Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

10 familii tradiționale în literatura română

Familia traditionala in literatură română

Articol de Mihai Iovănel. Foto: Colecția Costică Acsinte

Am căutat în literatura română clasică – aceea care se predă la școală – modele pentru conceptul de „familie tradițională”. Iată ce am găsit.

1. Costache Negruzzi, Alexandru Lăpușneanul

Lăpușneanul e domnul Moldovei. Ruxanda, os din Petru Rareș, îi e soție devotată. Au împreună niște copii. Lăpușneanul pune gând rău boierilor. Ruxanda le pune o vorbă bună. Lăpușneanul pare că ascultă de vorba soției și îi cheamă pe boieri la ospăț. Acolo îi toacă mărunt și le aranjează căpățânile în formă de piramidă pe masă. După care o cheamă pe Ruxanda să le admire.

„Întru vederea grozavii priveliști, ea [Ruxanda] slobozi un țipet strașnic și leșină.

— Femeia tot femeie, zise Lăpușneanul zâmbind; în loc să se bucure, ea se sparie. Și luând-o în brațe, o duse în apartamenturile ei.”

Până la urmă Lăpușneanul e mătrășit de doi boieri supraviețuitori, otrăvit cu concursul soției.

2. Ion Creangă, Soacra cu trei nurori

Soacra cu trei nurori e la bază văduvă cu trei feciori – „înalți ca niște brazi și tari de virtute, dar slabi de minte”. Feciorii se însoară pe rând. Soacra își sclavagește nurorile. Mai bine zis pe primele două, pentru că a treia face revoluție. Nurorile sfârșesc prin a o asasina pe soacră – o dau cu capul de pereți, o calcă în picioare, îi străpung limba cu acul și o asezonează cu sare și piper. Cum feciorii sunt slabi de minte, nurorile scapă nepedepsite și probabil trăiesc fericite până la adânci bătrâneți.

3. I.L. Caragiale, O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută etc.

Familia tradițională e compusă la Caragiale din trei părți: un soț bătrân, o nevastă tânără și infidelă, un amant mai tânăr decât soțul. În acest model intră tripletele jupân Dumitrache – Veta – Chiriac, Trahanache – Zoe – Tipătescu și multe altele.

4. I. Al. Brătescu-Voinești, Puiul

O prepeliță single mother își crește puii. Unul dintre pui nu este cuminte și e împușcat într-o aripă. Cariera de aviator i se sfârșește brutal. Prepelița, forțată să migreze, își ia tălpășița către ținuturi mai calde, lăsând puiul cu dizabilitate în urmă, să se descurce cum poate. Nu poate și crapă de frig. Morala: „Sandi, să asculți pe mămica”. La categoria single mother mai intră cu succes Mara lui Ioan Slavici și Capra cu trei iezi de Ion Creangă.

5. Liviu Rebreanu, Ion

Ion, țăran sărac, vrea să își întemeieze o familie tradițională, așa că se hotărăște să o ia de nevastă nu pe Florica, frumoasă, dar la fel de săracă, ci pe Ana, mai urâtă, dar și mai bogată. Ion o seduce pe Ana în aceeași cameră în care tatăl Anei – țăran bogat care nu vrea să-și dea averea pe mâna lui Ion – zace mort de beat. Ana rămâne însărcinată, iar tatăl ei, ca să nu se facă de rușine în sat, e nevoit să-i dea lui Ion fata și averea (la avere se gândește un pic mai mult). Ana nu e fericită și se spânzură după ce naște. Copilul moare și el. Ion vrea să se întoarcă la Florica, între timp măritată, dar e omorât cu sapa de bărbatul acesteia. Averea lui Ion rămâne bisericii. Popa Belciug se bucură.

Citește continuarea pe Scena9

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt multe asemenea familii descrise in literatura romana dar si in cea universala. In fond nu este familia celula de baza a societatii omenești? Eu am o adevarata slabiciune pentru familia largita din romanul "Enigma Otiliei" de George Călinescu. Dar familia coanei Chirița nu e și ea la fel de cuceritoare? Dar familiile din romanele Hortensiei Papadat Bengescu? Și să ne ducem mai departe în timp la basme. Ce părere avem despre cei trei frați din" Prâslea cel voinic și merele de aur?" Doar că toate aceste familii disfuncționale erau descrise în opere literare la " așa nu!" Articolul de față ne arată că putem să le privim și din alt punct de vedere. Merita ca autorul să dea puțin mai multă atenție pentru a fi mai convingător.
    • Like 0
  • Bator check icon
    Ce sunt astea? Perle de la testarea de clasa 8-a? Trebuia sa râd?
    • Like 0
  • Dar pana la urma care e tipul de familie acceptat "traditional"? De ce propagandistii CpF si Pro Vita induc ideea ca familia traditionala e doar aia nucleara cu tata-mama-copil? Eu zic ca mai traditionala e familia extinsa de tip clan care o precede pe aia nucleara, aia cu rude, copii, nepoti, bunici, veri, cuscri toti la un loc si cu un batran care dicteaza tot ce este permis si ce nu, in Balcani i se zice zadruga. De ce familia nucleara si de ce nu cea postmodernista multiramificata sau cea extinsa preindustriala? Ca asa vor ei, ca au crescut ei intr-o astfel de familie si vor ca toti sa o faca in continuare bagandu-si picioarele in viata privata a altora. Modelul de familie pe care il propun nu e sub niciun fel cel mai traditional, familia nucleara era considerata antitraditionala la vremea ei. Totusi 4 milioane de indivizi au semnat fara sa se gandeasca la asta, pentru ca e rau sa gandesti ca incepi sa ai dubii fata de autoritatea pe care o girezi si pentru ca realizezi ca "moarte celor care nu sunt ca noi" devine lipsit de sens. Astept macar sa apara altii care sa ne oblige sa traim toti cu catel, purcel, bunici, copii, nepoti sub acelasi acoperis si sa isi zica traditionali, macar i-as crede ca sunt sinceri si nu au alta agenda.
    • Like 1
  • Of, Doamne cât am râs! De mult nu m-am bine dispus într-atât!
    • Like 2
  • Casargoz check icon
    :)
    • Like 0
  • check icon
    Autorul vrea să facă pe criticul literar cârcotaș, sarcastic și condescendent, dar sfârșește prin a publica ceva ridicol. Concluzia: scriitoraș, mai bine ia-ți o înghețată și răcorește-te altfel.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult