Cel de al 45-lea președinte al Statelor Unite va fi învestit în ziua de 20 ianuarie 2017 și la ora 12:00 (EST) își va începe mandatul oficial.
Sunt mai multe fapte, trăsături de personalitate și amănunte din evoluția campaniei de alegeri care îl deosebsc pe Donald J. Trump de toți cei 44 de președinți americani care l-au precedat.
El este cel mai în vârstă președinte ales și când va păși în Casa Albă va fi trecut de 70 de ani.
Trump este singurul președinte care provine din rândul afaceriștilor de proprietăți imobiliare. Ca profesiune de bază, dintre ceilalți șefi de stat americani 26 au fost avocați, 11 au fost businessmeni, 7 au fost proprietari de terenuri, 3 au fost profesori, 1 a fost șerif, un altul ziarist, un fost președinte a fost inginer inventator și un altul scriitor, iar Ronald Reagan a fost actor.
Ca funcții politice, dintre foștii președinți 18 au fost membri ai camerei reprezentanților, 16 au fost aleși senatori, 17 au avut funcția de guvernator, iar alți 14 au fost vicepreședinți.
Înainte de a-și declara candidatura, Trump a fost numai un amator în politică, care nu a ocupat niciodată o poziție oficială a guvernului și nici nu a participat la alte alegeri. O astfel de reușită este o premieră absolută.
La începutul campaniei, părerea generală a fost că Trump nu are nici o șansă de a fi nominalizat drept candidat oficial al partidului republican, printre altele și din cauză că avea de făcut față concurenței altor 16 candidați, majoritatea cu experiență politică. Trump a câștigat nominalizarea cu scoruri mari în mai multe state.
Niciun candidat prezidențial nu a avut de făcut față unei opoziții atât de mari ca cea care s-a ridicat în fața lui Trump: partidul democrat, cea mai mare parte a partidului republican, 80% din media, marile bănci, multe organizații politice și electorale, mari personalități ale politicii, artelor, presei și lumii de afaceri din SUA, personalități, publicații și politicieni din alte țări. Propriul lui partid, în frunte cu Mitt Romney, a organizat și finanțat grupuri de acțiune ca NeverTrump.org, StopTrump.org și DumpTrump.org. Acțiunile acestora s-au adăugat campaniei negative și provocărilor făcute de mediile liberale și de organizații ca MoveOn.com, BlackLivesMatter.org și altele.
Șocul victoriei lui Trump a fost atât de mare încât mai mulți politologi și strategi electorali și-au cerut scuze publice pentru inexactitatea pronosticărilor lor, iar o parte a politicienilor și a electoratului democrat s-au înrolat în prezent în campanii de contestare a rezultatelor și încearcă să obțină renumărarea voturilor în mai multe state.
Platforma program a lui Trump a fost foarte explicit îndreptată împotriva partidelor politice corupte și a formulat măsuri de combatere a decăderii din Washington D.C., cu lozinca Drenează mlaștina (Drain the swamp), care a fost adăugată sloganului principal al campaniei Să facem America din nou mare!
În campania generală, specialiștii nu i-au dat lui Trump niciodată prima șansă și niciun sondaj de opinie nu a anticipat victoria lui. Părerea unanimă a fost că alegerile din 2016 vor fi foarte strânse, dar Donald Trump a câștigat cu o diferență mare, de 74 de electori (306:232).
Șocul victoriei lui Trump a fost atât de mare, încât mai mulți politologi și strategi electorali și-au cerut scuze publice pentru inexactitatea pronosticărilor lor, iar o parte a politicienilor și a electoratului democrat s-a înrolat în prezent în campanii de contestare a rezultatelor și încearcă să obțină renumărarea voturilor în mai multe state.
În cele două luni și jumătate dintre alegeri și intrarea în funcție a noii administrații, principalele sarcini pe care le au în față proaspeții aleși sunt preluarea serviciilor Casei Albe, formarea noului guvern, preluarea conducerii tuturor ministerelor (departamentelor) și agențiilor, introducerea primelor măsuri în domeniul politicii interne a guvernului, stabilirea colaborării cu congresul, numirea unui judecător la Curtea Supremă (pentru locul lăsat vacant de moartea lui Antonin Scalia), definirea primelor linii de politică externă și contactarea celorlalte state, instalarea reprezentanților guvernului SUA în forurile internaționale (ONU, NATO, G-7, G-20, EU, ASEAN, UNESCO).
Începând cu martie 1933, s-a împământenit expresia primele 100 de zile ale președinției, introdusă de Franklin Delano Roosevelt, imediat după ce a fost ales, ca să dea curaj populației, cu promisiunea că va introduce din primele zile măsuri eficiente, care să anihileze efectele dezastruoase ale marii crize economice. De atunci, analiștii și istoricii prezidențiali fac un bilanț al acestei scurte perioade de început a mandatului fiecărui nou președinte și trag, după trecerea acestor prime zile, concluzia dacă națiunea a ales bine sau nu, după cele înfăptuite. Cele 100 de zile ale lui Trump vor fi completate pe data de 29 aprilie 2017.
În ziua de 22 octombrie 2016, Trump a prezentat în discursul rostit la Gettysburg, statul Pennsylvania (locul marii bătălii care a schimbat mersul războiului civil) agenda primelor 100 de zile ale președinției sale, pe care l-a numit Contractul cu America.
Principalele teme au fost trei: eradicarea corupției din lumea politică washingtoniană, schimbarea condiției economice a populației prin relansarea economiei și reforma taxelor și restabilirea legii și ordinii.
Pentru aceasta, Trump preconizează un număr de legi, pentru aprobarea cărora contează pe congresul redevenit majoritar pentru republicani în ambele camere.
Proiectele de legi ale acestui început de mandat prezidențial sunt:
1. Legea pentru îmbunătățirea condiției clasei de mijloc prin reducerea și simplificarea taxelor. Această măsură este preconizată să asigure o creștere economică de 4% și să creeze 25 de milioane de locuri de muncă;
2. Anularea legii pentru producția în străinătate. Această inițiativă are ca scop repatrierea industriei manufacturiere și a capitalurilor din afara țării;
3. Legea energiei și infrastructurii, prin care se vor îndepărta restricțiile impuse de guvernul Obama industriei energetice și se vor lansa vaste programe de refacere a infrastructurii (drumuri, poduri, aeroporturi, porturi, conducte, căi ferate, cartiere);
4. Legea școlilor și a șanselor de educație, care va anula obligativitatea elevilor de a merge numai la anumite școli, decise de guvern. Competiția liberă este calea de a crește nivelul educației în școli;
5. Respingerea și înlocuirea sistemului de asigurări medicale Obamacare;
6. Legea îngrijirii copiilor și bătrânilor;
7. Legea eliminării imigrației ilegale;
8. Legea restaurării siguranței în toate comunitățile;
9. Legea refacerii siguranței naționale;
10. Legea pentru eradicarea corupției și însănătoșirea vieții politice în Washington D.C. (în guvernul federal).
Alte măsuri care să permită realizarea acestui program ambițios sunt cele legate de anularea ordinelor executive date de președintele Obama, în diverse sectoare, care au avut ca scop introducerea măsurilor dorite de el și de partidul democrat, știind că dacă ar fi fost prezentate sub forma unor proiecte de legi nu ar fi fost niciodată votate de congres.
De primă importanță pentru realizarea obiectivelor anunțate este componența și calitatea echipei cu care administrația Trump pleacă la drum.
Din multele posturi care trebuie completate, echipa Donald Trump - Mike Pence a început cu cele trei funcții care nu au nevoie de aprobarea forului legislativ: șeful echipei de la Casa Albă, post în care a fost numit Reince Priebus, fostul chairman al partidului republican, consilierul special Kellyanne Conway, fosta manageră a campaniei și consilierul special pentru strategie, post acordat lui Stephen Bannon, fostul director financiar al campaniei și care a fost director executiv al firmei Goldman Sachs.
Au mai fost selectați Wilbur Ross (pentru ministrul comerțului), Betsy DeVos (ministru al educației), Niki Haley (ambasador la ONU), Ben Carson (ministru al locuințelor și dezvoltării urbane), Mike Pompeo (director al CIA), Jeff Sessions (Procuror general) și Michael Flynn (consilier prezidențial pentru securitatea națională), dar toți aceștia urmează să fie discutați și votați în congres pentru numirea definitivă.
Nu s-a hotărât încă cine sunt cei aleși pentru ministere și agenții foarte importante, ca departamentul de stat (ministerul de externe), departamentul de apărare (ministerul de război), agenția de securitate teritorială, ministerul de finanțe și ministerul mediului.
Ieșirea lui Trump din propriile companii
O problemă specială, pe care Donald Trump trebuie să o rezolve definitv până la data inaugurării, este desprinderea lui de toate funcțiile de decizie la companiile pe care le deține. Cu peste 110 de întreprinderi și companii, care activează în 18 țări, Trump este prins într-o rețea de interese și conexiuni care ar putea ușor să creeze conflicte de interes cu viitoarele decizii ale președintelui și ale guvernului. Chiar dacă fiii, ficele și colaboratorii apropiați ai miliardarului sunt deja la cârma acestor companii, aceasta nu este de ajuns și Trump trebuie să aibă acte legale prin care să poată fi dovedit că este independent de imperiul financiar pe care l-a creat.
Pe măsură ce lucrurile avansează, inițiativele noii admnistrații vor crea partizani și adversari, vor declanșa valuri de aprobare sau de refuz și vor stârni în oameni reacții de aprobare sau de respingere ca și emoții, unele pozitive, altele negative. Analiza obiectivă a rezultatelor, dar și coloratura în care vor fi îmbrăcate de percepția oamenilor, ne vor spune, la sfârșitul lunii aprilie din anul viitor, cu ce conducător a plecat America în călătoria ei de patru ani cu un nou președinte.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. Legea pentru reducerea taxelor e in beneficiul principal al celor super-bogati.
2. Anularea legii pentru producția în străinătate. Această inițiativă are ca scop repatrierea industriei manufacturiere și a capitalurilor din afara țării;
Oare cum o sa se intampla minunea asta ?
3. Legea energiei și infrastructurii, prin care se vor îndepărta restricțiile impuse de guvernul Obama industriei energetice și se vor lansa vaste programe de refacere a infrastructurii (drumuri, poduri, aeroporturi, porturi, conducte, căi ferate, cartiere);
'Restrictiile' guvernului Obama privesc industria carbunelui, sisturilor, fracking etc, prin care poluarea pe cap de locuitor in SUA este de 16.5 t CO2, si necesitatea alinierii la tratatele internationale care incearca sa opreasca cresterea temperaturii cu cel mult 2 grade.
4. "Legea școlilor și a șanselor de educație, care va anula obligativitatea elevilor de a merge numai la anumite școli, decise de guvern. Competiția liberă este calea de a crește nivelul educației în școli;"
Ministrul desemnat al educatiei este un dusman declarat al sistemului public si al curriculumului de baza. A declarat printre altele ca salariile de mizerie ale profesorilor in sistemul public sunt prea mari !!
5. Respingerea și înlocuirea sistemului de asigurări medicale Obamacare;
S-a mai razgandit intre timp, ca si cu alte promisiuni declarate a fi fost 'de campanie', 'vehicol electoral'.
7. Legea eliminării imigrației ilegale;
Nici zidul nu-l mai face, ca ai umili pe mexicani sa-l plateasca ar fi inca un pas catre prabusirea unui vecin cu 100 milioane locuitori.
8. Legea restaurării siguranței în toate comunitățile;
Mai multa politie, stop and frisk, ca sa mai umple puscariile de afro-americans si latinos.
9. Legea refacerii siguranței naționale;
Cu inca 350 de nave militare si 200 de avione, ca sa va apere de Iran si Coreea de Nord ??
10. Legea pentru eradicarea corupției și însănătoșirea vieții politice în Washington D.C. (în guvernul federal).
Angajand deja cunoscuti lobbisti in echipa guvernamentala.
Daca vreti sa faceti un bine Romaniei, veniti inapoi acasa si faceti o clinica de cardiologie, ca la asta va pricepeti.
In rest , punctele 1-10 se vor face, si se vor face rapid.
multam
Eu ma indoiesc,dar vom vedea.
Ia informeaza-ne tu- asa cum stii...
Incearca...vezi-poate noi nu avem creier sa judecam- si poti sa ne torni tu "adevarul de la maglavit"
Cred că mass media ar trebui să se maturizeze ori să se re-maturizeze, nu numai în România a decăzut, ci și în alte părți ale lumii. Manipulările au început să fie deja îngrijorătoare. Brexit a învins cu 2 puncte procentuale prin vehicularea unor minciuni evidente. Democrație? Hm...
Chiar credeti ca asa merge treaba la alegeri in SUA ?
Păi, stimate domn, ce rost a avut intervenția FBI-ului cu 10 zile înainte de vot? De altfel, cele scrise de mine, în sensul că intervenția FBI a modificat votul, au spus-o chiar ei, analiștii americani, imediat după asta s-a înclinat balanța ușor spre Trump, adică – așa cum s-a spus – diferența dintre Trump și Clinton a ajuns în limita de eroare a oricărui sondaj.
Dacă nu mai aveți alte comentarii, închid discuția, nu pierd vremea cu „analiști” care sar ca arși că nu le convine ceva. Stimă.
Initial ati afirmat ca "electorilor li s-a indicat" , acum spuneti ca interventia FBI a modificat votul. Nu e unul si acelasi lucru.
Investigatia FBI sigur ca a INFLUENTAT cum voteaza oamenii si e firesc. In orice tara ar fi avut loc alegeri daca afli pe ultima suta de metri ca unul din candidati e un hot, normal ca e posibil sa iti schimbi optiunea de vot.
Dar dvs folositi expresia "li s-a indicat de catre FBI" care nu e deloc acelasi lucru. Nu exista nici un document oficial si nici de genul "hash-hash" prin care un agent FBI sau mai multi, s-au dus ei uite asa la electori si "le-au INDICAT" cu cine sa voteze.
Decat sa ne puneti la punct pe noi ceilalti cu un ton superior, la limita ironic si jignitor, mai bine putina modestie si luciditate in ceea ce afirmati.
- In primul rand, cand faceti o afirmatie, e responsabilitatea dvs. sa va sustineti propriile afirmatii cu dovezi, nu a altora sa demonstreze ca gresiti. Cu alte cuvinte, o afirmatie nu e adevarata pana la proba contrarie, ci falsa pana cand este demonstrata adevarata. Altfel putem spune tot felul de nazbatii, precum "pepenele este albastru in interior pana cand este taiat, atunci se face rosu instantaneu".
- In legatura cu electorii, dansii nici n-au votat inca, vor vota pe 19 Decembrie. Electorii trimisi la adunare sunt in general oameni de baza ai partidului, care vor vota pe linie de partid. Asa se intampla de 200 de ani, cu mici exceptii. Ideea ca FBI le-a "transmis" ceva electorilor este ridicola, tocmai pentru ca electorii oricum vor vota Trump fiind republicani.
- In legatura cu "analistii americani", s-a vazut cata baza se poate pune in "analiza" lor. Adica nu luati de buna chiar tot ce spun, mai ales dupa ce au prezis cu totii ca Trump va pierde la distanta mare.
- In legatura cu inclinatul balantei de catre FBI, unii s-au apucat sa rescrie istoria. Din fericire, in era internetului, nu mai e chiar asa usor, scripta manent. Inainte ca FBI sa faca vreun anunt, Trump se apropiase in ultimele sondaje de la -13 la -2, ba chiar in unele era la +2. Daca mergeti inapoi la articolele din acea vreme, veti vedea chiar comentariile mele care indica acest lucru.
- Scopul "interventiei" FBI a fost de a notifica congresul de faptul ca au fost descoperite noi dovezi potential relevante. Comey declarase sub juramant ca va trimite o astfel de notificare daca vor aparea noi dovezi, si deci a fost obligat sa o faca, astfel risca chiar el insusi sa fie pus sub acuzare de congres.
"Da, chiar așa cred. Dv. ce dovezi aveți că NU a fost așa cum cred eu? Nu aveți cumva impresia că fetișizați deja sistemul american? Fiți mai calm, nu săriți așa ca ars.
Păi, stimate domn, ce rost a avut intervenția FBI-ului cu 10 zile înainte de vot? De altfel, cele scrise de mine, în sensul că intervenția FBI a modificat votul, au spus-o chiar ei, analiștii americani, imediat după asta s-a înclinat balanța ușor spre Trump, adică – așa cum s-a spus – diferența dintre Trump și Clinton a ajuns în limita de eroare a oricărui sondaj. "
Le-o fi fost jena sa emita asemenea text;
Pe principiul- daca nu am vazut - nu exista- am putea extrapola si ca- daca am vazut , inseamna ca exista?!