Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

95% din companiile active în România sunt microîntreprinderi și 82% au maximum 3 angajați. Fără măsuri de sprijin din partea statului acestea vor rezista, în medie, doar 3-4 luni

IMM

Foto Guliver/Getty Images

Mediul de afaceri are nevoie de implementarea unor măsuri de sprijin. Dacă fenomenul coronavirus (COVID-19) va accelera precum în Italia, multe companii active în România nu vor rezista fără credite fiscale sau reeșalonarea împrumuturilor existente. Deja multe sectoare au probleme serioase (horeca, transporturi, construcții, diferite servicii prestate companiilor). 

Clasa politică trebuie să iasă urgent din paradigma calculelor de campanie electorală și să anunțe instrumente practice pentru mediul de afaceri.

Argumentele mele:

1. Câte companii vor fi afectate? Aproximativ o treime din firmele active în România au un cash flow extrem de fragil din cauza pierderilor acumulate și imunității foarte scăzute la șocurile externe. Vorbim despre aproape 150.000 de companii care concentrează aproximativ 850.000 de locuri de muncă. Enorm! Dacă aceste locuri de muncă se pierd, vorbim despre un impact bugetar direct (minim) de 35 mld RON (fără efectele de rundă secundară). Calcule ilustrate în tabelul de mai jos:

2. Cât rezistă companiile active în România? În medie, între 3-4 luni din rezervele acumulate (exceptând finanțare adițională sau capitalizarea de la acționari). Calculele sunt ilustrate în tabelul 2, unde am scalat costurile cu furnizorii în sold și salarii la fiecare 100 RON cifra de afaceri (rezervele acumulate constau în profitul încasat (după ajustarea creanțelor) și reinvestit în companie (după ajustarea dividendelor), ajustat cu toate cheltuielile non-monetare (amortizari etc.)

95% din companiile active în România sunt microîntreprinderi și 82% au maximum 3 angajați. În medie, rezistă 3, maximum 4 luni fără măsuri de sprijin. Dacă mor companiile, statul se blochează. Pentru a evita un cerc vicios dramatic, sunt necesare măsuri urgente precum: credit fiscal (prelungirea scadențelor la TVA, impozite, contribuții), reeșalonări bancare, scheme de finanțare garantate de stat cu dobânda zero.

Multe alte măsuri interesante sunt propuse aici - https://petitie.smartbill.ro/

Recomand antreprenorilor semnarea petiției.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult