Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

5 minute

Mircea Dinescu

„Aveți răbdare o clipă...5 minute, și poporul român va învinge pentru totdeauna!”, spunea Mircea Dinescu la TVR, pe 22 decembrie '89, în prima emisie liberă, fără nicio stemă socialistă în decor. Și de atunci, de 28 de ani tot așteptăm.

Am așteptat, ascunși pe unde am putut, când se trăgea de mama focului, am așteptat când minerii aveau voie să intre în București, iar Regele era interzis. Ce clasă politică aveam, Iliescu mulțumea ortacilor care cafteau democrația, dar îl întorcea pe Regele Mihai I de pe scara avionului. Nu e așa că îți vine și azi să urli? Am așteptat stând la cozi în noapte, ca să devenim căpșunarii Europei, în timp ce Traian Băsescu se poza în justițiar, hăhăindu-se cu o blondă protejată care își etala poșetele mai scumpe decât Bitcoinul. Odată cu noi au așteptat și au plâns în hohote, până la deprimare, copiii părinților plecați la sapă peste hotare. 

Am așteptat ca Adrian Năstase „să își numere ouăle” tot mai mari, având meseria bănoasă de bugetar și am așteptat și tot așteptăm ca părinții noștri să nu mai fie mințiți de televiziuni ale unor foste cadre securiste care în loc să privească la bătrânețe, pe vizor, o Românie ce vrea să respire aer european, ei plătesc portavoci care să pună bețe în roate democrației.

Am așteptat, domnule Dinescu... am așteptat pe holurile infecte ale spitalelor județene dându-ne coate cu stafilococi și am așteptat indignați de rahaturile, că altfel nu le putem numi, care au tot ieșit la iveală din sistemul sanitar românesc. Am așteptat ca puștii aceia nevinovați din Colectiv să fie salvați după ce au fost arși de vii și intoxicați cu un fum cancerigen plin de șpagă, indolență și nesimțire. Am așteptat 28 de ani și iată, surpriză!, am ajuns iară aici. Am ajuns în stradă apărând democrația. Diferența față de '89 e că în unele seri mai ninge, în unele picură și bălțile apar imediat în asfaltul îndoit de furtul din banii publici.

Și așteptând așa în frigul de începe să îți îndoaie oasele a venit comunicatul că Revoluția din ’89 nu a existat, cum, de fapt, nici insula Belina nu există, după cum ne-a spus Eugen Nicolicea. De fapt, tot ce există în România e Statul Paralel pe care Dragnea, Iordache, Tăriceanu, Șerban Nicolae și restul grupării îl vor îngenunchea.

Și atunci, ca prin minune, vor începe să se stingă toate stelele de pe cer, rămânând doar o seceră în loc de lună și un ciocan pe post de stea polară. Și tocmai în Ajun de Crăciun va coborî, spre noi, tovarășul Moș Gerilă tras de niște știuci zdravene.

Pentru o sticlă de ulei și o pungă de făină îi vom recita aceleași cântece patriotice, pe care credeam că prima transmisiune liberă avea să le pună capăt, definitiv, după cele 5 minute de așteptare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • mihaela check icon
  Da,eu fost golan al inegalabilei piete din anii '90,raman in continuare extrem de psimist(a).Dupa 28 de ani si celebra iarna a ordonantei,atat am de spus:nu rezolvam nimic cu vorbe si sloganuri corecte.fara implicare personala si civism sustinut...ii obisnuim pa cei de sus,ba as indrazni sa spun ca ii vaccinam si au bevenit imuni ca bacteriile.Acest indemn se adreseaza celor tineri care raman cu tara pe cap si nu o sa le placa cand vor fi seniori
  • Like 1
 • Trist ..dar perfect adevarat ..problema e ca aceasta perpetuare a hotiei de dupa 89 a facut din politicianul roman ,un animal imun la dorintele cetatenilor care l-au ales ...manat de propria agenda el odata ajuns in functie se schimba radical din omul poporului mereu gata sa mute muntii din loc pentru binele colectiv ,ajunge un pion , un uzurpator ,un fomist uitand de ce e acolo sau de cei pentru care trebuia sa protejeze..
  • Like 1
 • Deşi metodele sunt comuniste, mă îndoiesc sincer că obiectivele lor sunt motivate de ideologie. Visul ăstora nu e comunismul, care oricum e o aberație, ci oligarhia. Ei vor, zic eu, să stăpânească totul în nume personal exact cum o fac Putin şi ciracii lui.
  • Like 1
 • Aşa cum majoritatea contribuabililor români muncesc pentru a-şi asigura traiul, clasa politică trebuie să muncească. Criteriile de a alege necesită o revizuire, merită să te reprezinte oameni care sunt responsabili, muncesc şi nu trezesc suspiciuni de nici un fel. Până când nu vom înţelege că munca îţi dezvoltă şi personalitatea indiferent de domeniul în care prestezi nu vom evolua.
  • Like 2
 • Politica si delicatesuri ! Dinescu, intr-adevar , a invins pentru totdeauna.
  Vorba lui Dinescu :
  "Închisorile au fost deschise
  dar din ele nimeni n-a iesit,
  unii chiar s-au spânzurat de vise
  altii chiar s-au îngropat în zid."
  • Like 1
 • Frumos articol! Nu stiu care este legatura cu Mircea Dinescu, acest proletar imbogatit peste noapea revolutiei, acest poet dizident care si-a incheiat cariera odata cu venirea democratiei, acest burghez care face jocul coruptilor, acest intelectual fara scoala, acest agricultor din mijlocul Bucurestiului!
  • Like 3
 • Corina check icon
  Pesimismul dumneavoastră seamănă cu cel al lui Andrei Crăciun din „Marea răzbunare” și „Până când rămâne doar emoția”, de pe recorder.ro. Îngrijorătoare lucruri, terifiante gânduri. Parcă am asista la pregătirea dezastrului românesc din apocalipsa universală. Poate așa se întâmplă: fiecare țară în prada demonilor proprii. Noi, cu ai noștri, cei vechi, pe care nu am avut curajul să-i anihilăm la timp lăsându-ne conduși de cei puțini care erau curați. Ne-am dat pe mâna mincinoșilor care ne-au spus că eram fără vină, că nu era nici o problemă cu noi și că ne vom putea conduce destinele cu ei la cârmă. Ei, care erau pricepuți și grijulii cu toate slăbiciunile noastre, care știau ce fac, nu ca amatorii plini de idealuri, pe veci nepregătiți să preia puterea.
  • Like 2


Îți recomandăm

Stefan Mandachi - autostrada Moldova

„Greva lui Mandachi” nu mai este o simplă provocare pe rețelele sociale. Inițiată de către omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi ca o „leapșă” către cunoscuții lui, „greva pentru autostrăzi” atrage tot mai mulți adepți.

Citește mai mult

Mihai Călin - captura

„Dl Buzatu (Dumitru Buzatu, președinte PSD Vaslui - n.n.) a spus că n-am înțeles și că pentru așa ceva trebuie puțintică carte. Și a mai spus ceva grav: « Haideți să fim puțin serioși în țara asta » . Haide să fim puțin serioși? După ce ei fac jaf după jaf, aproape zilnic, în țara asta, cu justiția, cu economia? Păi cine să fie serios? Da, haideți să fim serioși și să ieșim la vot”, a spus actorul Mihai Călin. (Foto captura video)

Citește mai mult