Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

10 condiții ca să câștigi finanțare pentru programul START-UP NATION

În urma sugestiilor şi propunerilor venite dinspre mediul de business, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a schimbat normele de implementare ale programului START-UP NATION. Se mai primesc propuneri de modificare până la dată de 3 martie 2017. 

Punctăm mai jos 10 criterii care te fac eligibil şi apoi câştigător pentru acest program. Din punct de vedere administrativ, societățile trebuie sa îndeplinească următoarele condiții:

1. Sunt înființate de către persoane fizice după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență nr. 10/2017, adică 27.01.2017.

2. Codul CAEN pentru care se solicită finanţare este eligibil în cadrul Programului şi autorizat a fi desfășurat la momentul decontului, conform art. 15 din Legea 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în Registrul Comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare.

3. Aplicanții sunt înregistraţi conform Legii nr. 31/1990, sunt Întreprinderi Mici și Mijlocii conform prevederilor art. 2 şi ale art. 4, au capital social integral privat, sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, au sediul social/ punct de lucru şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;

4. Nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru. Vorbind de societăţi nou înfiinţate, este aproape imposibil ca acestea să aibă datorii la stat. 

Din punct de vedere al grilei de punctaj, sunt câteva domenii și criterii de departajare care pot cântări mai mult atunci când un aplicant depune dosarul pentru a primi finanțarea. Iată câteva dintre acestea, așa cum reies dintr-o schemă publicată de Ilan Laufer, secretar de stat la MInisterul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în 28 februarie 2017:

1. Domeniul de activitate vizat de program este producția. Pentru activități de producție se primesc 30 puncte. Mai primesc 27 de puncte industriile creative, serviciile 23 puncte, comerțul şi alte activități 20 puncte.

2. Pentru numărul de locuri de muncă permanente (cu normă întreagă) nou create, mai mare sau egal cu 3, se primesc 20 puncte.

3. Dacă din acestea cel puțin 2 locuri de muncă sunt ocupate de Persoane defavorizate* / absolvenți începând cu 2014 (*definite conform HG 799/2014) se mai primesc 20 puncte. Doar 10 puncte dacă aplicantul oferă numai un loc de muncă pentru persoane defavorizate/ absolvenți.

4. Dacă din valoarea totală a proiectul echipamentele tehnologice sunt ȋn pondere de peste 60%, aplicanții mai primesc alte 20 de puncte.

5. Dacă asociatul/ administratorul a urmat/ urmează un curs de antreprenoriat, acesta este recompensat în grila de criterii cu alte 10 puncte.

6. Pe langă toate aceste condiții, conteaza mult şi cât de rapid eşti, deoarece admiterea în program se va face conform principiului “primul venit-primul servit”.

Punctajul maxim care se poate obţine este de 100 puncte. Punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 puncte.

Cu siguranță vor fi societăți care vor accesa programul si cu mai puțin de 100 puncte deoarece în perioada 2017-2020 se vor acorda ajutoare de minimis, pentru un număr maxim anual de 10.000 de beneficiari. Fondurile se asigură din bugetul aprobat anual al entităţii publice cu atribuţii în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii. Sursa finanțarii va fi din fonduri de la bugetul statului și fonduri europene.

Mai multe detalii despre finanțări pentru programele SRL-D, COMERȚ, START, găsiți aici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pinalti Gheorghe Vorbesti ca sa nu dormit. Felicitari pentru articol , util si punctual
    • Like 0
  • O singura condiție trebe sa îndeplinești și anume sa faci parte din clientela politica restul e can can . Majoritatea ălora de selectează proiectele câștigătoare sunt incompetenți și selectează proiectele la ordin
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult