterea Americii, combinată cu dorința lui Trump de a face armată și mai puternică, îl va face să opereze de pe poziții de putere, nu de slăbiciune.

Este NATO mai fragil acum cu Trump la Casa Albă?

Cred că de când Trump a fost ales, în noiembrie, țările din NATO încearcă să își mărească cheltuielile militare până la pragul de 2%. Trump a spus noi plătim cei 2%, dar ei nu, iar noi îi apărăm pe ei. Dar acum, vine cu o viziune mai radicală și spune: Nu știu dacă din punct de vedere strategic are sens.

Din discuțiile avute cu intervievații dvs, a reieșit că NATO ar putea să fie pus sub semnul întrebării?

NATO ar putea să fie pus sub semnul întrebării sau NATO ar putea să primească noua misiune de a se lupta cu ISIS.

Acest film prezintă informații despre cine sunt oamenii cei noi și cine are puterea. Este foarte interesant că fiica lui Trump, Ivanka, și ginerele lui vor avea foarte multă putere, au primit poziții oficiale. Mulți oameni nu au curajul să-și spună opinia în fața lui Trump. E puțin diferit cu familia, nu îți poți concedia familia. 

Cum se va împăca felul de a fi al lui Trump cu responsabilitățile de la Casa Albă?

Este extrem de neconvențional, chiar și în viața privată, soția lui nu locuiește cu el la Casa Albă, sfidează convențiile. Dar este cu totul altceva să faci acest lucru ca președinte al Statelor Unite. Spre cinstea lui, când congresul a încercat să treacă o lege care să slăbească Comisia de Etică, care urmărește comportamentul congresmanilor, a reacționat imediat și a spus că acest lucru nu este posibil. Chiar dacă nu era la putere, a reacționat public. Mulți oameni mi-au spus că s-ar putea să trezească izolat. Conduce o afacere de miliarde, dar acest lucru este comple diferit de conducerea unei birocrații, nu este obișnuit cu acest lucru, nu este obișnuit să obțină un consens general, el e obișnuit să conducă cum vrea o companie. Compania lui e acum SUA, dar aceasta nu este o companie. Cred că o să aibă niște probleme de adaptare și o să fie interesant de văzut unde establishmentul sistemului se va confrunta cu felul în care el își exercită puterea.

Cum vi s-a părut reacția lui Trump față de atacurile cibernetice prin care Rusia s-a amestecat în alegerile din SUA?

A fost extrem de reticent să critice Rusia când toate serviciile secrete, 17 la număr, au fost în totalitate de acord Rusia s-a amestecat în alegerile din SUA. Nu cred că au schimbat voturile, dar e clar că rușii au reușit să pătrundă. Și a fost foarte, foarte reticent, chiar a pus la îndoială pentru o lungă perioadă de timp rapoartele comunității de informații, ceea ce e foarte descurajant pentru oamenii care lucrează acolo și își riscă viețile. Acești oameni lucrează pentru țară, sunt în serviciul public. Și, în final, când cele mai mari trei agenții au venit și i-au prezentat dovezile, a spus: OK, accept că Rusia a pătruns ilegal, dar o să îmi fac propria evaluare după ce voi numi noul șef al CIA. Nu cred că există nicio îndoială că Rusia s-a amestecat și  mulți dintre republicanii care îl susțin pe Donald Trump sunt de aceeași părere. Un exemplu este congresmanul Michael McCaul, președintele Comisie pentru Homeland Security, pe care l-am intervievat.

Cât de bun va fi mandatul lui Trump pentru România?

Sper că Trump înțelege că România a fost un aliat extraordinar al SUA, iar acest lucru merge în timp până la vizita lui Nixon în 1969 și chiar și înainte, când Nixon a venit ca vicepreședinte în România. România a avut relații bune cu SUA chiar și în vremea lui Ceaușescu, România a jucat un rol când Kissinger a vrut să deschidă o ușă către China. Dacă ne uităm le perioada mai recentă, România a fost un aliat foarte loial al misiunilor americane, trupe americane sunt aici, bazele americane sunt aici. Mi-ar plăcea să cred că această loialitate va fi răsplătită. Trump i-a răsplătit pe oamenii care au fost alături de el din punct de vedere politic, de la începutul campaniei, le-a întors ce-i drept, spatele altora, dar asta e o altă poveste. Ideea este că loialitatea înseamnă ceva pentru el și dacă acest lucru se va transfera asupra unei țări nu știu. Dar România a fost un aliat foarte loial și acest mesaj trebuie transmis președintelui.

Vorbiți-ne despre documentarul dvs, „Trums versus Trump”.

Am făcut două filme, unul în noiembrie, chiar înainte de alegeri, „Trump vs. Clintons”, și un al doilea, „Trump vs Trump”, acum. Pentru acest film am intervievat oameni cheie și am încercat să vorbim cu ei despre probleme cheie, precum migrația, UE, NATO, Brexit. Acest film este despre toate aceste lucruri și, în plus, prezentăm în el noul Cabinet. Filmul prezintă informații despre cine sunt oamenii cei noi și cine are puterea. Este foarte interesant că fiica lui Trump, Ivanka, și ginerele lui vor avea foarte multă putere, au primit poziții oficiale. Mulți oameni nu au curajul să-și spună opinia în fața lui Trump. E puțin diferit cu familia, nu îți poți concedia familia. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ce intelegem de aici e ca Romania a pierdut lupta cu Rusia pe R. Moldova. Trump e ultimul cui in cosciugul basarabean. Da, se va face o noua cortina de fier, de data asta pe Prut. Dar atata timp cat romanii din SUA se simt mandri ca l-au votat pe Trump, ce mai conteaza?
    • Like 0
    • @
      check icon
      România nu a luptat niciodată cu Rusia pentru republica Moldova. Nici nu avea cum.
      Au trecut 25 de ani de la destrămarea URSS, iar dacă până acum moldovenii-rușii de peste Prut nu s-a orientat spre vest (nici nu pomenesc de unirea cu România) și se orientează spre Rusia, e alegerea lor, noi de aici n-avem ce să facem.
      Având în vedere situația României, din care pleacă români, ce motiv ar avea să ne aleagă pe noi sau se unească cu România?
      De fapt asta e întrebarea. Ce le putem oferi noi și Rusia nu.
      Pod de flori și alte alea, sunt vax albina. Până la urmă conteză ce bagi în burtă și cu ce te încălzești.
      Tineretul moldovean preferă să lucreze la Moscova.
      România din păcate nu-i Germania (nu e nici măcar Polonia). Ăsta-i tragicul adevăr.
      Dacă România ar fost fost un stat prosper și cât de cât coerent, poate s-ar fi încercat ceva (și atunci ar fi fost foarte greu, ținând cont situația din Transnistria), dar așa...
      Eu cred că noi trebuie să ne vedem de ale noastre, să ne întărim noi în primul rând, apoi să ne gândim la "lupta" cu Rusia. Având în vedere cât de fragmentați suntem, slabe speranțe. Iar ascunderea după pulpana NATO e o iluzie. Niciodată marile puteri nu s-au sinchistit de aliați de doi lei grămada, atunci când au ajuns la masa verde. Ăsta-i adevărul crud care trebuie să ne intre bine în cap.
      Din păcate văd că și UE cam scârțâie. Brexit, Grexit, refugiați... destul de incert viitorul.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Da, cred ca pericolul e real, dar exista si o oportunitate, UE. Trump are potentialul de a speria UE in a se reforma si a renunta sa mai astepte directia de la Casa Alba. Poate e momentul ca UE sa-si asume mai multa actiune pe scena globala, si o pozitionare separata atat de Moscova cat si de Washington. NATO e subrezit de o SUA tot mai putin interesata de Europa, iar daca pica si UE, Romania va cadea iar sub influenta rusa. Nu exista nici o alternativa pentru noi, nu suntem UK, si vedem cate probleme au si ei fara UE. Daca tarile din vest decid renuntarea la UE, eventual vor supravietui, Romania nu. Cu toate pacatele vestului, macar avem un progres, asa incet cum e. Rusii ne vor oferi doar saracie si reprimarea vocilor dizidente.
      • Like 0
    • @
      check icon
      De cativa ani politica externa a Romaniei promoveaza deschis integrarea europeana a R. Moldova. Tara vecina e efectiv un ring in care Romania si Rusia isi disputa influenta. Dincolo de argumentele de legaturi istorice, Romania a investit resurse reale in apropierea de R. Moldova, programe de promovare culturala, investitii in infrastructura, granturi, imprumuturi sub pretul pietei. Deci da, Romania s-a aratat cat se poate de vizibil interesata de R. Moldova, si acum s-ar putea sa trebuiasca sa recunoastem ca tot acest efort a fost cheltuit pentru nimic, ca am pierdut.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult