Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

95% din companiile active în România sunt microîntreprinderi și 82% au maximum 3 angajați. Fără măsuri de sprijin din partea statului acestea vor rezista, în medie, doar 3-4 luni

IMM

Foto Guliver/Getty Images

Mediul de afaceri are nevoie de implementarea unor măsuri de sprijin. Dacă fenomenul coronavirus (COVID-19) va accelera precum în Italia, multe companii active în România nu vor rezista fără credite fiscale sau reeșalonarea împrumuturilor existente. Deja multe sectoare au probleme serioase (horeca, transporturi, construcții, diferite servicii prestate companiilor). 

Clasa politică trebuie să iasă urgent din paradigma calculelor de campanie electorală și să anunțe instrumente practice pentru mediul de afaceri.

Argumentele mele:

1. Câte companii vor fi afectate? Aproximativ o treime din firmele active în România au un cash flow extrem de fragil din cauza pierderilor acumulate și imunității foarte scăzute la șocurile externe. Vorbim despre aproape 150.000 de companii care concentrează aproximativ 850.000 de locuri de muncă. Enorm! Dacă aceste locuri de muncă se pierd, vorbim despre un impact bugetar direct (minim) de 35 mld RON (fără efectele de rundă secundară). Calcule ilustrate în tabelul de mai jos:

2. Cât rezistă companiile active în România? În medie, între 3-4 luni din rezervele acumulate (exceptând finanțare adițională sau capitalizarea de la acționari). Calculele sunt ilustrate în tabelul 2, unde am scalat costurile cu furnizorii în sold și salarii la fiecare 100 RON cifra de afaceri (rezervele acumulate constau în profitul încasat (după ajustarea creanțelor) și reinvestit în companie (după ajustarea dividendelor), ajustat cu toate cheltuielile non-monetare (amortizari etc.)

95% din companiile active în România sunt microîntreprinderi și 82% au maximum 3 angajați. În medie, rezistă 3, maximum 4 luni fără măsuri de sprijin. Dacă mor companiile, statul se blochează. Pentru a evita un cerc vicios dramatic, sunt necesare măsuri urgente precum: credit fiscal (prelungirea scadențelor la TVA, impozite, contribuții), reeșalonări bancare, scheme de finanțare garantate de stat cu dobânda zero.

Multe alte măsuri interesante sunt propuse aici - https://petitie.smartbill.ro/

Recomand antreprenorilor semnarea petiției.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult