Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Rezultate Evaluare Națională 2017: 77% dintre absolvenții de clasa a opta au obținut medii peste cinci

Luni au fost publicate rezultate la examenul de Evaluare Națională 2017, iar 76,9% dintre candidați, adică 108.252 de absolvenți, au obținut note de trecere. La examen s-au prezentat 97,1% dintre cei înscriși pe liste, iar 467 dintre copiii care au dat examenul au obținut media 10, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației Naționale.


Apasă pentru a mări imaginea

Note mai bune la limba română

Cel mai mare procent de promovați s-a înregistrat în județul Brăila, 92,4%, urmat de Cluj, unde 90% dintre cei prezenți în sala de examen au obținut medie de trecere și București, cu 89,3% medii peste cinci. Cel mai mic în Giurgiu, 61,2%, urmat de Teleorman, cu 63,5% și Mehedinți cu 68%. Cele mai multe medii de 10 au fost luate în București (106), județul Iași (37), județul Maramureș și județul Buzău (câte 24). 

La proba de limba si literatura română, 121.227 de candidați,  85,9% din total, au primit note de trecere, iar dintre ei 1.719 au luat nota 10. La matematică, 92.799 de candidați (65,9%) au avut note peste 5, dintre care 4.350 au luat 10.

Una dintre noutăţile acestui examen este că ponderea mediei de la Evaluarea Naţională creşte de la 75% la 80%, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25% din media de admitere în clasa a IX-a, aşa cum era până acum. Candidații au posibilitatea de a face contestații. Încă un element nou este faptul că a fost îndepărtată prevederea din metodologia de desfăşurare a examenului de Evaluarea Naţională şi a Bacalaureatului care spunea că trebuie sa existe o diferenţă de 0,5 puncte între nota iniţială şi cea finală, de după contestatie, pentru ca nota să fie modificată. Acum nota finală va fi cea după contestaţie, indeferent de marja cu care este mărită sau micșorată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Foarte bine că a crescut procentul notelor peste cinci: problema este alta, anume la ce subiecte a crescut această notă! Dacă subiectele au fost din categoria „nu-i așa că România are ieșire la Marea Neagră?”, atunci procentajul este mic; dacă însă gradul de dificultate a fost ceva mai răsărit, există un motiv de bucurie!
    Așadar, la ce grad de dificultate ne raportăm?
    Ca să putem discuta în cunoștință de cauză, știut fiind faptul că statistica este o curvă care-ți spune întotdeauna ceea ce vrei să auzi (cu condiția să știi s-o întrebi)!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult