Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

A comis UiPath o eroare teribilă?

Daniel Dines - UiPath - Twitter

Foto: Twitter UiPath

Compania globală specializată în roboți software UiPath își are originile într-un apartament din România, fiind rodul inițiativei unui grup de tineri. În urma unei evoluții exponențiale a cererii pentru produsele sale, ea a trezit un interes semnificativ în rândul investitorilor specializați, care a culminat zilele acestea prin listarea sa la bursa de la New York. Prețul la care s-au vândut acțiunile în cadrul ofertei publice a dus valoarea companiei la 28 de miliarde de dolari. În urma tranzacțiilor ulterioare, valoarea sa de piață a crescut la 38 de miliarde, făcând-o, conform Ziarului financiar, una dintre cele mai mari realizări în tehnologie a unei firme europene, 

Chiar dacă mai toți experții consideră listarea companiei cu origini în România ca fiind un succes remarcabil, există și români care consideră că listările făcute în contextul actual reprezintă o teribilă eroare: cei care se opun listării firmelor de stat în acest moment.

Listarea pe bursă a companiilor profitabile, a companiilor strategice ale statului român „este o foarte mare greșeală, pentru că (…) în timp de criză nu vinzi. Atunci când este criză economică, când piețele sunt dereglementate, când piețele sunt în criză, și vedem ce se întâmplă cu toate bursele mari, nu vinzi, nu listezi, pentru că valoarea, prețul pe care ai putea să îl iei pe acțiune este foarte mic”. 

Într-adevăr, înainte să te listezi este extrem de indicat să te uiți la burse. Însă, spre deosebire de unii dintre compatrioții din România, compatrioții din UiPath au observat, în mod corect, că bursele sunt de fapt la maxime istorice și că, deci, este un moment extrem de propice pentru o listare. (Iar indicele BVB nu face nici el o excepție.) 

De fapt, într-un astfel de context, vedem în esență motivul pentru care companiile de stat românești au fost decimate pe capete în ultimele decenii. Vedem motivul pentru care, spre deosebire de Ungaria sau Polonia, România nu are nicio firmă de stat de anvergură regională. Vedem motivul pentru care zilele acestea ministrul Economiei constata că „avem 37 de companii de stat listabile, dintre care 28 au grave probleme financiare”. 

În final, acesta este motivul pentru care companiile de stat au nevoie de o guvernanță profesionistă, bazată pe calități strict profesionale. Așa că, vă rog, grăbiți-vă cu acele listări și asigurați-vă că cetățenii români prin fonduri de pensii și de investiții vor avea participarea care se cuvine în aceste oferte publice. Adică dacă avem rețineri în a vinde aceste companii străinilor, să le vindem atunci românilor, zic. 

Asta cel puțin până când un UiPath (sau Bitdefender?) se va lista și în România. 

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca confunda compania UiPAth cu o companie de stat. UiPath este o firma privata cu investitori straini si romani, iar o companie de stat este detinuta de catre stat. Statul roman nu cred ca a facilitat in vreun fel succesul companiei, poate din contra exact opusul. LIstarea la bursa din NY arata faptul ca aceasta companie privata devine un lider global, cu investitori globali. Nu inteleg de ce o companie de talie aceasta sa fie listat la BVB?
    • Like 1
  • Eh, ăia care au zis că e o idee proastă nu prea înțeleg posibililele aplicații ale RPA-ului (roboti care automatizează procese). Ce înseamnă asta? Că mimează niște acțiuni repetitive pe care un angajat le-ar face. De exemplu, copiem date dintr-o parte în alta și apoi facem niște operațiuni pe ele. Cam câte joburi așa, procese repetitive sunt prezente acu în lume? Un foarte bun exemplu e domeniul bancar. De aici evaluarea pieții la 1.5 miliarde de dolari (dublu față de cât era în 2018). Piața care se împarte destul de mult între principalii jucători, printre care și UiPath. Cum e listarea asta o idee proastă? Bun venit în viitor.
    • Like 3
  • Domnule Craciun, as aprecia daca majoritatea companiilor de stat s-ar lista dar observ ca politicienii nostri au o mare frica de a lua astfel de decizii pentru ca de fiecare data cand a existat o tentativa de listare apar nationalistii ca spun ca ne vindem tara, ca sunt tradatori de neam.

    • Like 0
  • Nume check icon
    Daca din 37 de companii listabile 28 au probleme financiare grave, ma intreb ce sa listezi. Ca aceste companii sa fie listate in primul rand trebuie schimbat TOT management-ul pus politic, o restructurare masiva de personal si investitii in tehnologie care sa reduca costurie. Daca acest lucru nu se va face, aceste companii vor da faliment, dar nu ar fi trebuit deja sa fie inchise.
    Problema major pe care o avem este ca nu avem cu CINE sa facem aceste lucruri. Daca mai tinem minte a fost o tentativa - esuata sau dorita sa fie esuata - cu concursuri si manageri din sistemul privat sa vina sa conduca aceste companii de stat. Stim bine rezultatul si cred ca si-a dorit sa esueze sa se arate ca aceste companii nu pot fi privatizate si facute sa functioneze si ca trebuie sa ramana in continuare sub influenta politica.
    Cam aici suntem in acest moment. PNL-ul - partidul performanta lui peste si cel care isi aseaza activitistii politici in functii fara nici o pregatire - nu va fi in stare sa faca acest lucru. Pentru ca nu nici ei nu au competentele necesare pentru ca in tot tot PNL-ul sunt persoane care au facut numai politica si mai putin economie. Nici dl. Catu nu pare prea priceput sau cunoscator. De aceea pentru ei privatizare inseamna sa vinzi TOATE companiile pe un leu sa scapi de ele si cam atat. Dar si aici lucrurile nu sunt clare pentru ca PDL-isti se planga ca pierd controlul resurselor statului si mai ales a voturilor si cred ca in acest moment ei sunt majoritari in structurile de conducere a acestor companii. Prin urmare vor fi putine cazurile sau chiar deloc in care noi sa avem companii de stat active regional si care sa faca diferenta pe pietele in care actioneaza.
    Iar dinspre USRPlus iarasi nu sunt prea multe sperante. Prea multi ONG-isti fara experienta reala in economia privata, prea multa teorie si putin practica si destul de multi visatori care cred ca pistele de bicicleta vor rezolva problemele mondiale.
    Din pacate aici am ajuns si nu se intrevede nimic bun la orizont.
    • Like 2
    • @ Nume
      Constat ca numai PSD a facut bine.Oare?Eu cred ca acele companii care sunt sustinute de stat desi ele sunt gauri negre sunt asa fiindca de acolo se scurg bani prin capusare de catre persoane conectate politic.Care scapa se pune pe picioare.Exemplu e Oltchim.Si altele.Sanatate tuturor.
      • Like 0
    • @ Liliana Horvath
      La fel un exemplu elocvent este Hidroelectrica. În consecință, nu statul e prost administrator ci ... acele conduceri puse politic dar numai cele care au conducere tehnico-economică incompetentă. Deci să nu generalizăm ! Ceea ce au realizat Gh. Piperea la Oltchim și Remus Borza la Hidroelectrica dovedește că omul e măsura tuturor lucrurilor. PNL /USR se gândește la privatizări doar pentru că nu gândește nimic constructiv pentru România ci doar pentru comisioanele pe care vor să le încaseze din vânzare /privatizare iar unele obiective nu trebuie vândute indiferent ce prețuri li se oferă ! Statul nu e o noțiune abstractă, el se regăsește în fiecare obiectiv economic creat din sudoarea poporului și destinat servirii interesului acestui stat/popor și nu pentru forțarea obținerii de profituri cât mai mari dar în folosul altor buzunare !
      • Like 0
    • @ Liliana Horvath
      Ion Filip are dreptate , doar privatizarea lor fără niște condiții puse viitorilor cumpărători nu va duce la rentabilizarea lor. De altfel campionii privatizărilor au fost tocmai PSD-iștii care pentru a scăpa de revendicările sindicatelor și pentru a nu fi deranjați în perioada haiduciei afacerilor care i-au făcut pe unii lideri milionari în euro le-au vândut pe un leu sperând că noul patron se va înțelege cu sindicaliștii. Problema e că toate aceste privatizări au fost eșecuri și pot da nenumărate exemple ( ARO, Petrom, Tractorul Brașov, ICE Felix, Fabrica de echipamente periferice ) multe construite cu trudă de români și cu efortul agenților secreți externi care au asigurat importul de tehnologie într-o perioadă în care nu aveam acces la ea. Un singur exemplu am să dau ARO Câmpu Lung a fost vândută cu sub 100.000 $ cam valoarea unui apartament în Berceni. Toate aceste bijuterii ale economiei socialiste au dispărut după privatizare, nici una nu s-a modernizat și nu s-a retehnologizat cum vă place vouă să spuneți odată cu privatizarea. Din contră unele au fost demolate imediat după privatizare pentru afacerile imobiliare cu terenurile deținute. Salariații s-au transformat în șomeri și au cheltuit resursele statului , industria orizontală a pierdut niște colaboratori (furnizori/clienți) care au atras alte falimente și singurii câștigați în afacere au fost o mână de politicieni care și-au luat comisionul, în rest a pierdut toată lumea și în primul rând țara.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult