Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Vinerea Verde". Mai mulți miniștri merg azi la serviciu pe jos, cu tramvaiul, metroul sau mașinile electrice

Catalin Drula - tramvai

 Foto: Facebook Cătălin Drulă

„Stop! Azi maşina stă pe loc!” este sloganul campaniei „Vinerea Verde” lansată azi de Ministerul Mediului, pentru încurajarea folosirii transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării.

„Vinerea Verde" îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal, scrie News.ro.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, va merge azi la serviciu cu metroul, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu se va deplasa pe jos şi apoi va folosi metroul, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu și cel al Energiei, Virgil Popescu, vor folosi maşini electrice. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a postat pe Facebook o poză din tramvaiul 24. 

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, s-a alăturat vineri campaniei pentru reducerea poluării în marile oraşe. „Vinerea verde cu trotineta”, a scris pe Facebook. 

„Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o iniţiativă care încearcă să schimbe mentalităţi”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Iniţiativa Ministerului Mediului este o invitaţie la mişcare, atât pentru angajaţii instituţiilor publice, cât şi pentru cei din mediul privat.

„Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a afirmat Tánczos, scrie News.ro. 

Și ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a alăturat campaniei și a ales să se deplaseze astăzi către sediul MAE cu metroul.

Sursa Facebook MAE

„Vom continua să alegem, în măsura posibilului și în funcție de condițiile pandemice, mijloace de transport alternative sau transportul public pentru a ne deplasa către birou, în continuarea acțiunilor MAE pentru promovarea protecției mediului și a unei diplomații verzi, acasă și în lume”, scrie pe pagina de Facebook a MAE.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Mare ipocrizie verde. Simboluri de trei lei, parca platite de media ca sa aiba si alte subiecte in afara de covid, fcsb si vedete de carton.
  Cum ar fi ca 1/2 din cei care astazi au folosit masina sau metroul sa mearge cu transportul in comun. In primul rand nu este suficienta capacitate. Doi, tot ar intarzia la servici. Trei, cate noi cazuri de infectari o sa avem.
  Suntem satui de gesturi goale si de simboluri facute de persoane nereprezentative. In loc de audienta la televizor faceti treaba in guvern, ca au trecut trei luni de zile si asistam numai la certuri si campanii electorale.
  • Like 0
 • Nu prea văd diferenţa dintre ideea de cum şi cea de mai de demult, o zi maşinile cu soţ, o zi cele fără.

  • Like 0
 • Frumoasa si laudabila ideea. Acuma, cum ramane cu arderile alea ilegale de deseuri? Vor functiona mai mult vinerea ca sa compenseze?
  • Like 0
 • Frumos proiect, si la cat mai multe. Felicitati si succes tuturor.
  • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Când o sa aibă acești gargaragii, indiferent ca sunt de stânga sau de dreapta, un proiect care sa atraga automobilistii sa lase masina acasă pentru transport alternativ, atunci o sa ii cred de buna credință. Pana atunci, o sa ii bănuiesc doar de clovnerism politicianist impotent. Când o sa vad alei verzi care zvacnesc printre blocuri, piste adevărate ptr biciclete, parcuri în locul afacerilor imobiliare, o sa cred. Ceva mai mult decât gargara penibila și actorismul ieftin mucegait de vremi. Ce dracu, atâta poate politicianul de aici, sa se bâțâie pe strada spunând ca el da un exemplu verde intr-o tara plina de rable, cu orașe sufocate de arderi necontrolate pe timp de noapte, cu circulații rutiere haotice și mașini abandonate. Haideti clovnilor, faceți ceva, lăsați plimbatul pe scena politică, e grețos și deplasat
  • Like 1
 • năsui ar face mai bine sa stea acasa, ca si asa si-a delegat toate atributiile.
  • Like 0
 • sper sa devina fiecare vineri o zi mai verde. Noi toti ceilalti muritori ce nu avem nici masina suntem zi de zi verzi ca brazii.
  • Like 1
 • Pai sa mearga toti cu transportul in comun, macar 4 zile pe saptamana.
  La noi este un mare eveniment ca 2 ministri au luat metroul sau tramvaiul, cand prin vest sau prin tarile nordice asta este un lucru obisnuit.
  • Like 2


Îți recomandăm