Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Rezultate Evaluare Națională 2017: 77% dintre absolvenții de clasa a opta au obținut medii peste cinci

Luni au fost publicate rezultate la examenul de Evaluare Națională 2017, iar 76,9% dintre candidați, adică 108.252 de absolvenți, au obținut note de trecere. La examen s-au prezentat 97,1% dintre cei înscriși pe liste, iar 467 dintre copiii care au dat examenul au obținut media 10, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației Naționale.


Apasă pentru a mări imaginea

Note mai bune la limba română

Cel mai mare procent de promovați s-a înregistrat în județul Brăila, 92,4%, urmat de Cluj, unde 90% dintre cei prezenți în sala de examen au obținut medie de trecere și București, cu 89,3% medii peste cinci. Cel mai mic în Giurgiu, 61,2%, urmat de Teleorman, cu 63,5% și Mehedinți cu 68%. Cele mai multe medii de 10 au fost luate în București (106), județul Iași (37), județul Maramureș și județul Buzău (câte 24). 

La proba de limba si literatura română, 121.227 de candidați,  85,9% din total, au primit note de trecere, iar dintre ei 1.719 au luat nota 10. La matematică, 92.799 de candidați (65,9%) au avut note peste 5, dintre care 4.350 au luat 10.

Una dintre noutăţile acestui examen este că ponderea mediei de la Evaluarea Naţională creşte de la 75% la 80%, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25% din media de admitere în clasa a IX-a, aşa cum era până acum. Candidații au posibilitatea de a face contestații. Încă un element nou este faptul că a fost îndepărtată prevederea din metodologia de desfăşurare a examenului de Evaluarea Naţională şi a Bacalaureatului care spunea că trebuie sa existe o diferenţă de 0,5 puncte între nota iniţială şi cea finală, de după contestatie, pentru ca nota să fie modificată. Acum nota finală va fi cea după contestaţie, indeferent de marja cu care este mărită sau micșorată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Foarte bine că a crescut procentul notelor peste cinci: problema este alta, anume la ce subiecte a crescut această notă! Dacă subiectele au fost din categoria „nu-i așa că România are ieșire la Marea Neagră?”, atunci procentajul este mic; dacă însă gradul de dificultate a fost ceva mai răsărit, există un motiv de bucurie!
    Așadar, la ce grad de dificultate ne raportăm?
    Ca să putem discuta în cunoștință de cauză, știut fiind faptul că statistica este o curvă care-ți spune întotdeauna ceea ce vrei să auzi (cu condiția să știi s-o întrebi)!
    • Like 2


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult