Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Probabil primul job nu va fi job-ul visurilor tale. Ponturi pentru tinerii care intră pe piața muncii

Tânără job

Foto: Guliver Getty Images

În activitatea profesională întâlnesc persoane care, din motive diverse, întâmpină dificultăți în planul profesional și au nevoie de sprijin în gestionarea acestora.

Pentru că destul de des colaborez cu tineri cărora le este dificil să se integreze pe piața muncii, am analizat cazurile acestora și am identificat câteva cauze care se aplică pentru majoritatea lor.

„În momentul primei noastre discuții, C. avea 26 de ani, terminase facultatea de Marketing, însă nu avusese niciun loc de muncă.

Venea dintr-o familie cu o situație financiară peste medie, iar părinții încă îi susțineau în totalitate cheltuielile.

Printre primele lucruri pe care mi le împărtășește este faptul că își dorește foarte mult să aibă un job și să fie independent financiar, însă este convins că nu i se potrivește marketing-ul ca și domeniu de activitate.

Discutăm despre ce l-a determinat să aleagă facultatea de Marketing și îmi spune că este creativ și că l-a atras faptul că este un domeniu care îi oferă posibilitatea de a se exprima. Mai mult decât atât, facultatea i-a plăcut și a avut rezultate foarte bune.

Și atunci de unde convingerea că nu i-ar plăcea să profeseze în acest domeniu?

Pe parcursul ședințelor de consiliere în carieră a conștientizat faptul că în realitate îi este teamă să-și asume responsabilități, îi este teamă să nu eșueze, îi este teamă că va fi privit de potențialii angajatori cu scepticism din cauza faptul că nu a avut niciun job până atunci și că nu i se va da nicio șansă.

Toate aceste temeri îl opresc să acționeze efectiv în direcția obținerii unui job.

Deși afișează o stare de spirit bună, în interior este frământat de situația în care se află, se simte vinovat pentru ce se întâmplă, simte că și-a dezamăgit părinții și a obosit să le audă reproșurile și amenințările.”

Ce întreține situația tinerilor care amână integrarea pe piața muncii:

Atitudinea contradictorie a părinților

În multe situații de acest fel, deși parinții le reproșează că nu sunt responsabili și îi amenință că nu îi vor mai susține financiar, totuși le oferă sprijinul din punct de vedere material.

Recomandarea mea pentru părinți este să le comunice un termen limită până la care sunt dispuși să mai facă eforturi pentru a-i susține, dar în același timp să-i încurajeze și să le transmită că au încredere în ei.

Presiunea care este pusă atât din exterior, cât și de persoana în cauză pe acest subiect

Să ai un job este ceva firesc, așa încât este necesar ca acest subiect să fie tratat cu naturalețe. Presiunea în astfel de situații nu face altceva decât să îngreuneze lucrurile.

Este important să existe acțiuni concrete pentru integrarea pe piața muncii, însă fără a transforma acest subiect într-unul foarte delicat.

Așteptările nerealiste legate de primul job

Cel mai probabil primul job nu va fi chiar job-ul visurilor tale și nici nu-ți va aduce venitul financiar care este confortabil pentru tine. Însă este un început și o ocazie să înveți, să te dezvolți, să și greșești și să te perfecționezi.

Lipsa de încredere în tine

Faptul că ai terminat o facultate într-un anumit domeniu nu înseamnă că stapânești acel domeniu. Vei învăța constant lucruri noi la job-urile viitoare indiferent de etapa în care te vei afla.

Iar angajatorii știu la rândul lor toate aceste lucruri. Pentru ei contează foarte mult să fii motivat și dispus să evoluezi. Așa încât este esențial să ai așteptări realiste de la tine.

Așteptarea de a veni angajatorii către tine cu oferte

Probabil ți se va întâmpla și acest lucru, dar în momentul în care vei deveni un specialist în domeniul în care profesezi. Pentru moment îți recomand să fii proactiv(ă) și să faci tot ce ține de tine pentru a obține oportunități profesionale.

Asocierea job-ului cu ceva neplăcut

Din păcate tinerii cresc văzându-și de multe ori propriii parinți și profesori demotivați și nemulțumiți în plan profesional. Iar acest context creează o imagine generală negativă a ceea ce presupune să ai un job.

Teama de a-ți asuma responsabilități

Startul profesional este începutul concret al independenței și asumării vieții de adult. A-ți asuma responsabilități înseamnă efort, însă doar în acest fel ai ocazia reală să te maturizezi și să-ți construiești propria viață.

„C. a înțeles că folosea drept scuză faptul că marketing-ul nu i se potrivește, pentru că de fapt, el amâna integrarea pe piața muncii din frică.

Pentru el a fost un proces dificil să acționeze în pofida acestei frici, însă a făcut acest lucru, și-a realizat un CV, o scrisoare de intenție, a participat la interviuri și a obținut un job de Asistent de Marketing. Lucrează deja de o perioadă bună de timp și are parte de satisfacții profesionale. Este bucuros cu ceea ce face și știe care sunt următorii pași pe care vrea să-i urmeze în continuare, ceea ce îl ajută să rămână motivat.”

Uneori etapele inerente prin care tinerii trec pot fi foarte provocatoare, însă dacă sunt încurajați, dacă li se pun limite sănătoase, dacă nu sunt judecați, ci susținuți moral, șansele sa le gestioneze corect sunt mari.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Societe Gourmet

„Participanții la team cooking au timp limită, trebuie să împartă anumite produse, le mai punem piedici. Foarte mulți ne-au spus: „Exact așa e și la birou, numai că aici, în bucătărie, s-au văzut mult mai repede lucrurile””, povestește Raluca Ichim.

Citește mai mult