Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

4 echipe românești, calificate la Campionatul Mondial de Robotică FIRST Tech Challenge din SUA

FIRST 2019

Foto: Nicolae Anghel/BRD FIRST Tech Challenge

1.500 de elevi din 120 de echipe s-au întrecut la București în finala concursului BRD FIRST Tech Challenge pentru un loc la Campionatul Mondial de Robotică de la Detroit. În acest an, liceenii au avut de construit roboți care să meargă pe suprafață unei planete neospitaliere, dar bogate în metale prețioase, și să adune și sorteze bucățile de minereu de aur și de argint pe care le întâlnesc în cale. Una dintre cele mai mari provocări a fost construirea unui braț care să îi permită robotului să se urce din nou la bordul navei spațiale. 

„Până la urmă am găsit o soluție inspirată de la cricul auto, iar acum acest brați poate să ridice și o mașină”, spune Mihai, membru în echipa Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea, a cărei mascotă este o prințesă-robot pe nume Trixie.

În final, echipele câștigătoare, care vor merge la Detroit au fost RobotX HD, de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu”, din Hunedoara; WattsUp, de la Colegiul Național „Dinicu Golescu”, din Câmpulung Muscel; XEO, de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și Quantum Robotics, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. Acestora li se adaugă trei robotiști excepționali, care au demonstrat implicarea lor pe termen lung în comunitatea FIRST. Raluca Rusu, din echipa Esentza Robotics a Colegiului Național „Petru Rareș” din Beclean, Andrei Ștefan Istudor, membru al echipei BRICKBOT, de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani și Adrian Vasile Negoiță, membru al echipei Wafy, a Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila vor participa la rândul lor la Campionatul Mondial din Detroit.

Anul acesta a fost primul în care au existat semifinale regionale înaintea finalei de la București, acest lucru datorându-se numărului mare de echipe înscrise în concurs, spune Dana Războiu, președinte al Asociației Nație prin Educație, care organizează BRD FIRST Tech Challenge. „Am plecat de la un robotist, copilul meu, Victor, și am ajuns la 2.000 de robotiști din toată țara. Copiii fac roboți din ce în ce mai buni și sunt deja o comunitate.

Și vreau să le spun celor care își imaginează că acest concurs este despre niște copii care stau toată ziua cu nasul în calculator și nu fac nimic altceva, că sunt niște copii plini de creativitate, plini de viață și foarte sociabili. Sunt niște copii frumoși din toată punctele de vedere”, spune Dana Războiu.

La ediția din acest an au participat pentru prima dată și elevii unei școli speciale, Liceul Special "Sfânta Maria" Arad, unde învață elevi cu deficiențe de vedere și deficiențe asociate acestora. „Copiii au fost foarte interesați și dornici să se implice în construirea robotului”, spune profesorul Toni Savaliuc, mentorul echipei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Aceştia roboţi rover pentru explorări spaţiale. Concursul constă - printre altele - în operaţiuni specifice de colectarea unor mostre. Printre altele: acei roboţi sunt programaţi să recunoască forma obiectelor pe care le colectează.
  • Like 1
  • @ Valentin
   Alien check icon
   Robotii secolului trecut erau "programati sa.... ". Robotii de acum "invata" sau "sunt antrenati sa..." :)
   Diferenta pare minora, insa un robot "programat" daca o ia razna de exemplu poate fi "debugged". procesul prin care a luat-o razna poate fi urmarit, inteles si corectat. Insa unul care "invata" de ex prin deep learning nu prea mai poate fi controlat "pas cu pas" de un programator.
   • Like 0
  • @ Alien
   Valentin check icon
   Să n-o dăm în SF ieftin. Nici roboţii industriali nu gândesc cu capul lor. Ce vedem acolo sunt rovere de cercetare, nu vreo fantasmă cinematografică.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Alien check icon
   Ba eu vreau s-o dau in SF-uri, pentru ca nici robotica si nici explorarea spatiala nu vor ramane la nivelul secolului 20 (gen roboti industriali la fel de inteligenti ca un flotor de WC sau rovere telecomandate). Deep learning (si derivatele gen co-anntrenarea intre doi algoritmi, in care unul il antreneaza pe altul, am uitat cum se cheama metoda) de exemplu e deja o realitate si o schimbare de paradigma.
   • Like 0
  • @ Alien
   Valentin check icon
   N-am spus că aceste lucruri n-ar fi posibile, ci doar că denumirea de robotică este generică. Este ca şi cum ai avea o cutie cu scule de tâmplărie. Poate că vor exista cleşti inteligenţi care vor măsura anumite presiuni, vor alege cuiul care trebuie bătut etc. Asta nu va anula cleştele clasic. La fel, există roboţi industriali, roboţi care colectează tot feluri de lucruri etc. Acestea sunt rovere şi au o funcţie specifică. Nu cântă la vioară, nu leagănă copilul, nu pun ştampile pe acte contabile.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Alien check icon
   Competitia asta mi se pare chiar foarte tare, si ii felicit pe participanti!
   Ce spuneam era in general, nu legat de competitia asta anume. Un rover spatia "inteligent" si autonom ar fi super util in conditiile in care trec ore de la transmiterea unei comenzi sau a unei imagini si pana la receptia ei. Sejourner saracu' a facut 100m in 85 zile. Opportunity a facut 40km in 14 ani, aka cam aceeasi distanta parcursa de rusi in doar 5 luni cu 30 ani in urma, insa pe Luna (aka la o secunda lumina distanta, nu ore).
   Niste roboti autonomi pe bune ar putea face chiar liniute pe Marte :D
   • Like 0
 • Felicitari!
  • Like 1
 • Alien check icon
  J-Day is coming!
  Glumesc.... sper.
  Si daca vine, oricum avem nevoie de roboti ca sa luptam cu robotii. Cui pe cui se scoate.
  Sunt curios daca un observator independent ar tine cu oamenii sau cu robotii in cazul unei confruntari.... nu ca ar mai conta la ceva.
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Am fost la calificări din curiozitate. Am văzut pe net. Credeam că e nevoie de invitaţie specială, dar se putea veni liber. Nu ştiam nimic despre concurs. În sală hărmălaie cât cuprinde, alergau în toate părţile cu chei tubulare, tot felul de aparate etc. Mi-am zis să-mi aleg o echipă cu care să ţin. Cube, Quatum, sunt echipe bune, cu palmares, dar m-am lipit sufleteşte de ILC Robotix, echipa de la Colegiul Caragiale. Emoţionaţi, aflaţi la prima competiţie din viaţa lor. Mi-au plăcut pentru că erau la început de drum, gen boboci de trandafir care se deschid. Am devenit fan instantaneu, am agitat steguleţe, am ţipat până am rămas fără voce. La anul tot cu ei o să ţin. Echipe bune au mai fost din Turcia şi Sankt Petersburg. E o lume antrenantă.

  Editat:
  ILC Robotix sunt cei cu tricouri albastre din stânga. Acum i-am observat. GO ILC ROBOTIX! U ARE THE BEST EVER!!!!
  • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult