Foto: Twitter UiPath
Compania globală specializată în roboți software UiPath își are originile într-un apartament din România, fiind rodul inițiativei unui grup de tineri. În urma unei evoluții exponențiale a cererii pentru produsele sale, ea a trezit un interes semnificativ în rândul investitorilor specializați, care a culminat zilele acestea prin listarea sa la bursa de la New York. Prețul la care s-au vândut acțiunile în cadrul ofertei publice a dus valoarea companiei la 28 de miliarde de dolari. În urma tranzacțiilor ulterioare, valoarea sa de piață a crescut la 38 de miliarde, făcând-o, conform Ziarului financiar, una dintre cele mai mari realizări în tehnologie a unei firme europene,
Chiar dacă mai toți experții consideră listarea companiei cu origini în România ca fiind un succes remarcabil, există și români care consideră că listările făcute în contextul actual reprezintă o teribilă eroare: cei care se opun listării firmelor de stat în acest moment.
Listarea pe bursă a companiilor profitabile, a companiilor strategice ale statului român „este o foarte mare greșeală, pentru că (…) în timp de criză nu vinzi. Atunci când este criză economică, când piețele sunt dereglementate, când piețele sunt în criză, și vedem ce se întâmplă cu toate bursele mari, nu vinzi, nu listezi, pentru că valoarea, prețul pe care ai putea să îl iei pe acțiune este foarte mic”.
Într-adevăr, înainte să te listezi este extrem de indicat să te uiți la burse. Însă, spre deosebire de unii dintre compatrioții din România, compatrioții din UiPath au observat, în mod corect, că bursele sunt de fapt la maxime istorice și că, deci, este un moment extrem de propice pentru o listare. (Iar indicele BVB nu face nici el o excepție.)
De fapt, într-un astfel de context, vedem în esență motivul pentru care companiile de stat românești au fost decimate pe capete în ultimele decenii. Vedem motivul pentru care, spre deosebire de Ungaria sau Polonia, România nu are nicio firmă de stat de anvergură regională. Vedem motivul pentru care zilele acestea ministrul Economiei constata că „avem 37 de companii de stat listabile, dintre care 28 au grave probleme financiare”.
În final, acesta este motivul pentru care companiile de stat au nevoie de o guvernanță profesionistă, bazată pe calități strict profesionale. Așa că, vă rog, grăbiți-vă cu acele listări și asigurați-vă că cetățenii români prin fonduri de pensii și de investiții vor avea participarea care se cuvine în aceste oferte publice. Adică dacă avem rețineri în a vinde aceste companii străinilor, să le vindem atunci românilor, zic.
Asta cel puțin până când un UiPath (sau Bitdefender?) se va lista și în România.
Articol preluat de pe blogul autorului
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Problema major pe care o avem este ca nu avem cu CINE sa facem aceste lucruri. Daca mai tinem minte a fost o tentativa - esuata sau dorita sa fie esuata - cu concursuri si manageri din sistemul privat sa vina sa conduca aceste companii de stat. Stim bine rezultatul si cred ca si-a dorit sa esueze sa se arate ca aceste companii nu pot fi privatizate si facute sa functioneze si ca trebuie sa ramana in continuare sub influenta politica.
Cam aici suntem in acest moment. PNL-ul - partidul performanta lui peste si cel care isi aseaza activitistii politici in functii fara nici o pregatire - nu va fi in stare sa faca acest lucru. Pentru ca nu nici ei nu au competentele necesare pentru ca in tot tot PNL-ul sunt persoane care au facut numai politica si mai putin economie. Nici dl. Catu nu pare prea priceput sau cunoscator. De aceea pentru ei privatizare inseamna sa vinzi TOATE companiile pe un leu sa scapi de ele si cam atat. Dar si aici lucrurile nu sunt clare pentru ca PDL-isti se planga ca pierd controlul resurselor statului si mai ales a voturilor si cred ca in acest moment ei sunt majoritari in structurile de conducere a acestor companii. Prin urmare vor fi putine cazurile sau chiar deloc in care noi sa avem companii de stat active regional si care sa faca diferenta pe pietele in care actioneaza.
Iar dinspre USRPlus iarasi nu sunt prea multe sperante. Prea multi ONG-isti fara experienta reala in economia privata, prea multa teorie si putin practica si destul de multi visatori care cred ca pistele de bicicleta vor rezolva problemele mondiale.
Din pacate aici am ajuns si nu se intrevede nimic bun la orizont.