Foto Guliver/Getty Images
Mediul de afaceri are nevoie de implementarea unor măsuri de sprijin. Dacă fenomenul coronavirus (COVID-19) va accelera precum în Italia, multe companii active în România nu vor rezista fără credite fiscale sau reeșalonarea împrumuturilor existente. Deja multe sectoare au probleme serioase (horeca, transporturi, construcții, diferite servicii prestate companiilor).
Clasa politică trebuie să iasă urgent din paradigma calculelor de campanie electorală și să anunțe instrumente practice pentru mediul de afaceri.
Argumentele mele:
1. Câte companii vor fi afectate? Aproximativ o treime din firmele active în România au un cash flow extrem de fragil din cauza pierderilor acumulate și imunității foarte scăzute la șocurile externe. Vorbim despre aproape 150.000 de companii care concentrează aproximativ 850.000 de locuri de muncă. Enorm! Dacă aceste locuri de muncă se pierd, vorbim despre un impact bugetar direct (minim) de 35 mld RON (fără efectele de rundă secundară). Calcule ilustrate în tabelul de mai jos:
2. Cât rezistă companiile active în România? În medie, între 3-4 luni din rezervele acumulate (exceptând finanțare adițională sau capitalizarea de la acționari). Calculele sunt ilustrate în tabelul 2, unde am scalat costurile cu furnizorii în sold și salarii la fiecare 100 RON cifra de afaceri (rezervele acumulate constau în profitul încasat (după ajustarea creanțelor) și reinvestit în companie (după ajustarea dividendelor), ajustat cu toate cheltuielile non-monetare (amortizari etc.)
95% din companiile active în România sunt microîntreprinderi și 82% au maximum 3 angajați. În medie, rezistă 3, maximum 4 luni fără măsuri de sprijin. Dacă mor companiile, statul se blochează. Pentru a evita un cerc vicios dramatic, sunt necesare măsuri urgente precum: credit fiscal (prelungirea scadențelor la TVA, impozite, contribuții), reeșalonări bancare, scheme de finanțare garantate de stat cu dobânda zero.
Multe alte măsuri interesante sunt propuse aici - https://petitie.smartbill.ro/
Recomand antreprenorilor semnarea petiției.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.