Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

19 organizații civice îi cer lui Iohannis să folosească „toate instrumentele constituționale pentru ca România nu devină un proiect blocat, capturat de rețele infracționale”

19 organizații civice și comunități online îi cer președintelui Klaus Iohannis să foloseascătoate instrumentele constituționale pe care le are la dispoziție „pentru ca România să nu devină un proiect blocat, eşuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de reţele infracţionale”. Scrisoarea deschisă a fost trimisă șefului statului la inițiativa comunității ”Vă vedem din Sibiu”, care a organizat în fața sediului PSD cel mai mare protest de tip „sit in” din România. 

Foto: Facebook Vă vedem din Sibiu

„Sunteți, conform Constituției, singurul mediator chemat să acționeze atunci când intervine o criză în funcționarea autorităților publice. Mai mult, art. 80 alin. 2 din Constituție ne spune că sunteți chemat să vă exercitați funcția de mediator nu numai atunci când există un blocaj sau un dezechilibru între puterile statului, ci și între stat și societate. Ați exercitat această funcție de mediator în urmă cu un an, când Guvernul se pregătea să legifereze în materie penală. Ați înțeles atunci mesajul străzii, care reclama că puterea politică încerca să submineze lupta anticorupție. Cumulate, mesajul dumneavoastră și cel al străzii au avut suficientă forță pentru a opri abuzul de la acel moment.

Acum, strada reclamă din nou același abuz – dar la o scară mult mai amplă: dacă atunci era vorba despre modificarea unui singur articol de lege, acum este vorba despre periclitarea independenței procurorilor și despre subordonarea puterii judecătorești de către cea politică. Este o situație de o gravitate fără precedent, sesizată ca atare de numeroase instituții independente ale statului, instituții europene, organizații profesionale din sistemul judiciar și parteneri din UE și NATO. Alături de cetățenii și organizațiile care protestează în stradă, acestea au cerut oprirea modificărilor legilor justiției. Considerăm că avem de-a face cu un conflict atât între autoritățile statului, cât și între stat și societate, și apelăm la dumneavoastră pentru a folosi toate instrumentele pe care Constituția vi le pune la dispoziție și ca la un mediator care poate dezamorsa conflictul, astfel încât România să nu devină un proiect blocat, eșuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de rețele infracționale”, au cerut semnatarii scrisorii deschise.

Aceștia i-au mai solicitat șefului statului să să ceară un punct de vedere Comisiei de la Veneţia în privința modificării legilor justiţiei.

„Credem, ca și dumneavoastră, în destinul european al României. Suntem convinși că aceste legi maligne ne scot din cadrele juridice și istorice ale acestui destin. Niciodată funcția dumneavoastră de mediator nu a fost atât de vitală (în sensul cel mai puternic al cuvântului) ca acum. Credem că, folosind instrumentele constituționale pe care le aveți la dispoziție, puteți contribui decisiv la stingerea conflictului și la salvgardarea destinului european al României”, au mai scris reprezentanții organizațiilor civice.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Nu cred ca Johannis este persoana chemata sa rezolve problemele de moralitate ale clasei politice romanesti; spre deosebire de Basescu, care a fost jupanul, dar si beneficiarul direct activitatii anti-democratice a institutiilor de forta din Romania, dovada fiind faptul ca nu este deranjat cu nimic de procurori, Johannis este doar prizonierul acestor institutii de forta; campania orchestrata din umbra de gruparea reactionara de la varful acestor institutii de forta ale Statului este menita sa pastreze puterea si controlul absolute pe care ele le exercita asupra politicului, a Justitiei si a economiei, sa blocheze transparenta si corectitudinea actului de Justitie si sa-si pastreze puterile practic nelimitate pe care le au actualmente, uzurpand astfel puterea legitima a Parlamentului si a judecatorilor.
  Johannnis este dator - vandut grupurilor de forta ale Statului roman datorita ""albirii"" sale in procesul de incompatibilitate si ""tinut in lesa"" datorita riscului de a-si mai pierde inca un imobil din colectia sa de case acumulata cinstit din leafa de bugetar.
  Iata de ce presedintele nostru nu mai reprezinta interesele generale ale societatii romanesti, ci este prizonierul celor care, din umbra, conduc in realitate Romania.
  • Like 0
 • Dacă vreți cu adevărat să se schimbe ceva în bine în țara asta renuntați la speranța că schimbarea 'stăpânilor răi' cu unii mai buni ar fi o soluție a problemei ! Trebuie schimbat sistemul care permite apariția ”stăpânilor”, indiferent dacă sunt buni sau răi. Lansați cât mai urgent în dezbatere schimbarea din temelii a Constituției.
  • Like 0


Îți recomandăm

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult