Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

1116 euro un salariu în administrația publică: e mai convenabil să lucrezi la stat decât la privat - analiză a Consiliului Fiscal

Zilele acestea ar trebui depus la Senat proiectul Legii salarizării unitare. Pe 10 aprilie, când ar fi trebuit depus, președintele PSD, Liviu Dragnea, declara: „Eu nu vreau să îl depun astăzi. Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, să îşi mai dea lumea cu părerea”.

Potrivit proiectului de act normativ, cel mai mare salariu ar urma să fie câștigat de președintele României 17.400 de lei brut, lunar. Premierul ţării şi preşedinţii celor două camere vor avea un salariu de bază de 15.950 de lei. 

Parlamentarii vor câştiga un salariu brut 11.600 de lei, iar secretarii de stat 10.150 de lei. Însă legea salarizării unitare prevede creșteri importante de venituri la toate categoriile de bugetari, de la cei debutanți la cei cu vechime maximă în muncă, de la bibliotecari la medici de urgență. 

Potrivit unei analize date publicității în urmă cu o săptămână de Consiliul Fiscal, salariul mediu brut în sectorul public era în luna februarie a acestui an de 842 de euro lunar, în timp ce în sectorul privat era de 652 de euro. Cel mai mare salariu mediu brut înregistrat la stat era în administrație publică: 1116 euro.

În sectorul public, per ansamblu, documentul arată că în februarie anul acesta în România salariul relativ - calculat ca raport dintre salariul brut din sectorul respectiv și salariul mediu brut pe economie - este de 122%, față de 90% în Ungaria, 106% în Polonia, 103% în Cehia, 102% în Bulgaria, 107% în Slovacia și 112% în Grecia.

În ceea ce privește administrația publică, acesta ajunge la 162%. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult