Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

20 de zile până la alegerile americane, factorul Amy și problema entuziasmului

alegeri electorale 2020

Foto Guliver/Getty Images

Anul acesta este anticipat cel mai mare număr de alegători din istoria țării: 156.000.000 (în anul 2016 au votat 139 de milioane, adică 55,7 din populația de vârstă 18 ani sau peste).

Până în prezent au votat 13 milioane, fie prin corespondență, fie prin vot anticipat. Numărul lor va crește rapid, fiindcă în cele mai multe state s-au deschis, sau se vor deschide, centrele de votare anticipată. care vor funcționa până în ziua de 31 octombrie.

Pe lista celor mai importante subiecte pentru alegători domină pandemia și situația economică.

Un moment nou, care va influența cu siguranță interesul alegătorilor, este audierea candidatei pentru postul vacant de la tribunalul suprem, judecătoarea Amy Coney Barrett, originară din statul Indiana.

După prima zi, în care toți membrii comisiei juridice a senatului au făcut propriile comentarii, a urmat ieri o zi de întrebări directe, la care candidata s-a descurcat perfect, cu calm, competență și o abilitate neobișnuită de a evita capcanele și situațiile de a fi forțată la răspunsuri controversate.

Senatorii democrați fac toate eforturile posibile pentru a deraia numirea judecătoarei Barrett, dar - după cum merg lucrurile - aceasta se îndreaptă spre un succes.

Principalele lucruri de care este criticată Amy Coney Barrett sunt două: criticile pe care le-a exprimat în cursuri și articole despre constituționalitatea sistemului de asigurare medicală poreclit Obamacare și posibilitatea ca, prin adăugarea ei la grupul de judecători conservatori, să se creeze condiția în care tribunalul suprem să anuleze legea Roe vs. Wade, prin care s-au legalizat avorturile în Statele Unite în anul 1973.

Azi va fi a doua zi de întrebări adresate candidatei, după care comisia judiciară trebuie să treacă la votul prin care numirea judecătoarei să fie înaintată senatului.

Dacă nu se completează locul vacant al tribunalului suprem, până la alegeri, tribunalul poate fi în situația de a nu putea arbitra o situație conflictuală, cum se anticipează că va fi aceea de la sfârșitul alegerilor.

Cu o decizie a curții supreme de 4:4, alegerile ajunse în stadiul de contestare, cum este foarte posibil să se întâmple în acest an, ar putea rămâne indecise pentru mult timp și ar putea genera tulburări sociale majore, într-o națiune mai divizată decât oricând și deja grevată de violențe și distrugeri care persistă de multe săptămâni.

Cu doar 20 de zile până la alegeri, dominația lui Joe Biden în majoritatea sondajelor de opinie continuă.

Trump conduce în Georgia cu doar 0,1%, în Virginia de Vest cu 14%, în Missouri cu 9% și în Louisiana cu 14%.

Media națională a sondajelor de opinie publicată de Real Clear Politics arată un avans al lui Joe Biden cu 9,8%. El mai conduce în Carolina de Nord (3,2%), Ohio (0,6%), Michigan (7,2%), Pennsylvania (7%), Wisconsin (6,3%), Arizona (2,7%) și Florida (2,9%).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Comentand scurt pe articol : cred ca America se afla intr-un "razboi rece" pe plan extern pe care domnul Presedinte Trump il condimenteaza cu chilly pe plan intern. Diferenta si am mai spus-o si aici se va vedea daca am dreptate procentajul mic intre cei doi la votul popular raportat la aria geografica si decizia finala a electorilor care cu siguranta dupa cum se vede vor inclina balanta in favoarea unuia sau altuia. O zi buna !
    • Like 1
  • Paul check icon
    Apropos de Barett, “apărarea” ei a constat in a repeta ca o moara stricata ca nu vrea sa se antepronunțe in chestiuni ce ar putea ajunge la curtea suprema, ceea ce in mare e Ok... da’ totuși Kamala Harris i-a tras-o când a făcut-o sa declare ca nu vrea sa se pronunțe in chestiunea “controversata” a încălzirii globale.
    Aceasta controversa nu exista însă in sânul comunității științifice ci in principal doar in capul a tot felul de ciudați care de obicei in loc de știință au doar credință in tot felul de bazaconii.
    • Like 2
    • @ Paul
      “ Aceasta controversa nu exista însă in sânul comunității științifice ”, adica comunitatea stiintifica a instaurat un fel de religie daca nu exista controversa. Am si eu o intrebare, asta bineinteles daca e voie sa avem intrbari: care este tinta de PPM pentru CO2?Adica ce concentratie de CO2 ne garanteaza “vremea perfecta”?
      • Like 0
    • @ Calin Andrei
      Parerist check icon
      Știința poate fi oricând contrazisa. Tot de știință, cu date noi, cu modele mai exacte, cu predicții mai bune.
      Însă nu de un politician. Oamenii s-au tâmpit și politicienii la fel, au impresia ca le știu pe toate și ca o teorie se validează după numărul de like-uri.
      Nu ești convins de teoria gravitației? Vino cu una mai buna sau cu un experiment care s-o contrazică. Sa urli că-i greșită n-o contrazice și n-o anulează, oricine ai fi și oricâtă gloata te-ar susține.
      Ție îți plac religiile instalate de niște hahalere politice (indiferent de culoare)?
      • Like 4
    • @ Paul
      Paulica, iar nu intelegi nimic dar iti dai cu parerea, Barett n-a vrut sa se pronunte la intrebari ipotetice care vor sau nu vor ajunge vreodata la curtea suprema.
      Senatorii democrati au fi vrut sa o prinda in capcane dar ea a fost destul de desteapta sa evite capcanele.
      De altfel in ziua intai Sheldon Whitehouse senator de Rhode Island n-a pus nici o intrebare, a tinut un discurs de 1/2 ora in care a amestecat tot ce nu le place democratilor de Trump.
      Insa cea mai cretina a fost Mazie Hirono senatoare de Hawaii care a intrebat-o aca a abuzat sexual vreodata pe cineva.
      • Like 1
    • @ Calin Andrei
      Paul check icon
      Cum zicea si Parerist, stiinta in cazul asta se bazeaza pe observatii si pe modele care iti permit sa explici aceste observatii in baza a ceea ce sti pana la momentul respectiv. In cazul in care apar observatii noi care nu pot fi explicate de modelele existente, stiinta renunta la aceste modele si vine cu unele noi (o religie nu ar pune la indoiala modelele si nu ar renunta la ele in fata evidentei experimentale).

      Cand spun ca nu exista o controversa in sanul comunitatii stiintifice, inteleg prin asta faptul ca actualele modele se potrivesc perfect cu toate observatiile facute si ca atare explicatiile derivate din ele sunt considerate de comunitatea stiintifica drept valide.

      Vremea perfecta in conditiile actuale, e vremea pe care am avut-o pana acum ceva ani. Asta ineamna in principal lipsa unor modificari rapide si seminificative ale vremii. Una din cauzele acestor modificari este legata de cresterea concentratiei de CO2. In stiinta spre deosebire de religie nu exista garantii, acestea fiind spuse, ca sa iti raspund in mod simplist la o intrebare simplista, concentratia de CO2 ar trebui sa creasca cu mult mai incet decat creste acum, plecand de la un nivel de baza cam ca cel inregistrat la nivelul anilor 1950 si sa nu depaseasca nivelul anilor 1980.
      • Like 2
  • Parerist check icon
    Intrebarea e daca v-ati cumparat toti mitraliere, sa va aparati de extremistii ceilalti care vor sa distruga america.
    • Like 1
  • Nu prea ne intereseaza. Fiecare cu capra lui.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult