Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

10 familii tradiționale în literatura română

Familia traditionala in literatură română

Articol de Mihai Iovănel. Foto: Colecția Costică Acsinte

Am căutat în literatura română clasică – aceea care se predă la școală – modele pentru conceptul de „familie tradițională”. Iată ce am găsit.

1. Costache Negruzzi, Alexandru Lăpușneanul

Lăpușneanul e domnul Moldovei. Ruxanda, os din Petru Rareș, îi e soție devotată. Au împreună niște copii. Lăpușneanul pune gând rău boierilor. Ruxanda le pune o vorbă bună. Lăpușneanul pare că ascultă de vorba soției și îi cheamă pe boieri la ospăț. Acolo îi toacă mărunt și le aranjează căpățânile în formă de piramidă pe masă. După care o cheamă pe Ruxanda să le admire.

„Întru vederea grozavii priveliști, ea [Ruxanda] slobozi un țipet strașnic și leșină.

— Femeia tot femeie, zise Lăpușneanul zâmbind; în loc să se bucure, ea se sparie. Și luând-o în brațe, o duse în apartamenturile ei.”

Până la urmă Lăpușneanul e mătrășit de doi boieri supraviețuitori, otrăvit cu concursul soției.

2. Ion Creangă, Soacra cu trei nurori

Soacra cu trei nurori e la bază văduvă cu trei feciori – „înalți ca niște brazi și tari de virtute, dar slabi de minte”. Feciorii se însoară pe rând. Soacra își sclavagește nurorile. Mai bine zis pe primele două, pentru că a treia face revoluție. Nurorile sfârșesc prin a o asasina pe soacră – o dau cu capul de pereți, o calcă în picioare, îi străpung limba cu acul și o asezonează cu sare și piper. Cum feciorii sunt slabi de minte, nurorile scapă nepedepsite și probabil trăiesc fericite până la adânci bătrâneți.

3. I.L. Caragiale, O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută etc.

Familia tradițională e compusă la Caragiale din trei părți: un soț bătrân, o nevastă tânără și infidelă, un amant mai tânăr decât soțul. În acest model intră tripletele jupân Dumitrache – Veta – Chiriac, Trahanache – Zoe – Tipătescu și multe altele.

4. I. Al. Brătescu-Voinești, Puiul

O prepeliță single mother își crește puii. Unul dintre pui nu este cuminte și e împușcat într-o aripă. Cariera de aviator i se sfârșește brutal. Prepelița, forțată să migreze, își ia tălpășița către ținuturi mai calde, lăsând puiul cu dizabilitate în urmă, să se descurce cum poate. Nu poate și crapă de frig. Morala: „Sandi, să asculți pe mămica”. La categoria single mother mai intră cu succes Mara lui Ioan Slavici și Capra cu trei iezi de Ion Creangă.

5. Liviu Rebreanu, Ion

Ion, țăran sărac, vrea să își întemeieze o familie tradițională, așa că se hotărăște să o ia de nevastă nu pe Florica, frumoasă, dar la fel de săracă, ci pe Ana, mai urâtă, dar și mai bogată. Ion o seduce pe Ana în aceeași cameră în care tatăl Anei – țăran bogat care nu vrea să-și dea averea pe mâna lui Ion – zace mort de beat. Ana rămâne însărcinată, iar tatăl ei, ca să nu se facă de rușine în sat, e nevoit să-i dea lui Ion fata și averea (la avere se gândește un pic mai mult). Ana nu e fericită și se spânzură după ce naște. Copilul moare și el. Ion vrea să se întoarcă la Florica, între timp măritată, dar e omorât cu sapa de bărbatul acesteia. Averea lui Ion rămâne bisericii. Popa Belciug se bucură.

Citește continuarea pe Scena9

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sunt multe asemenea familii descrise in literatura romana dar si in cea universala. In fond nu este familia celula de baza a societatii omenești? Eu am o adevarata slabiciune pentru familia largita din romanul "Enigma Otiliei" de George Călinescu. Dar familia coanei Chirița nu e și ea la fel de cuceritoare? Dar familiile din romanele Hortensiei Papadat Bengescu? Și să ne ducem mai departe în timp la basme. Ce părere avem despre cei trei frați din" Prâslea cel voinic și merele de aur?" Doar că toate aceste familii disfuncționale erau descrise în opere literare la " așa nu!" Articolul de față ne arată că putem să le privim și din alt punct de vedere. Merita ca autorul să dea puțin mai multă atenție pentru a fi mai convingător.
  • Like 0
 • Bator check icon
  Ce sunt astea? Perle de la testarea de clasa 8-a? Trebuia sa râd?
  • Like 0
 • Dar pana la urma care e tipul de familie acceptat "traditional"? De ce propagandistii CpF si Pro Vita induc ideea ca familia traditionala e doar aia nucleara cu tata-mama-copil? Eu zic ca mai traditionala e familia extinsa de tip clan care o precede pe aia nucleara, aia cu rude, copii, nepoti, bunici, veri, cuscri toti la un loc si cu un batran care dicteaza tot ce este permis si ce nu, in Balcani i se zice zadruga. De ce familia nucleara si de ce nu cea postmodernista multiramificata sau cea extinsa preindustriala? Ca asa vor ei, ca au crescut ei intr-o astfel de familie si vor ca toti sa o faca in continuare bagandu-si picioarele in viata privata a altora. Modelul de familie pe care il propun nu e sub niciun fel cel mai traditional, familia nucleara era considerata antitraditionala la vremea ei. Totusi 4 milioane de indivizi au semnat fara sa se gandeasca la asta, pentru ca e rau sa gandesti ca incepi sa ai dubii fata de autoritatea pe care o girezi si pentru ca realizezi ca "moarte celor care nu sunt ca noi" devine lipsit de sens. Astept macar sa apara altii care sa ne oblige sa traim toti cu catel, purcel, bunici, copii, nepoti sub acelasi acoperis si sa isi zica traditionali, macar i-as crede ca sunt sinceri si nu au alta agenda.
  • Like 1
 • Of, Doamne cât am râs! De mult nu m-am bine dispus într-atât!
  • Like 2
 • Casargoz check icon
  :)
  • Like 0
 • check icon
  Autorul vrea să facă pe criticul literar cârcotaș, sarcastic și condescendent, dar sfârșește prin a publica ceva ridicol. Concluzia: scriitoraș, mai bine ia-ți o înghețată și răcorește-te altfel.
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult