Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

O primă reacție la opoziția Austriei față de intrarea României în Spațiul Schengen: Bucureștiul intenționează să blocheze Viena în obținerea președinției OSCE

OSCE - Vien

Foto: Alex Halada / AFP / Profimedia

România va bloca intenția Austriei de a câștiga în decembrie 2023 șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), potrivit surselor G4Media. Aceasta ar fi o primă reacție a autorităților române după ce Austria s-a opus intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen, exercitându-și dreptul de veto la reuniunea Consiliului JAI de săptămâna trecută de la Bruxelles.

„Dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă şefia OSCE, ca România să nu folosească acelaşi drept de veto. Dar poate până se ajunge la această paralelă totuşi există demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a spus luni președintele PSD, Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă.

Austria tatonează deja terenul pentru a strânge susținerea necesară ca reprezentantul său pe lângă OSCE să devină în 2023 secretar general al organizației, mai notează G4Media, Desemnarea noului candidat va avea loc în luna decembrie 2023, când expiră mandatul de trei ani deținut în prezent de Helga Maria Schmid (Germania).

OSCE reunește 57 de state și joacă un rol important în promovarea securității și cooperării în spațiul acoperit de organizație, acționând pe trei dimensiuni majore: politico–militară, economică și de mediu și respectarea drepturilor omului.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Indiscutabil, Austria a incercat un santaj la adresa UE, victimele aparente - si reale - fiind Romania si Bulgaria. Procedand astfel spera sa obtina avantaje financiare in mod nemeritat. Totusi se pare ca au cam gresit masura; reactia majoritatii este edificatoare. Aceasta situatie, creata artificial, poate si trebuie exploatata de Romania. Sub deviza "eliminam un abuz de drept", in afara de remedierea situatiei ar trebui luate masuri impotriva celui care a abuzat nejustificat, in scopuri strict unilaterale, de drepturile oferite de apartenenta la UE. In acest context, Romania ar trebui sa desfasoare o campanie de sustinere a legislatiei europene si de combatere a eventualelor abuzuri care se pot ivi. Astfel ar putea deveni un promotor al respectarii pricipiilor de baza ale UE, ceea ce ne-ar asigura un respect meritat, pe care, de altfel , se pare ca nu-l primim. Nu trebuie "sa fim copii cuminti", trebuie sa pretindem cu tarie un tratament real de egalitate si respect..Sa speram si sa credem ca avem-vom avea reprezentanti capabili de acest rol.
    • Like 0
  • Ion N check icon
    In politica externă nu se exclude nicio variantă. Faptul ca Austria, prin vocea acestui cancelar, dar mai ales a ministrului de interne, responsabil cu problema Schengen, au tăcut mâlc până în ultimele zile, când brusc, și-au adus aminte ca au 75000 de imigranti. Ce si-au zis ei, in conclavul lor și în contextul viitoarelor alegeri, ce-ar fi dacă am respinge aderarea României și a Bulgariei? Nu cumva alegătorii noștri ar fi bucurosi că iată, cineva doreste sa puna piciorul in prag și Austria va obține mult mai multe concesii din partea UE? Se pare că totul este pe bani! În trei zile nu poți avea soluții diplomatice solide cu asemenea impact. A fost o lovitură sub centură incorectă a Austriei, de fapt a unui grup restrâns, controversat, care cauta capital electoral intr-un mod incalificabil. Pana la votul privind președintia OSCE, mai este mult. Pana atunci se pot intampla multe. Ciolacu se pripeste aruncand in piata o ”monedă” pe care să o folosească, și el, tot electoral.
    • Like 2
  • Razvan G check icon
    Romania ar trebui sa blocheze presedintia austriaca a OSCE dintr-un motiv foarte obiectiv - actualul PM provine din guvernul al carui lider, Sebastian Kurz, a demisionat datorita acuzatiilor de coruptie. Cred ca este suficient, daca tot vorbim de integritate.
    • Like 3
  • UE înțelege că tocmai a aruncat Romania în brațele PSD ? Ciolacul văd că a înțeles. Încă o mișcare, două din astea și clar președintele va fi tot din familia lor, iar România se va alătura țărilor filoruse....Să le fie de bine !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult