Sari la continut
Republica
Sustenabilitate

5 rezoluții pentru sănătatea locuinței tale în 2024

Colț de citit

Foto - Möller, Cecilia/ living4media/ Profimedia

Planificarea este mama succesului. De asta ne facem toți planuri și stabilim rezoluții, în primele zile din an, cu gândul că așa vom atinge obiective luminoase legate de finanțe, carieră, călătorii.

Eu propun însă o alta perspectiva asupra rezoluțiilor pentru 2024, orientată spre modul în care locuim și mult mai prietenoasă cu bugetul familiei. Așadar, haideți să vorbim despre o lista de rezoluții pentru sănătatea casei noastre, pornind de la ideea că o casă mai prietenoasă înseamnă mai mult confort și, implicit, fericire pentru cei care locuiesc în ea. Și nu-i chiar abordarea clasică, dar zic că este foarte sănătoasă pentru zilele în care trăim. Știți și voi expresiile acelea:

  • "trebuie să fac curat, că vin oameni în vizită",
  • "trebuie să păstrez asta pentru că poate îmi trebuie cândva/ să am o rezervă",
  • "trebuie să-l primesc în casa / să mă întâlnesc cu el pentru că face parte din familie". 

Dar nu mereu ce ne place și ne face bine pică pe standardele acceptate în societate. Dar oare este acesta un motiv să ne calcăm pe suflet și să facem mai degrabă ceea ce alții așteaptă de la noi?

1. Curățenie și întreținere pentru confortul familiei, nu pentru că așa este standardul

Planificarea este mama succesului, inclusiv în gospodărie. Mulți dintre noi au stabilit deja o schemă de urmat pentru curățenie, având anumite zile și împărțind sarcinile intre cei care dau cu aspiratorul, șterg praful, schimbă așternuturile ori spală perdele și draperii. Daca nu ai așa ceva, e timpul să faci o planificare, pentru operațiuni care trebuie făcute periodic, dar și în raport de nevoia de curățenie, de timpul disponibil și de cine se implică alături de tine în treburile casnice.

Este adevărat că, pentru a avea o casă foarte curată, există un anume ritm pentru aspirat, șters praful ori spălat draperiile. Câte dintre femei pot tine însă pasul singure cu aceste standarde atunci când merg la serviciu, au copii de crescut și traversează zilnic orașul cu mașina? Drept urmare, programul de curățenie fie se adaptează și se împarte intre membrii familiei, fie se externalizează către o mamă, mătușă ori către o doamnă specializată în așa ceva.

Cei care au clarificat deja programul de curățenie pot trece la nivelul următor, stabilind un program anual pentru tot ce înseamnă întreținerea și verificarea instalațiilor și a altor componente din casă. Adică revizia centralei de gaze și a instalațiilor, dar și verificarea filtrelor de apă și a racordurilor, bateriilor și garniturilor, a prelungitoarelor electrice, curățarea mașinilor de spălat, uscătoarelor și a altor electrocasnice mari și verificarea filtrelor lor sau a aparatelor de aer condiționat. O astfel de verificare m-a ajutat să descopăr o infiltrație în perete, lângă robinetul de alimentare a mașinii de spălat rufe, desi nu exista vreun semn care arate vreo defecțiune.

Curățenia și întreținerea sunt operațiuni utile, dar nu pierde din vedere un alt aspect important: ele trebuie să asigure confortul celor care locuiesc, nu să demonstreze ceva celor din afară. Niciun musafir nu va intra în camera adolescentului să verifice dacă sunt haine pe fotoliu și dacă a fost șters praful, dar praful neșters devine depozit de alergeni și ridică apoi probleme de sănătate.

O casă curată ca un pahar nu este un scop în viață, dar o casă în care nu există riscuri pentru sănătate ar trebui să fie unul din obiectivele noastre, în orice an.

2. Un consum mai mic de energie și de orice

Pe fondul situației economice actuale, un consum mai mic de energie este benefic pentru bugetul oricărei familii. Subvenționarea consumului de energie de către stat nu este un motiv de risipă, câtă vreme resursele de orice fel sunt limitate, iar excesul de orice fel are impact asupra mediului. Exista metode rezonabile de a păstra nivelul facturilor sub control, despre care am scris și noi aici.

Furnizorii de electricitate și gaze oferă posibilitatea de a urmări online istoricul de consum, deci poți să vezi cum evoluează lucrurile de la un an la altul. Iarna blândă ne ajută să menținem consum redus de energie pentru încălzire, dar nu ne putem baza doar pe asta. Așa cum nu ne putem baza nici pe lipsa problemelor în relația dintre stat și furnizorii de energie, din care știm că mereu consumatorul iese cel mai afectat.

Dincolo de obiceiurile zilnice care influențează factura la energie, un consum mai mic de orice îți ajută bugetul pe termen lung. Mai puține ambalaje înseamnă mai puține deșeuri și mai mult spațiu în casă. Mai puțină mâncare și mai bună înseamnă un trai mai sănătos și șanse mai mici că alimentele să se altereze. Mai puține haine și de mai bună calitate înseamnă alegeri mai ușor de făcut dimineața, în fața șifonierului, din care rezultă ținute cu mai multă personalitate. Pe ansamblu, mai puține lucruri în casă înseamnă mai mult spațiu pentru activități și dezvoltare și mai puțină aglomerație în minte și în viață. De aceea se spune că “mai puțin înseamnă mai mult”.  


3. Să ai în casa doar ceea ce este cu adevărat important

Înlătură din jurul tău tot ceea ce dăunează stării tale de bine acasă, iar aici nu este vorba doar despre obiecte. Și oamenii vin uneori cu o energie negativă care îți face rău și îți reduce pofta de viață și motivația personală. Gândește-te bine dacă aportul pe care ei îl aduc în viața ta merită sacrificiul de a le suporta toxicitatea. Sunt decizii greu de luat în privința oamenilor, dar care pot schimba esențial abordarea și atitudinea față de viață.

Cât despre obiecte, fă un program și pentru declutter, nu doar pentru curățenie. Ca să menții ordinea, poți urmări o listă de sarcini mai mici, pe care să le îndeplinești zilnic și să ții sub control astfel dezordinea. O casă ordonată este strâns legată de echilibrul nostru mental și asigură mai multă odihnă și mai mult confort decât una foarte aglomerată.

Iar dacă pe cont propriu este greu de doborât dezordinea, îți recomand să cauți un professional organizer care să te ajute să-ți pui în ordine lucrurile, din toate punctele de vedere. Lucrez cu astfel de profesioniști în proiectele mele de reamenajare interioară și văd câtă claritate aduc ei în stilul de locuit, dar și în stilul de viață și în managementul timpului.

4. Colț de citit și de simțit bine

Principala trăsătură a casei trebuie să fie confortul, care este dificil de asigurat uneori la nivelul întregii locuințe. Dar fiecare din noi simte uneori nevoia de a se retrage într-un loc liniștit, cu o carte ori o cană de cafea, unde să fugă de presiunile zilei și să găsească relaxarea.

Fie că este un colț de canapea cu o măsuță alături ori un fotoliu cu o lampă pentru citit, el ajută la menținerea echilibrului mental răspunzând nevoii de relaxare. Fă-ți un scop din a amenaja acest loc pentru tine doar și exact așa cum îți dorești. Vă fi o picătură de plăcere personală într-un ocean de probleme zilnice.

5. Un hobby care să aducă valoare atât casei, cât și ție personal

Această rezoluție are două aspecte: înseamnă un beneficiu din sfera dezvoltării personale, dar și o sursă de îmbunătățire pentru propria casa. Nu sunt de acord cu cei care spun că nu au suficientă îndemânare, de aceea spun mereu că nu există două mâini stângi, ci doar oameni care încă nu au descoperit cât pot face cu ele.

Croitoria, pictura, desenul, vopsitul mobilei sau tricotatul ori plantele de apartament – toate ajung în final să se regăsească în casa prin proiectele realizate. Astfel de activități mențin starea de bine, asigurându-ți relaxare și exprimarea creativității, dar sunt și un prilej de a meșteri alături de familie lucruri care apoi pot face casa mai frumoasă și mult mai personală.

La final de an, ne vom aminti sau nu de rezoluțiile de acum. Dar efectul lor, dacă decidem să le urmăm, îl vom resimți cu siguranță. Și câtă vreme urmărirea lor nu implică un efort bugetar și nici schimbări majore ale obiceiurilor, de ce nu am încerca și aceasta perspectivă?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult