Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

95% din companiile active în România sunt microîntreprinderi și 82% au maximum 3 angajați. Fără măsuri de sprijin din partea statului acestea vor rezista, în medie, doar 3-4 luni

IMM

Foto Guliver/Getty Images

Mediul de afaceri are nevoie de implementarea unor măsuri de sprijin. Dacă fenomenul coronavirus (COVID-19) va accelera precum în Italia, multe companii active în România nu vor rezista fără credite fiscale sau reeșalonarea împrumuturilor existente. Deja multe sectoare au probleme serioase (horeca, transporturi, construcții, diferite servicii prestate companiilor). 

Clasa politică trebuie să iasă urgent din paradigma calculelor de campanie electorală și să anunțe instrumente practice pentru mediul de afaceri.

Argumentele mele:

1. Câte companii vor fi afectate? Aproximativ o treime din firmele active în România au un cash flow extrem de fragil din cauza pierderilor acumulate și imunității foarte scăzute la șocurile externe. Vorbim despre aproape 150.000 de companii care concentrează aproximativ 850.000 de locuri de muncă. Enorm! Dacă aceste locuri de muncă se pierd, vorbim despre un impact bugetar direct (minim) de 35 mld RON (fără efectele de rundă secundară). Calcule ilustrate în tabelul de mai jos:

2. Cât rezistă companiile active în România? În medie, între 3-4 luni din rezervele acumulate (exceptând finanțare adițională sau capitalizarea de la acționari). Calculele sunt ilustrate în tabelul 2, unde am scalat costurile cu furnizorii în sold și salarii la fiecare 100 RON cifra de afaceri (rezervele acumulate constau în profitul încasat (după ajustarea creanțelor) și reinvestit în companie (după ajustarea dividendelor), ajustat cu toate cheltuielile non-monetare (amortizari etc.)

95% din companiile active în România sunt microîntreprinderi și 82% au maximum 3 angajați. În medie, rezistă 3, maximum 4 luni fără măsuri de sprijin. Dacă mor companiile, statul se blochează. Pentru a evita un cerc vicios dramatic, sunt necesare măsuri urgente precum: credit fiscal (prelungirea scadențelor la TVA, impozite, contribuții), reeșalonări bancare, scheme de finanțare garantate de stat cu dobânda zero.

Multe alte măsuri interesante sunt propuse aici - https://petitie.smartbill.ro/

Recomand antreprenorilor semnarea petiției.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult