Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

1116 euro un salariu în administrația publică: e mai convenabil să lucrezi la stat decât la privat - analiză a Consiliului Fiscal

Zilele acestea ar trebui depus la Senat proiectul Legii salarizării unitare. Pe 10 aprilie, când ar fi trebuit depus, președintele PSD, Liviu Dragnea, declara: „Eu nu vreau să îl depun astăzi. Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, să îşi mai dea lumea cu părerea”.

Potrivit proiectului de act normativ, cel mai mare salariu ar urma să fie câștigat de președintele României 17.400 de lei brut, lunar. Premierul ţării şi preşedinţii celor două camere vor avea un salariu de bază de 15.950 de lei. 

Parlamentarii vor câştiga un salariu brut 11.600 de lei, iar secretarii de stat 10.150 de lei. Însă legea salarizării unitare prevede creșteri importante de venituri la toate categoriile de bugetari, de la cei debutanți la cei cu vechime maximă în muncă, de la bibliotecari la medici de urgență. 

Potrivit unei analize date publicității în urmă cu o săptămână de Consiliul Fiscal, salariul mediu brut în sectorul public era în luna februarie a acestui an de 842 de euro lunar, în timp ce în sectorul privat era de 652 de euro. Cel mai mare salariu mediu brut înregistrat la stat era în administrație publică: 1116 euro.

În sectorul public, per ansamblu, documentul arată că în februarie anul acesta în România salariul relativ - calculat ca raport dintre salariul brut din sectorul respectiv și salariul mediu brut pe economie - este de 122%, față de 90% în Ungaria, 106% în Polonia, 103% în Cehia, 102% în Bulgaria, 107% în Slovacia și 112% în Grecia.

În ceea ce privește administrația publică, acesta ajunge la 162%. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult