Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Soluție pentru aplanarea crizei din coaliția guvernamentală: team building în teren pe teme economice, pentru a înțelege problemele reale ale României

sedinta de guvern - Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

E o practică obișnuită ca, atunci când o organizație dă în clocot, un lider aplecat pentru rezolvarea problemelor pune la cale un team building, un eveniment în care membrii organizației stau împreună în afara biroului, discută problemele, fac simulări în grupuri mai mici, analize de caz, prezintă soluții la flipchart, trag concluzii, stabilesc un plan de acțiune. Acest tip de antrenament are darul de a apropia membrii echipei și a-i face să lucreze mai bine împreună.

Astfel încât propunerea către Guvern este să organizeze un team building tematic, pe subiecte de interes în economie și finalmente, români. Iată câteva propuneri de locații pentru team building.

1. O vizită la o hidrocentrală care stă inactivă sau într-o mină de cărbune care va fi închisă – cele mai ieftine surse de energie convențională - pentru că s-a negociat Green Deal în afara posibilităților și interesului României. În continuare, un schimb de experiență cu polonezii și nemții, care nici nu au vrut să audă de închiderea minelor, deși din punct de vedere al surselor de energie neconvențională stau mult mai bine decât noi.

2. O excursie cu microbuzul (durează maxim 1-2 ore) pe porțiunea DN1 în sensul între Aiud și Alba, pentru a se bucura la fel ca restul șoferilor de mersul încet, ardelenesc, în care cei 30 de km se fac, așa cum menționam mai sus, în maximum 1-2 ore. Obligatoriu privirea va fi către șantierul viitoarei autostrăzi, unde se poate observa că nu se lucrează practic deloc, dar despre care se spune că se va inaugura în acest an. Drumul poate continua și pe autostrada A1 între Sebeș și Sibiu, care este în reparații capitale, distrusă fiind în maximum 5 ani de la darea în folosință.

3. O vizită la Arad și Timișoara, unde s-au închis o fabrică de încălțăminte respectiv una de îmbrăcăminte, în special pentru că acolo (dar și în restul țării) există un deficit infernal de forță de muncă – am continuat să pierdem și în 2020 aproape 150 mii de români - și pentru că, probabil, cele două fabrici nu au făcut față muncii la negru, omniprezentă. Analiza de caz și soluțiile se pot trage la Clujana, care stă să se închidă.

4. O zi de lucru de practică alături de operatorii de echipamente industriale din fabricile de medicamente din Târgu Mureș, pentru a clarifica de ce au scutiri de impozit doar specialiștii din IT și nu și specialiștii care prin obiectul muncii salvează zilnic mii de vieți. În același domeniu tematic, în plină pandemie, se poate vizita pentru activare fabrica de medicamente din Sibiu, singura care ar putea fabrica oncologice și vaccinuri, dar pe care nimeni nu o ia în seamă.

5. Un team building gen aventură, în ruinele fostelor fabrici chimice din Târnăveni, Făgăraș și Codlea, care sunt închise și din care au fost puși pe liber peste 10 mii de angajați. Se pot găsi explicații pentru care industria chimică aduce zeci de miliarde de euro deficit de balanță comercială și evident, crea un plan de acțiune.

6. O vizită scurtă la Șimleu Silvaniei, într-un schimb de experiență la fabrica de mobilă din localitate care exportă cu succes mobila în foarte multe țări din fosta Uniune Sovietică. Se poate organiza un blitz-workshop despre cum putem înceta să ne ostilizăm cu Rusia și să începem să avem relații economice normale, că doar de acolo vin gazul și petrolul care s-au scumpit cu 50%.

7. Într-o notă mai relaxantă, membrii Guvernului pot face și o zi de practică la raionul de legume-fructe dintr-un super / hypermarket, care este plin de produse din import, în vreme ce marfa fermierilor români se strică în câmp. Se pot astfel convinge care este diferența dintre realitate și PR-ul din reclamele de la televizor.

Există variate alte locații în care se pot organiza vizite și antrenamente de gen team building. Avantajul muncii în teren în zonele complicate, în economia reală, nu la tăiat panglici la inaugurări, este că îți deschide ochii asupra problemelor de zi cu zi ale românilor, care sunt altele decât cele care se văd din Piața Victoriei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mr.Oh check icon
  Scapa cine poate! Unii au priceput. S-au dus.
  Ceilalti pot continua sa vorbeasca singuri. Privatizarea economiei romanesti a esuat. Atunci s-a decis destinul Romaniei.
  Acum vedem consecintele.
  • Like 0
 • "Solutie pentru aplanarea CRIZEI"....NU EXISTA SOLUTIE !. SUNT ASA DE CORUPTI TOTI ca vor face IMPLOZIE...dragilor nu mai bine va uitati la un documentar pe National Geographic despre IMPERECHEREA babuinilor a batracienilor sau a fitofagelor ?...cred ca raportat la interesul romanilor pentru politica minutul de aur este atunci cand tata broasca o calareste pe mama broasca....de aceea voteaza si asa stramb apoi se mira de ce o duc asa de bine ! "politica si politicianul sunt oglindirea perfecta a societatii" ( umor cinic de situatie )
  • Like 1
 • Plecati de la premisa gresita ca cei care se afla la guvernare chiar vor sa faca ceva constructiv in tara asta, cand pe ei ii intereseaza doar ciolanul.
  • Like 1
 • Nume check icon
  Ar fi interesant...
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult