Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

5 stațiuni de schi din Bulgaria mai puțin cunoscute (și mai ieftine) decât celebrele Bansko, Borovets și Pamporovo

Stațiunea Borovets, Bukgaria

 Foto - Grant Farquhar/ Alamy/ Profimedia

Anul 2024 e bun cu noi până acum, din punct de vedere turistic. Zăpadă ne-a adus, frig este, munți și creste înalte avem de-o veșnicie și-n Carpați, și-n Balcani, de stațiuni nu ducem lipsă. Cu drumurile stăm mai prost, dar ne-am obișnuit.

Rămâne, atunci, doar întrebarea: Unde ne dăm cu schiurile sau cu snowboardul? La nord sau la sud de Dunăre? Răspunsul e, desigur, la fiecare dintre noi, dar măcar să fie unul informat.

Iar asta înseamnă să știm geografia și matematica turismului de iarnă de la noi și de la vecinii noștri bulgari.

Dar să vedem ce spun cifrele.

România: 218 km de pârtii, un total de 189 de km dispuși în 21 de județe. 55 de pârtii au lungime de peste un kilometru, două pârtii au peste 3 kilometri și doar una singură impresionează cu ai săi 4,7 kilometri.

Poiana Brașov și Sinaia își împart cei mai mulți kilometri, restul pârtiilor fiind risipite prin celelalte bine-cunoscute de noi toți, stațiuni de pe Valea Prahovei, din Ardeal, din nordul și centrul țării, Oltenia și sud-vest.

Și dacă niveluri diferite de dificultate avem, transport pe cablu și tunuri de zăpadă există, pe alocuri găsim și instalații de nocturnă, rămân provocările date de lungimea pârtiilor, slaba infrastructură pentru practicarea diferitelor sporturi de iarnă, prețurile nejustificat de mari și defectuoasa colaborare între factorii de management - proprietarii de hoteluri și restaurante, administratorii domeniului schiabil și autorități.

Motiv pentru care mulți pasionați de zăpadă, își fac bagajele pentru alte meleaguri mai prietenoase, printre care se numără și Bulgaria - țara cu o suprafață mult mai mică decât a României, destinațiile de schi de aici fiind mai puține și mai compacte ca amplasament. În același timp, sunt susținute de o infrastructură rutieră dezvoltată în afara localităților, încă de regimul lui Jivkov, ceea ce permite o deplasare mai eficientă.

Ce găsim în Bulgaria? 210 de km de pârtii concentrate în 4 stațiuni mari și 8 zone de schi. Cea mai înaltă altitudine la care se schiază este în Borovets - la aproximativ 2544 de m altitudine, urmată de Bansko, 2525 m.

Cel mai mare număr de pârtii se află în stațiunea Bansko, 75 de kilometri (20 de pârtii), urmată de Borovets, 58 km (30 de pârtii) și Pamporovo, 37 de km (16 km de pârtii, Pamporovo deținând unele din cele mai lungi pârtii din Bulgaria).

Ce mai știm despre domeniul schiabil din Bulgaria? Are și el, toate nivelurile de dificultate, tunuri de zăpadă de ultimă generație, nocturne, centre de snowboard, patinoare, instructori și scoli de schi și snowboard, opțiuni de schi touring și de schi fond pentru amatori, iar faptul că stațiunile sunt administrate de un singur concesionar face ca logistica să fie mai ușoară și să funcționeze în baza unui singur skipass de stațiune, care poate fi cumpărat și online sau de la automate speciale.

Cu ochii, însă, spre Austria, cu care, nemulțumită, totuși, în permanență presa o compară, Bulgaria se află și pe harta competițiilor internaționale, în care nume mari își anunță în fiecare an, prezența. Iar dacă Bansko are deja o tradiție de ani de zile, în organizarea de concursuri de mare anvergură, Pamporovo pentru prima dată, în acest sezon, este înscrisă în calendarul internațional, găzduind pe 20 și 21 ianuarie, Cupa Mondială de Snowboard organizată de Federația Mondială de Schi și Snowboard.

Iar acum să descoperim și destinațiile de schi mai puțin cunoscute din Bulgaria.

#1 Vitoșa (Vitosha), stațiunea de pe muntele cu același nume, străjerul capitalei bulgare, înalt de 2290 m

30 de km de pârtii, 8/14 pârtii funcționale de diferită dificultate, aflate între 1505- 2275 m altitudine, multe pentru copii și începători, transport pe cablu, nocturnă, opțiuni de ski fond, transformă Sofia într-una din foarte puținele capitale europene, unde poți petrece timpul, în diferite activități pe munte.

#2 Chepelare- Mechi Chal, sora mai mică a stațiunii Pamporovo

Oferă 20 de km de pârtii și trasee de schi bine întreținute, marcate în conformitate cu standardele europene.

Una dintre principalele pârtii de aici este destinată schiorilor avansați, are o lungime de 3250 m și este echipată cu cel mai modern sistem de zăpadă artificială din Bulgaria. 47 de tunuri pot acoperi pârtia timp de 100 de ore la o temperatură de -3 grade.

#3 Panichishte, aflat în imediata apropiere a stațiunii Borovets

Aici găsim 5 km de pârtii situate între 1590 și 2260 m, foarte potrivite pentru copii și începători. Stațiunea se află foarte aproape de telescaunul care duce spre vestitele lacuri glaciare Rila și oferă, de asemenea, multe opțiuni de drumeții.

#4 Uzana - cea mai apropiată destinație de schi de România, situată chiar în centrul Bulgariei, într-o zonă pitorească aproape de orașul Gabrovo, cu foarte multe obiective turistice.

Aici găsim 8 pârtii de diferite lungimi, aflate la 1300-1400 de m altitudine,cu condiții foarte bune pentru schiorii începători, cât și cu secțiuni dificile pentru avansați.

#5 Beklemeto, complex de schi amplasat la 280 de kilometri de București, în Munții Balcani, la o altitudine de 1320 m, în cel mai înalt punct din apropierea trecătorii Troyan. Stațiunea este un centru de schi preferat în Bulgaria datorită condițiilor bune pentru practicarea sporturilor de iarnă și a atmosferei liniștite. Beklemeto are trei pârtii de schi cu teleschiuri, o pistă de schi fond și biatlon (cea mai bună din țară), vestiare pentru schiuri, snowmobile.

Acestea fiind spuse, închei cu mențiunea că hoteluri și baze de cazare găsiți în toate aceste locuri, că sunt mai ieftine decât destinațiile intens promovate, și de multe ori, mai autentice. Dar acum, fiecare cum decide!

Cât despre Bulgaria, după o campanie intensă de promovare în țări de-aproape și de departe, a pregătit pentru acest sezon, o sumedenie de noutăți și așteaptă un milion șapte sute de mii de turiști străini care să se bucure de munte și sporturi de iarnă.

Zăpadă să fie!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult