Foto: Nicolae Anghel/BRD FIRST Tech Challenge
1.500 de elevi din 120 de echipe s-au întrecut la București în finala concursului BRD FIRST Tech Challenge pentru un loc la Campionatul Mondial de Robotică de la Detroit. În acest an, liceenii au avut de construit roboți care să meargă pe suprafață unei planete neospitaliere, dar bogate în metale prețioase, și să adune și sorteze bucățile de minereu de aur și de argint pe care le întâlnesc în cale. Una dintre cele mai mari provocări a fost construirea unui braț care să îi permită robotului să se urce din nou la bordul navei spațiale.
„Până la urmă am găsit o soluție inspirată de la cricul auto, iar acum acest brați poate să ridice și o mașină”, spune Mihai, membru în echipa Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea, a cărei mascotă este o prințesă-robot pe nume Trixie.
În final, echipele câștigătoare, care vor merge la Detroit au fost RobotX HD, de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu”, din Hunedoara; WattsUp, de la Colegiul Național „Dinicu Golescu”, din Câmpulung Muscel; XEO, de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și Quantum Robotics, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. Acestora li se adaugă trei robotiști excepționali, care au demonstrat implicarea lor pe termen lung în comunitatea FIRST. Raluca Rusu, din echipa Esentza Robotics a Colegiului Național „Petru Rareș” din Beclean, Andrei Ștefan Istudor, membru al echipei BRICKBOT, de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani și Adrian Vasile Negoiță, membru al echipei Wafy, a Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila vor participa la rândul lor la Campionatul Mondial din Detroit.
Anul acesta a fost primul în care au existat semifinale regionale înaintea finalei de la București, acest lucru datorându-se numărului mare de echipe înscrise în concurs, spune Dana Războiu, președinte al Asociației Nație prin Educație, care organizează BRD FIRST Tech Challenge. „Am plecat de la un robotist, copilul meu, Victor, și am ajuns la 2.000 de robotiști din toată țara. Copiii fac roboți din ce în ce mai buni și sunt deja o comunitate.
Și vreau să le spun celor care își imaginează că acest concurs este despre niște copii care stau toată ziua cu nasul în calculator și nu fac nimic altceva, că sunt niște copii plini de creativitate, plini de viață și foarte sociabili. Sunt niște copii frumoși din toată punctele de vedere”, spune Dana Războiu.
La ediția din acest an au participat pentru prima dată și elevii unei școli speciale, Liceul Special "Sfânta Maria" Arad, unde învață elevi cu deficiențe de vedere și deficiențe asociate acestora. „Copiii au fost foarte interesați și dornici să se implice în construirea robotului”, spune profesorul Toni Savaliuc, mentorul echipei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Diferenta pare minora, insa un robot "programat" daca o ia razna de exemplu poate fi "debugged". procesul prin care a luat-o razna poate fi urmarit, inteles si corectat. Insa unul care "invata" de ex prin deep learning nu prea mai poate fi controlat "pas cu pas" de un programator.
Ce spuneam era in general, nu legat de competitia asta anume. Un rover spatia "inteligent" si autonom ar fi super util in conditiile in care trec ore de la transmiterea unei comenzi sau a unei imagini si pana la receptia ei. Sejourner saracu' a facut 100m in 85 zile. Opportunity a facut 40km in 14 ani, aka cam aceeasi distanta parcursa de rusi in doar 5 luni cu 30 ani in urma, insa pe Luna (aka la o secunda lumina distanta, nu ore).
Niste roboti autonomi pe bune ar putea face chiar liniute pe Marte :D
Glumesc.... sper.
Si daca vine, oricum avem nevoie de roboti ca sa luptam cu robotii. Cui pe cui se scoate.
Sunt curios daca un observator independent ar tine cu oamenii sau cu robotii in cazul unei confruntari.... nu ca ar mai conta la ceva.
Editat:
ILC Robotix sunt cei cu tricouri albastre din stânga. Acum i-am observat. GO ILC ROBOTIX! U ARE THE BEST EVER!!!!