Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

44% dintre cetățenii Republicii Moldova își doresc Unirea cu România. Ce pot face politicienii români

Conform celui mai recent sondaj de opinie elaborat de iData în perioada 20-31 martie 2021, cu un eșantion de 1314 respondenți și o marjă de eroare de +-2,5% - aproximativ 44% dintre cetățenii moldoveni susțin Unirea Republicii Moldova cu țara mamă - România.

Totuși la întrebare în ce lider moldovean aveți cea mai mare încredere, respondenții au răspuns actualul președinte al RM - Maia Sandu cu 31%, urmat de Igor Dodon cu 23,5%.

Iar cetățenii moldoveni au o încredere pentru liderii partidelor unioniste care cumulat valorează 1%.

De aici și întrebarea: Cum se face că valul unionist este în continuă ascensiune, de la 37,5% în ianuarie 2021 la 44% în martie, iar liderii unioniști au tot scăzut în sondaje?

Pe fundalul suportului continuu al României în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, cu ajutor umanitar compus din măști de protecție, medicamente, echipament medical și vaccin în cantități considerabile uite că procentul celor care își doresc și susțin Unirea a crescut cu aproape 7% într-un timp relativ scurt.

Maia Sandu - președintele Republicii Moldova este un personaj politic cu viziuni profund pro-europene, însă când vine vorba despre valul unionist este puțin mai rezervată. Ce acțiuni concrete vor face politicienii pro-unioniști în următoarea perioadă pentru a se putea hrăni cu această constantă ascendență a viziunilor pro-Unire în rândul populației? Vor putea unioniștii de la Chișinău profita de pe urma acestor mișcări tectonice?

Ceea ce știm cu siguranță este Partidul Național Liberal încearcă o nouă schimbare de viziune și de parteneriat. Pe lângă faptul că președintele PNL și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban a susținut candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020, acesta de curând, la 6 aprilie a mai făcut un “pas” pentru colaborarea politică a celor două maluri ale Prutului și a invitat în Parlamentul României o delegație a partidului moldovenesc PAS (Acțiune și Solidaritate) - partidul pro-prezidențial pentru o vizită de lucru.

Cu siguranță la București sunt resimțite evoluțiile politice din Republica Moldova și din punctul meu de vedere se fac și multe chestiuni palpabile în vederea apropierii celor două maluri ale Prutului. Cum anume? Președintele României, Klaus Iohannis a făcut prima vizită în Republica Moldova, fiind prima și singura vizită a unui lider european la Chișinău, după numirea în funcției a Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Desigur acesta vizită a avut scopul de a relansa relațiile România - Moldova, după o perioadă rece de președinție a lui Igor Dodon. Desigur că nu a fost o simplă vizită, mai ales că președintele României nu a a venit la Chișinău cu mâna goală, ci a anunțat și donația a 200 de mii de doze de vaccin anti-covid, dar și cu o donație atât de indispensabilă de 6000 tone de motorină pentru agricultorii moldoveni după o secetă severă.

De asemenea, este important de menționat că pe lângă faptul că România, într-o perioadă dificilă de criză sanitară a donat Republicii Moldova echipamente medicale în valoare de 3,5 milioane de euro și 2 tranșe din totalul de 200 mii de doze de vaccin, cetățenii români care locuiesc în Republica Moldova se pot înscrie pe platforma de vaccinare a guvernului României și cunoaștem că sunt aproximativ un milion de basarabeni care posedă și cetățenia română.

Mai mult decât atât, un reputat think-tank de la București a propus o politică publică de extindere a programului de vaccinare din România prin includerea tuturor cetățenilor Republicii Moldova și de a le oferi tuturor posibilitatea de a se vaccina.

Am certitudinea că această politică publică va fi adoptată de Guvernul Cîțu, însă nedumerirea se referă la sincronizare: Această decizie va fi luată cât mai curând posibil? Ori peste o lună - două, atunci când România va avea mai multe doze de vaccin decât doritori de a se vaccina?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Adica asemanator cu vrerea lui Motoc. Daca ei nu ne vor (si bine fac), ii vrem noi (o mare prostie)!
  • Like 1
 • Liviu check icon
  Stati putin ca asta e nostima - deci 44% sunt pentru, asta inseamna 56% contra, iar noi facem planuri pentru uniune?
  Sau mai e un procent de nu stiu/nu raspund.

  Jurnalistii/analistii ar trebui sa fie realisti - cele doua tari, oricat de apropiate ar fi georgrafic, sunt in stadii de dezvoltare diferite, iar o unire ar fi ca o piatra legata de picioarele Romaniei si asa schioape.
  • Like 0
 • Sunt suficiente doze disponibile deja, in urmatoarele luni vor fi si mai multe, ar trebui ajutati mai consistent moldovenii, acum, indiferent de cetatenie. Ajutorul e bun atunci cand ai nevoie de el si nu se uita!
  • Like 0
 • Să spuna adevărul. Asta ar trebui să facă politicienii cu unioniști.
  Uniunea României cu Rep. Moldova este imposibilă. Altfel foarte bine că le trimitem vaccinuri.
  De ce e imposibilă?
  România a fost prima țară care a recunoscut independența Moldovei. Apoi, România e parte din mai multe tratate la a căror aderare o condiție fundamentală a fost non-agresiunea statelor vecine.
  România e un stat indivizibil (adică un stat fară regiuni autonome). Iar Rep. Moldova este un stat pe al cărui teritoriu se află 1. O regiune autonomă (Găgăuzia) și 2. Transnistria pe care se află în continuare trupe rusești. Deci, cu cine ne-am unii mai exact?
  Nu se poate, nu merge, nu mai mințiți oamenii aiurea.
  Pe lângă asta rusii n-ar fi de acord, da nici nu vor să-si asume responsabilitatea că e bine să mai vină niste bani din vest pentru Moldova.
  • Like 3
  • @ Dana Cazacu
   Dan check icon
   Perfect ,adevarat , Asa este ,
   --Dar cum sa spui acest mare Adevar , si aur--olkacilor ,,bolnavi de putere Poilitica ,, sosoaca & gheorghe simeon !!
   -- Dar nici ei ,,modovenii ,,nu sunt de acord cu Unirea, Cred ca 44 % este multe peste adevar , air dintre acestia doar ,cei mai in varsata cu ,,nostalgia in sufelt ,, dupa Romania ,In rest doar Vise
   • Like 1


Îți recomandăm