Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ce s-a întâmplat după ce câțiva români au încercat să strângă zece echipe de liceu pentru o competiție de robotică

11 echipe de liceeni au venit joi, la hub-ul amenajat în cadrul campusului de la Politehnică, pentru a-și lua în primire trusele și echipamentele pe care le vor folosi pentru a construi roboții cu care vor participa la BRD FIRST Tech Challenge Powered by Vodafone. 

Sunt doar elevii din București pentru că numărul celor care vor participa la prima ediție românească a acestei competiții de robotică este mult mai mare: sunt 50 de echipe, din 48 de licee răspândite în 33 de orașe din țară. 

Când te uiți la pasiunea pe care o au când vorbesc despre ceea ce fac împreună îți dai seama că în acele cutii de plastic se află mai mult decât surubelnițe și chei hexagonale bune la asamblat roboți. Se află uneltele pentru mecanismele ce pun în mișcare o viață.

FIRST Tech Challenge este cea mai importantă competiție de robotică desfășurată la nivel internațional pentru liceeni. Elevii trebuie să realizeze roboți și să îi programeze astfel încât să fie mai performanți decât cei ai echipelor rivale. Trebuie să le cunoască la perfecție caracteristicile tehnice și să aibă știința și îndrăzneala pentru a le prezenta în fața unei audiențe. Apoi să îi piloteze. 

Însă dincolo de tehnică, acest concurs este despre abilitatea de a coopera cu colegii de echipă și de a face alianțe cu celalte echipe, de a găsi soluții în diferite situații fără ieșire și de a accepta cu grație atât succesul cât și înfrângerea. 

„Ei trebuie să fie echipă, dar să lucreze și cu alte echipe. Acest concurs presupune formarea de alianțe. Noi, românii, avem mare nevoie să învățăm să formăm alianțe, să învățăm să lucrăm în echipă, să învățăm să ne ajutăm și să învățăm să lăsăm întodeauna loc de Bună ziua, pentru că într-un caz ești rival cu o echipă, în altul va trebui să o iei drept aliat dacă asta te ajută. Îi învață să își formeze un mini business, pentru că învață să își facă logouri, să aibă o unitate, să fie recognoscibili ca grup. Îi învață să coopereze, să proiecteze, îi învață Java și să aplice tot ce au aflat la școală”, explică Dana Războiu președinte al Asociației Nație prin Educație și al BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone. 

A ajuns să vadă aceste lucruri urmărindu-l pe fiul său, Victor, care a mers în ultima vreme la clubul de robotică ținut în Voluntari de Ionuț Panea. Echipa coordonată de el a obținut anul acesta locul trei pe națiuni la Campionatul Mondial, iar astăzi Panea este mentorul BRD FIRST Tech Challenge Powered by Vodafone. „În România nu exista această competiție, dar exista un mentor, Ionuț Panea. Lucrau într-un garaj din Voluntari, dar Victor îmi spunea: Nu merg la garaj, mama, merg la server. A petrecut multe zile acolo muncind la roboți, a participat la competiții. A câștigat în Germania, a plecat apoi în SUA și în Australia. L-am văzut maturizându-se și m-am bucurat să văd cât efort și timp pune în pasiunea lui, alături de alți copii inteligenți”, povestește Dana Războiu.

Așa a apărut ideea de a aduce competiția First Tech Challenge în România. „Când le-am spus că vrem să aducem FIRST Tech Challenge în România, organizatorii competiției din SUA ne-au întrebat: Credeți că puteți strânge zece echipe? Le-am spus că vom vedea”, își amintește Dana Războiu. Iar răspunsul elevilor și al profesorilor a fost peste așteptări.

Joi, echipele din București care urmează să ia parte la competiția națională de robotică au primit gratuit din partea organizatorilor trusele și echipamentele necesare, pornind de la șurubelnițe și terminând cu imprimantele 3D, valoarea totală a acestora ridicându-se la 280.000 de euro. Fiecare echipă va primi și o jumătate de teren, similar celui de competiție, ce conține toate elementele necesare pentru a-și testa robotul chiar în liceu. În perioada următoare, acestea vor fi trimise, în cadrul unei caravane, spre liceele din țară. Echipa care va câștiga competiția națională, aflată la prima ediție, va participa la finala FIRST Tech Challenge, organizată în SUA, la St. Louis, în aprilie 2017. 

Elevii vor beneficia de tutoriale pentru și se vor putea antrena la Hub-ul First Tech Challenge România din București: o sală mare amenajată în cadrul Facultății de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice, dotată cu o suprafață de concurs și utilată cu tot ce le trebuie pentru a face roboți. Membrii echipelor de robotică au totodată parte de cursuri online, care îi ajută să asambleze și să testeze roboții în spațiul virtual, și îi învață să îi construiască, să îi programeze și să îi piloteze. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Făcând parte din actualul sistem de învăţământ e foarte greu. E un sistem închistat care nu prea te lasă să-ţi urmezi pasiunea. Eşti ca un alergător de cursă lungă care trebuie să cânte la chitară, să pocnească din talgere şi să scrie un eseu în timp ce aleargă. În alte sisteme ai un nucleu elementar pe care îl înveţi şi în rest eşti liber să-ţi hrăneşti pasiunea.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Anon check icon
   Nu te opreste nimeni sa-ti urmezi pasiunea. Ca dovada stau nenumaratele premii castigate de elevi romani la diversele concursuri internationale. De exemplu la fizica in primele 41 de olimpiade internationale ne clasam pe locul 2 in lume ca numar de medalii si mentiuni (177, dupa Ungaria cu 189- vedeti datele aici http://www.jyu.fi/ipho/ipho_winners.pdf) - si asta e doar un exemplu. Dar da, e practic imposibil sa-ti urmezi pasiunea in sistemul romanesc, mai ales cand e vorba de concursuri scolare.
   • Like 0
 • Probabil ca ei sunt generatia care va scoate Romania de pe aratura si o vor pune pe poteca care duce la drumul care trebuia urmat de acum vreo ... 20 de ani ! Probabil ca ei ne vor invata ce inseamna echipa si cum functioneaza.
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Sunt foarte multe lucruri interesante în care sunt implicaţi copii, de la competiţiile de robotică până la cele de şah. Când ai o pasiune totul devine posibil. Să sperăm că şi sistemul de învăţământ va deveni mai permisiv, iar elevii să-şi SELECTEZE materiile, nu să li se bage pe gât. Astfel să ai mai mult timp pentru robotică dacă îţi place robotica, sau pentru fizică ori literatură. Din păcate foarte mulţi performeri - şi cunosc cazuri concrete - sunt siliţi să târască pe lângă pasiune şi ghiulele unui sistem anchilozat şi greoi. Modelul oricărui sistem de învăţământ normal - nucleu + opţionale - ar trebui să funcţioneze şi la noi.
  • Like 1
  • @ Valentin
   Anon check icon
   Materiile se selecteaza odata cu intrarea la liceu. Acolo se face optiunea pentru curriculum. Inca vorbim de anii de formare si abia un inceput de specializare asa ca da, inca trebuie trecut prin anumite materii. Si eu am fost pasionat de competitii in scoala si liceu si pentru mine celelalte materii nu erau "ghiulele", cum nici pentru altii in aceeasi situatie.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult