Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

10 condiții ca să câștigi finanțare pentru programul START-UP NATION

În urma sugestiilor şi propunerilor venite dinspre mediul de business, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a schimbat normele de implementare ale programului START-UP NATION. Se mai primesc propuneri de modificare până la dată de 3 martie 2017. 

Punctăm mai jos 10 criterii care te fac eligibil şi apoi câştigător pentru acest program. Din punct de vedere administrativ, societățile trebuie sa îndeplinească următoarele condiții:

1. Sunt înființate de către persoane fizice după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență nr. 10/2017, adică 27.01.2017.

2. Codul CAEN pentru care se solicită finanţare este eligibil în cadrul Programului şi autorizat a fi desfășurat la momentul decontului, conform art. 15 din Legea 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în Registrul Comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare.

3. Aplicanții sunt înregistraţi conform Legii nr. 31/1990, sunt Întreprinderi Mici și Mijlocii conform prevederilor art. 2 şi ale art. 4, au capital social integral privat, sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, au sediul social/ punct de lucru şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;

4. Nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru. Vorbind de societăţi nou înfiinţate, este aproape imposibil ca acestea să aibă datorii la stat. 

Din punct de vedere al grilei de punctaj, sunt câteva domenii și criterii de departajare care pot cântări mai mult atunci când un aplicant depune dosarul pentru a primi finanțarea. Iată câteva dintre acestea, așa cum reies dintr-o schemă publicată de Ilan Laufer, secretar de stat la MInisterul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în 28 februarie 2017:

1. Domeniul de activitate vizat de program este producția. Pentru activități de producție se primesc 30 puncte. Mai primesc 27 de puncte industriile creative, serviciile 23 puncte, comerțul şi alte activități 20 puncte.

2. Pentru numărul de locuri de muncă permanente (cu normă întreagă) nou create, mai mare sau egal cu 3, se primesc 20 puncte.

3. Dacă din acestea cel puțin 2 locuri de muncă sunt ocupate de Persoane defavorizate* / absolvenți începând cu 2014 (*definite conform HG 799/2014) se mai primesc 20 puncte. Doar 10 puncte dacă aplicantul oferă numai un loc de muncă pentru persoane defavorizate/ absolvenți.

4. Dacă din valoarea totală a proiectul echipamentele tehnologice sunt ȋn pondere de peste 60%, aplicanții mai primesc alte 20 de puncte.

5. Dacă asociatul/ administratorul a urmat/ urmează un curs de antreprenoriat, acesta este recompensat în grila de criterii cu alte 10 puncte.

6. Pe langă toate aceste condiții, conteaza mult şi cât de rapid eşti, deoarece admiterea în program se va face conform principiului “primul venit-primul servit”.

Punctajul maxim care se poate obţine este de 100 puncte. Punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 puncte.

Cu siguranță vor fi societăți care vor accesa programul si cu mai puțin de 100 puncte deoarece în perioada 2017-2020 se vor acorda ajutoare de minimis, pentru un număr maxim anual de 10.000 de beneficiari. Fondurile se asigură din bugetul aprobat anual al entităţii publice cu atribuţii în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii. Sursa finanțarii va fi din fonduri de la bugetul statului și fonduri europene.

Mai multe detalii despre finanțări pentru programele SRL-D, COMERȚ, START, găsiți aici.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pinalti Gheorghe Vorbesti ca sa nu dormit. Felicitari pentru articol , util si punctual
    • Like 0
  • O singura condiție trebe sa îndeplinești și anume sa faci parte din clientela politica restul e can can . Majoritatea ălora de selectează proiectele câștigătoare sunt incompetenți și selectează proiectele la ordin
    • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult