Zilele acestea ar trebui depus la Senat proiectul Legii salarizării unitare. Pe 10 aprilie, când ar fi trebuit depus, președintele PSD, Liviu Dragnea, declara: „Eu nu vreau să îl depun astăzi. Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, să îşi mai dea lumea cu părerea”.
Potrivit proiectului de act normativ, cel mai mare salariu ar urma să fie câștigat de președintele României 17.400 de lei brut, lunar. Premierul ţării şi preşedinţii celor două camere vor avea un salariu de bază de 15.950 de lei.
Parlamentarii vor câştiga un salariu brut 11.600 de lei, iar secretarii de stat 10.150 de lei. Însă legea salarizării unitare prevede creșteri importante de venituri la toate categoriile de bugetari, de la cei debutanți la cei cu vechime maximă în muncă, de la bibliotecari la medici de urgență.
Potrivit unei analize date publicității în urmă cu o săptămână de Consiliul Fiscal, salariul mediu brut în sectorul public era în luna februarie a acestui an de 842 de euro lunar, în timp ce în sectorul privat era de 652 de euro. Cel mai mare salariu mediu brut înregistrat la stat era în administrație publică: 1116 euro.
În sectorul public, per ansamblu, documentul arată că în februarie anul acesta în România salariul relativ - calculat ca raport dintre salariul brut din sectorul respectiv și salariul mediu brut pe economie - este de 122%, față de 90% în Ungaria, 106% în Polonia, 103% în Cehia, 102% în Bulgaria, 107% în Slovacia și 112% în Grecia.
În ceea ce privește administrația publică, acesta ajunge la 162%.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.