Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Veto-ul Austriei trebuie anulat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”. Comisia Europeană, solicitată de europarlamentarul român Eugen Tomac să sesizeze CJUE

Eugen Tomac - Foto Martin Bertrand / AFP / Profimedia)

Foto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia

Europarlamentarul Eugen Tomac a solicitat marți Comisiei Europene să atace, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, decizia Consiliului Uniunii Europene din 8 decembrie, prin care României nu i-a fost permisă aderarea la Spațiul Schengen.

„Deși România îndeplinește condițiile de aderare la Spațiul Schengen, fapt confirmat în repetate rânduri, încă din 2011, acest drept îi este și astăzi încă o dată încalcat. Comisia Europeană a confirmat că România are dreptul la Schengen, Parlamentul European de asemenea. Singura instituție care refuză fără nicio justificare dreptul de aliniere a României cu celelalte state europene este Consiliul Uniunii Europene. Prin urmare, cer Comisiei Europene să acționeze de îndată împotriva Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să blocheze astfel de acțiuni antieuropene care încalcă tratatele Uniunii Europene”, a spus în Parlamentul European europarlamentarul Eugen Tomac. 

„Veto-ul Austriei trebuie anulat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a scris într-o postare pe Facebook Eugen Tomac.

„Am solicitat astăzi, oficial, Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a apăra principiile și valorile evocate în Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.

României și cetățenilor ei le sunt încălcate drepturi fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea de circulație a persoanelor și libertatea de circulație a bunurilor. Prin urmare, Comisia Europeană are obligația să acționeze spre a aplica litera și spiritul legii!”, a scris Tomac pe contul său de Facebook.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) - o formațiune a Consiliului UE - a respins pe 8 decembrie accederea României în spațiul Schengen, după votul negativ exercitat de Austria și Olanda, ultima dintre ele precizând că s-a opus doar aderării Bulgariei, dar pentru că România și Bulgaria sunt luate la pachet din punct de vedere juridic, veto-ul Olandei s-a aplicat și României.

Citiți și

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult