11 echipe de liceeni au venit joi, la hub-ul amenajat în cadrul campusului de la Politehnică, pentru a-și lua în primire trusele și echipamentele pe care le vor folosi pentru a construi roboții cu care vor participa la BRD FIRST Tech Challenge Powered by Vodafone.
Sunt doar elevii din București pentru că numărul celor care vor participa la prima ediție românească a acestei competiții de robotică este mult mai mare: sunt 50 de echipe, din 48 de licee răspândite în 33 de orașe din țară.
Când te uiți la pasiunea pe care o au când vorbesc despre ceea ce fac împreună îți dai seama că în acele cutii de plastic se află mai mult decât surubelnițe și chei hexagonale bune la asamblat roboți. Se află uneltele pentru mecanismele ce pun în mișcare o viață.
FIRST Tech Challenge este cea mai importantă competiție de robotică desfășurată la nivel internațional pentru liceeni. Elevii trebuie să realizeze roboți și să îi programeze astfel încât să fie mai performanți decât cei ai echipelor rivale. Trebuie să le cunoască la perfecție caracteristicile tehnice și să aibă știința și îndrăzneala pentru a le prezenta în fața unei audiențe. Apoi să îi piloteze.
Însă dincolo de tehnică, acest concurs este despre abilitatea de a coopera cu colegii de echipă și de a face alianțe cu celalte echipe, de a găsi soluții în diferite situații fără ieșire și de a accepta cu grație atât succesul cât și înfrângerea.
„Ei trebuie să fie echipă, dar să lucreze și cu alte echipe. Acest concurs presupune formarea de alianțe. Noi, românii, avem mare nevoie să învățăm să formăm alianțe, să învățăm să lucrăm în echipă, să învățăm să ne ajutăm și să învățăm să lăsăm întodeauna loc de Bună ziua, pentru că într-un caz ești rival cu o echipă, în altul va trebui să o iei drept aliat dacă asta te ajută. Îi învață să își formeze un mini business, pentru că învață să își facă logouri, să aibă o unitate, să fie recognoscibili ca grup. Îi învață să coopereze, să proiecteze, îi învață Java și să aplice tot ce au aflat la școală”, explică Dana Războiu președinte al Asociației Nație prin Educație și al BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone.
A ajuns să vadă aceste lucruri urmărindu-l pe fiul său, Victor, care a mers în ultima vreme la clubul de robotică ținut în Voluntari de Ionuț Panea. Echipa coordonată de el a obținut anul acesta locul trei pe națiuni la Campionatul Mondial, iar astăzi Panea este mentorul BRD FIRST Tech Challenge Powered by Vodafone. „În România nu exista această competiție, dar exista un mentor, Ionuț Panea. Lucrau într-un garaj din Voluntari, dar Victor îmi spunea: Nu merg la garaj, mama, merg la server. A petrecut multe zile acolo muncind la roboți, a participat la competiții. A câștigat în Germania, a plecat apoi în SUA și în Australia. L-am văzut maturizându-se și m-am bucurat să văd cât efort și timp pune în pasiunea lui, alături de alți copii inteligenți”, povestește Dana Războiu.
Așa a apărut ideea de a aduce competiția First Tech Challenge în România. „Când le-am spus că vrem să aducem FIRST Tech Challenge în România, organizatorii competiției din SUA ne-au întrebat: Credeți că puteți strânge zece echipe? Le-am spus că vom vedea”, își amintește Dana Războiu. Iar răspunsul elevilor și al profesorilor a fost peste așteptări.
Joi, echipele din București care urmează să ia parte la competiția națională de robotică au primit gratuit din partea organizatorilor trusele și echipamentele necesare, pornind de la șurubelnițe și terminând cu imprimantele 3D, valoarea totală a acestora ridicându-se la 280.000 de euro. Fiecare echipă va primi și o jumătate de teren, similar celui de competiție, ce conține toate elementele necesare pentru a-și testa robotul chiar în liceu. În perioada următoare, acestea vor fi trimise, în cadrul unei caravane, spre liceele din țară. Echipa care va câștiga competiția națională, aflată la prima ediție, va participa la finala FIRST Tech Challenge, organizată în SUA, la St. Louis, în aprilie 2017.
Elevii vor beneficia de tutoriale pentru și se vor putea antrena la Hub-ul First Tech Challenge România din București: o sală mare amenajată în cadrul Facultății de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice, dotată cu o suprafață de concurs și utilată cu tot ce le trebuie pentru a face roboți. Membrii echipelor de robotică au totodată parte de cursuri online, care îi ajută să asambleze și să testeze roboții în spațiul virtual, și îi învață să îi construiască, să îi programeze și să îi piloteze.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.