Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Vaccinare la chiuvetă”. Un medic de familie şi soţul acesteia, cercetaţi penal după ce ar fi eliberat adeverinţe de vaccinare false, reținuți de Poliție

Johnson - vaccin - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un medic de familie în vârstă de 47 de ani este cercetat de Poliție pentru că ar fi vaccinat fictiv zece fotbaliști legitimați la un club sportiv din județul Dâmbovița.

Instigată de soțul ei, antrenor la Asociația Sportivă Fotbal Club Pucioasa, doctorița le-a eliberat fotbaliștilor adeverințe fictive de vaccinare anti-COVID-19, pe care sportivii să le folosească pentru a participa fără restricții la competiții sportive.

Este vorba de așa-numitul fenomen al „vaccinării la chiuvetă": doza se aruncă, iar persoana obține certificatul de vaccinare.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița au anunțat că fac percheziții în localitățile Pucioasa, Corbii Mari și Aninoasa, la domiciliul celor doi soți, bănuiți de înşelăciune, fals intelectual şi fals informatic, precum și la cabinetul medicului incriminat și la sediul clubului sportiv din Pucioasa.

„Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, în urma cercetărilor efectuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Găeşti, au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de o femeie (medic de familie) şi de soţul acesteia. Aceştia sunt cercetaţi în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect eliberarea ilegală a unor adeverinţe de vaccinare anti-COVID-19", a anunțat joi seară Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).

„Din cercetări a reieşit că, în perioada iunie-august, o femeie, în calitate de medic de familie, instigată de un bărbat, ar fi implementat în sistemul informatic specific date nereale privind vaccinarea a 10 persoane împotriva COVID-19. Astfel, ar fi fost eliberate adeverinţe false de vaccinare şi s-ar fi decontat ilegal 400 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru presupusa vaccinare a persoanelor", a precizat IPJ într-un comunicat, citat de Agerpres.

O anchetă Digi24 a dezvăluit o rețea de falsificatori de certificate de vaccinare. Un jurnalist de la postul de televiziune a descoperit, în rețeaua rusească Telegram, un grup cu peste 600 de membri în care se face trafic cu documente care atestă în fals vaccinarea. Traficanții ofereau documente care să treacă de filtrele autorităților, atât în țară, cât și la frontiere. Certificatul, vândut cu 100 de euro, apare ca înregistrat într-un centru de vaccinare din Capitală, iar serul fictiv administrat este Johnson&Johnson. 

„Acel medic care simulează vaccinarea nu este demn de titlul de medic și nu ar trebui să mai practice, asa cum și medicul care se opune public vaccinării sau care îndeamnă pacienții să nu se vaccineze ar trebui sa fie sancționat inclusiv de către corpul profesional.

„Cine a greșit trebuie să fie pedepsit, dar noi toți ceilalți medici de familie care ne-am câștigat cu multă muncă, nopți nedormite și imense sacrificii titlul de medic nu ar trebui să fim incluși «la pachet»!”, spune dr Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult