Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Vaccinare la chiuvetă”. Un medic de familie şi soţul acesteia, cercetaţi penal după ce ar fi eliberat adeverinţe de vaccinare false, reținuți de Poliție

Johnson - vaccin - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un medic de familie în vârstă de 47 de ani este cercetat de Poliție pentru că ar fi vaccinat fictiv zece fotbaliști legitimați la un club sportiv din județul Dâmbovița.

Instigată de soțul ei, antrenor la Asociația Sportivă Fotbal Club Pucioasa, doctorița le-a eliberat fotbaliștilor adeverințe fictive de vaccinare anti-COVID-19, pe care sportivii să le folosească pentru a participa fără restricții la competiții sportive.

Este vorba de așa-numitul fenomen al „vaccinării la chiuvetă": doza se aruncă, iar persoana obține certificatul de vaccinare.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița au anunțat că fac percheziții în localitățile Pucioasa, Corbii Mari și Aninoasa, la domiciliul celor doi soți, bănuiți de înşelăciune, fals intelectual şi fals informatic, precum și la cabinetul medicului incriminat și la sediul clubului sportiv din Pucioasa.

„Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, în urma cercetărilor efectuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Găeşti, au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de o femeie (medic de familie) şi de soţul acesteia. Aceştia sunt cercetaţi în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect eliberarea ilegală a unor adeverinţe de vaccinare anti-COVID-19", a anunțat joi seară Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).

„Din cercetări a reieşit că, în perioada iunie-august, o femeie, în calitate de medic de familie, instigată de un bărbat, ar fi implementat în sistemul informatic specific date nereale privind vaccinarea a 10 persoane împotriva COVID-19. Astfel, ar fi fost eliberate adeverinţe false de vaccinare şi s-ar fi decontat ilegal 400 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru presupusa vaccinare a persoanelor", a precizat IPJ într-un comunicat, citat de Agerpres.

O anchetă Digi24 a dezvăluit o rețea de falsificatori de certificate de vaccinare. Un jurnalist de la postul de televiziune a descoperit, în rețeaua rusească Telegram, un grup cu peste 600 de membri în care se face trafic cu documente care atestă în fals vaccinarea. Traficanții ofereau documente care să treacă de filtrele autorităților, atât în țară, cât și la frontiere. Certificatul, vândut cu 100 de euro, apare ca înregistrat într-un centru de vaccinare din Capitală, iar serul fictiv administrat este Johnson&Johnson. 

„Acel medic care simulează vaccinarea nu este demn de titlul de medic și nu ar trebui să mai practice, asa cum și medicul care se opune public vaccinării sau care îndeamnă pacienții să nu se vaccineze ar trebui sa fie sancționat inclusiv de către corpul profesional.

„Cine a greșit trebuie să fie pedepsit, dar noi toți ceilalți medici de familie care ne-am câștigat cu multă muncă, nopți nedormite și imense sacrificii titlul de medic nu ar trebui să fim incluși «la pachet»!”, spune dr Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult