Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

2.288 de copii accidentați în 2020. 82% dintre ei nu erau asigurați în scaune

Scaun auto copii

Foto: Getty Images

Îmi amintesc o noapte de iarnă când telefonul a sunat în redacție și am plecat spre un accident. Când ești reporter de noapte, pleci la filmări de cele mai multe ori cu puține informații și descoperi la fața locului celelalte detalii ale evenimentelor.

Accidentul din acea noapte mi-a rămas în memorie, oricât mi-aș dori să îl șterg.

Țin minte că era vorba despre un cuplu tânăr cu un bebeluș. Se îndreptau spre spital pentru că cel mic se simțea rău. Doar că drumul județean era alunecos și prost luminat. Când am ajuns împreună cu operatorul cei trei fuseseră transportați deja la spital, după ce ieșiseră cu mașina în decor. La spital am dat peste un paznic vorbăreț, care ținea morțiș să ne arate fotografiile făcute victimelor cu telefonul.

„Cel mic era zdrobit" spunea omul. Vorbele acestea și imaginile din telefon mi-au rămas în cap. Și sunt cu mine, deși au trecut ani buni de la acel accident.

Am în memorie și alte imagini de la accidente care au avut ca victime copii.

Mai tot timpul de la astfel de accidente existau cadre surprinse de cameramani cu un ursuleț din pluș maroniu, o păpușă sau o altă jucărie colorată pe asfalt, care parcă aștepta cuminte ca prietenul său să vină la joacă. Doar că micuțul nu se mai putea juca.

Cel mai greu la filmări sau la montaj era să vezi rudele victimelor. O mamă încercănată de la atâta plâns, privind în gol. Un tată frecându-și mâinile neputincios, care ar fi vrut poate să fie el în locul copilului. Părinți care și-ar fi dorit să poată face ceva ca cel mic să trăiască.

Toți putem face alegeri astfel încât oamenii mici să aibă o șansă la viață în astfel de momente. Putem să îi punem în scaune de mașină. Putem să nu îi lăsăm să se zbenguie prin mașină fără centură. Și putem să îi învățăm că aceste gesturi mici pot face o mare diferență în cazul unui accident.

Nu le arătăm că îi iubim atunci când stau pe locul din față neasigurați. Nici nu îi protejăm când îi ținem în brațe în timpul mersului.

Alice Dona, de la Siguranță Auto Copii ne propune să facem un exercițiu de imaginație.

„Vizualizați un bebeluș transportat în brațe, într-o mașină care rulează cu doar 50 km/h de către o mămică cu greutate de 45 kg. În cazul unei frânări bruște, trupul celui mic riscă să fie strivit între corpul mamei și scaunul din față sau bord cu o greutate de aproape 1,5 tone, iar leziunile sunt similare cu cele ale unei căderi în gol de la etajul 3.”

Așa că îi iubim atunci când, deși plâng că nu vor să stea cu centură, le dăm timp și spatiu să înțeleagă că mașina nu pleacă până nu este asigurată toată lumea.

Îi iubim atunci când înțelegem noi mai întâi importanța acestor reguli.

„Scaunul auto nu trebuie folosit de frica amenzii, pentru că nimeni și nimic nu poate suplini „amenda" unei vieți de copil pierdute sau a unei vieți chinuite de traumele unei accidentări grave, ca urmare a unui accident rutier.” spune Alice Dona.

Este adevărat că scaunele de mașină pentru copii nu sunt ieftine, dar până la urmă, cât costă viața unui copil?

România se află pe primul loc în privința numărului de decese în rândul copiilor între 0 și 12 ani, ca urmare a unui accident rutier. 95 de copii au decedat în accidente numai în 2020.

Este ușor să gândești „Mie nu mi se poate întâmpla. Sunt șofer bun!”. Dar de cele mai multe ori lucrul acesta nu este de ajuns.

Siguranța copilului tău depinde de alegerea scaunului potrivit și de utilizarea corectă a acestuia. Cel mai bun scaun auto este cel care se potrivește greutății, mărimii și vârstei copilului tău, precum și mașinii familiei.

Scaunul auto pentru copii nu este un moft și nu ești un părinte exagerat dacă nu accepți să mergi cu copilul altfel decât în dispozitive de fixare omologate.

Informează-te și alege corect. Alegerile tale pot face diferența!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult