Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

A doua venire a lui Donald Trump, neguțătorul lumii libere, mușteriul tiranilor lumii!

A doua venire a lui Donald Trump

Foto: Profimedia Images

America poate să răsufle ușurată: cu victoria lui Donald Trump, a evitat democratic „baia de sânge” pe care acesta o prevestea în primăvară în cazul în care n-ar fi fost ales. Toți cei care au considerat limbajul violent, rasist, xenofob și josnic al lui Donald Trump o simplă retorică de campanie au timp, pentru următorii 4 ani (cel puțin!), să se lămurească dacă omul lor chiar vorbește serios atunci când execută din cuvinte indivizi incomozi, adversari politici, ziariști, femei, imigranți sau întregi categorii de populație.

Potrivit unei cercetări a UCLA, care a analizat cuvintele lui Donald Trump, acesta a trecut de la populismul „pozitiv” din primul mandat, în care vorbea de „noi, poporul”, la populismul „negativ” din campania pentru cel de-al doilea mandat, în care vorbește despre „ei”. Cine sunt ei? Străinii, imigranții, elitele care sug sângele poporului - dușmanul ușor de demonizat și folosit ca vinovat pentru o populație tot mai frustrată că s-au scumpit laptele și benzina. Când peste câteva săptămâni veți mai râde de români că au votat cu burta, amintiți-vă că americanii au avut burta mai mare.

Trump folosește cuvintele ca pe o armă, ducând limbajul violent la un nivel la care nu și-a permis să-l ducă niciunul dintre predecesorii săi. Studiul citat conchide că limbajul urii folosit de Trump, în care apar frecvent termeni precum moarte, sânge, criminali, paraziți, animale și nelipsitul „fight, fight, fight!”, este mai apropiat de cel al dictatorilor decât de limbajul unui lider al lumii libere.

Și-n America sunt mulți care se liniștesc cu gândul că-n campanie se pot spune multe, că Donald Trump „se va potoli” odată reinstalat la Casa Albă, că sistemul nu-l va lăsa să o ia razna și că părinții fondatori și-au luat suficiente măsuri de precauție în Constituție pentru a stopa ascensiunea unui tiran. Vorbim totuși de omul care a permis și a încurajat atacul fără precedent împotriva democrației din 6 ianuarie 2021 și care nu și-a ascuns niciodată intenția de a se răzbuna pe cei care consideră el că i-au furat victoria și l-au hărțuit apoi în justiție. Acest om ar trebui să se schimbe fundamental și, dintr-un sociopat narcisist, să se transforme într-un democrat empatic și înțelept. Înduioșătoare naivitate pentru cei care își închipuie că lupul își schimbă și părul, și năravul!

Dacă ar fi trăit, John McCain, simbolul Partidului Republican, ar fi votat din păcate azi cu Kamala Harris. Vă reamintesc că John McCain, deși a pierdut în fața lui Barrack Obama, a câștigat pentru democrația americană unul dintre cele mai puternice și elegante discursuri de acceptare a înfrângerii pe care eu le-am ascultat vreodată. Citiți-l aici și judecați cu propriul cap dacă există vreo legătură între spiritul democratic al lui McCain și spiritul revanșard al lui Donald Trump. Deși un discurs al înfrângerii, speech-ul lui McCain a întărit democrația și a făcut ca America să iasă învingătoare.

Partidul Republican al lui John McCain înțelegea rolul Americii în lume, valoarea alianței transatlantice, avea memoria Războiului Rece și claritatea morală să distingă răul reprezentat de Rusia (despre care McCain spunea că e „o benzinărie mafiotă care se pretinde a fi o țară”). Partidul Republican al lui Donald Trump e o sectă MAGA, care trage podul de la mal, construiește ziduri și gratii închipuindu-și că-și protejează libertatea de lumea de afară.

Iar dacă va fi să revină în lume, o va face, dar doar dacă-i iese ceva pe loc. De pildă, dacă Europa vrea protecție în fața Rusiei, să plătească, spune în esență Donald Trump, în spiritul tranzacționist pe care îl anunță venind la Casa Albă.

Pentru mulți dintre noi, America e totuși altceva decât un băiat de cartier care ia taxă de protecție.

Pentru generații de-a rândul, inclusiv pentru cea a bunicilor și străbunicilor mei, America a însemnat în primul rând o călătorie în necunoscut, un vis și un spirit mai înalt.

Îl auzeam mai devreme la FoxNews pe un senator republican proaspăt ales că în America ești binevenit doar dacă ești invitat. Și mai spunea domnul respectiv că visul american înseamnă să poți să faci business neîngrădit. Timp de secole, această țară clădită de imigranți a fost destinația spre care s-au îndreptat toți cei necăjiți sau persecutați, curajoși și întreprinzători, în căutare de libertate. Sunt sigur că bunicii sau străbunicii dlui senator n-au imigrat în Statele Unite cu invitație. Lumea liberă a fost un magnet pentru oamenii Planetei câtă vreme ea a rămas liberă și oricine a putut să pornească neîngrădit într-o lume nouă în căutarea fericirii. America nu-ți garantează fericirea, ci „the pursuit of happiness”, adică posibilitatea să te realizezi în libertate la potențialul tău maxim.

Puterea Americii nu a constat în focoase nucleare, în forța industrială sau în miliardele de pe Wall Street, ci în primul rând în capacitatea de a fascina și de a inspira miliarde de oameni. Visul american n-a fost niciodată un paradis fiscal. Odată cu a doua venire a lui Donald Trump, lumea liberă se va trezi dramatic la o nouă realitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Partidul Republican al lui Donald Trump e o sectă MAGA, care trage podul de la mal, construiește ziduri și gratii închipuindu-și că-și protejează libertatea de lumea de afară."

    Domnul Negrutiu, in paragraful de mai sus se refera la "zidul lui Trump".

    Zidul lui Trump nu este o idee originala a acestuia! Nici nu are cum, pentru ca, constructiua sa a inceput cu mult inainte ca Trump sa se nasca! Cu aproape 40 de ani inainte ca acesta sa vina pe lume! Tocmai in anul 1909!

    Istoria constructiei zidului la granita cu Mexic:

    1909-1911 - construieste SUA - presedinte Coolidge
    1920 - construit de catre Mexic
    1940- SUA -Roosvelt
    1978 - SUA -Carter ( in 1973, pres Nixon isi exprima dorinta de a continua constructai zidului! )
    1990- SUA - Bush sr.
    1996 -SUA - Clinton - semneaza legea: "Ilegal Immigration Reformand Immigrant ResponsabilityAct of 1996"
    1995- SUA- Bush jr. - semneaza legea: "Border zone Protection, Anti - terorism, and Ilegal immigration Control Act of 2005"
    2006 - Bush jr. "Comprehensive Immigration Reform Act of 2006"
    Aceasta lege republicana din 2006, a fost votata in Congres si de 90 de parlamentari democrati, printre care: Hilary Clinton, Joe Biden, Barack Obama...!!!

    2017- Trump
    octombrie 2023 - Biden anunta ca va continua constructia zidului cu 20 de mile!

    Cei mai multi km din "Zidul lui Trump", au fost construiti de catre administratia: Obama-Biden-Clinton!

    Destul de des vedem la tv de stiri, migranti ilegali, patrunsi pe teritoriul Romaniei,prinsi si RETINUTI de catre autoritati.

    As vrea sa citesc un articol scris de dl Negrutiu, zdrobitor la adresa autoritatilor romane, care nu incurajeaza, ci chiar impiedica, imigratia ilegala!

    Ii recomand dl. Negrutiu sa incerce sa intre in SUA fara viza.
    Sau sa treaca ilegal frontiera in tarile care furnizeaza imigrantii ilegali din SUA.

    Intre 1892-1954, pe insula Ellis ( New York ) soseau imigranti din Europa, care erau verificati medical iar cei cu boli psihice sau alte boli grave erau respinsi.
    De asemenea, erau respinsi cei cu cazier, erau anarhisti sau aratau semne ale unui caracter moral scazut.

    Informatiile sunt publice, comentariile sun inutile!

    • Like 0
  • Ma asteptam la acest rezultat, americanii nu mai reprezinta de mult pentru mine vreun model. Poporul de scursori, fara istorie si fara respect si-a alea din nou orangutanul. Le doresc cat mai multe asalturi la casa Alba, si sa fie cat mai rapid intrecuti de China in plan economic. Si da, sa expulzeze mana de lucru ieftina (aaia care, dupa vorbele orangutanului bosorog si nesimtit, mananca caini si pisici), sa vedem daca slujbele alea vor fi preluate de niscai americani "get beget" (din aia care arboreaza steagul tarii la ei in curte, mama-mama ce mai patrioti...). Locul lui Trump e la azilul de batrani cu pampersi la fund, sau eventual la inchisoare pentru neplata taxelor.... dar de, ce sa ii faci, avem de a face cu celebra inteligenta americana get-beget.....
    • Like 5
    • @ andreea dragusin
      andrei andrei check icon
      https://www.libertatea.ro/opinii/de-ce-a-pierdut-kamala-harris-alegerile-progresismul-a-murit-capitalismul-a-castigat-din-nou-5072906
      • Like 2
    • @ andreea dragusin
      "Poporul de scursori, fără istorie..." reprezinta cea mai mare putere economica și militară a lumii.
      • Like 2
  • IraM check icon
    Interesant, americanii cred ca tocmai "visul american" e reprezentat de Trump. Au refuzat visul lui Marx...
    • Like 6
    • @ IraM
      andrei andrei check icon
      da, sa au avut visul lui marx 4 ani si au o inflantie la fel de mare ca numarul de imigranti ilegali
      • Like 4
    • @ andrei
      Gigi check icon
      inflatia este la nivel global
      • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Cand tot mai multi nebuni ajung la putere, e clar ca undeva societatea a luat-o razna. Poate ca societatea e bolnava, dar nimeni nu vrea sa bage de seama. Ii dam inainte cu "progresul" societatii... direct in prapastie. Din pacate "scroafa e moarta in cotet", dar noi o punem in fereastra sa zambeasca, sperand sa-i luam pensia si luna asta...
    • Like 3
    • @ Daniel00
      andrei andrei check icon
      https://www.libertatea.ro/opinii/de-ce-a-pierdut-kamala-harris-alegerile-progresismul-a-murit-capitalismul-a-castigat-din-nou-5072906
      • Like 0
  • Până la urmă americanii au votat conform interesului propriu, nu le-a păsat de pericolul pentru democrație, extremismul ,xenofobia și violența reprezentate de Trump- teme pe care le-au abordat și democrații în campania electorală. Poate prea mult, mai bine se concentrau asupra propriului program decât să bată mereu aceeași moneda cu sperietoarea Donald.
    Toate au curs în favoarea miliardarului, începând de la bâlbâielile lui very Old Biden și terminând cu atentatele contra sa, care i-au dat o aură de martir în viață în ochii americanilor- atât de iubitori ai show-ului.
    Și nu e vorba numai de asta,cert e că americanii au încredere în priceperea lui Trump de a ridica economia și de a opri migranții. Restul nu îi mai interesează.
    Ce va fi cu Europa, cu lumea în general, acum când "jandarmul democrației "- SUA este în mâinile unui individ imprevizibil și violent?
    Dumnezeu cu mila... cel puțin în acest moment se pare că El îl protejează pe miliardarul revenit la Casa Alba.
    • Like 2
  • andrei andrei check icon
    Baia de sânge din protestele "pașnice" BLM încurajate de democrați? Sau retorica plina de ura și agresiva împotriva lui Trump care a încurajat doi oameni să vrea să îl asasineze?

    • Like 1
  • mg check icon
    ..excelentă analiză !
    După ce moldovenii ne-au dezamăgit la Referendum, a venit rândul americanilor, care ne-au arătat că nu sunt cu nimic mai breji..
    Urmează, în curând, poporul român.. Păzește-ne, Doamne..
    • Like 3
    • @ mg
      RazvanP check icon
      Ce ar fi trebuit să vă arate americanii, mai exact? Că pun lozincile mai presus de buzunar? Ghinion nu se poate! Fiecare votează conform propriului interes, nu e vina americanilor că vă cramponați de fantezii. A rezumat cineva dimineață: "Nu le povestești despre geopolitică unora care nu au ce pune pe masă"!
      Votul pro-Trump este pur și simplu întoarcerea la pragmatism.
      • Like 2
    • @ RazvanP
      mg check icon
      ..Ok, să le fie de bine dacă pragmatism e să votezi ca președinte un penal cu vreo 4 dosare, dintre care cel legat de asaltul Capitoliului, este ca bomboana pe coliva democrației din SUA..

      E clar că jocul democratic e în impas, de când elita progresistă e surclasată numeric de pălmașii semi-analfabeți, care pot fi lesne manipulați de tot felul de populiști șmecheri..
      Pentru că asta e Trump, un șmecher cu avere, un erou de operetă, care s-a fofilat de la satisfacerea serviciului militar cu tot felul de scutiri medicale, sau loterii care ofereau scutire. Să meargă fraierii în Vietnam..
      Ăsta e belicosul cu gura mare..
      • Like 3
    • @ mg
      Mihai check icon
      E o diferență între moldovenii care și-au vândut votul pe 10€ și americanii care au votat cum au crezut ei. Cine i-a împiedicat pe democrați să vină cu un candidat cât de cât? Cine i-a împiedicat să se ocupe de problema migrației? Iar la noi cum să nu fie dezamăgire când vezi ce candidați sunt? Dacă partidele pun pe cine le convine lor și nu cine este cel mai potrivit pentru postul respectiv, nu are cum să fie altfel.
      • Like 2
    • @ mg
      Mihai check icon
      Ce elită progresistă visezi? Kamala numai parte din elită nu se poate numi. N-au vrut sau nu au fost în stare să își apere frontierele, cheltuiau enorm pentru migranți iar pătura de jos de la ei o ducea tot mai rău și nu le-a păsat de asta. Le băgau pe gât tot felul de ideologi și le creșteau artificial costurile vieții. E și normal că oamenii au vrut o schimbare ca s-au săturat de totale inepțiile woke și cine mai știe ce.
      • Like 2
    • @ mg
      RazvanP check icon
      "Elita progresistă" nu a făcut nimic altceva decât să îngreuneze stupid viața tuturor, fără să aducă ceva benefic la schimb.
      • Like 1
    • @ Mihai
      mg check icon
      ..nu i-a împiedicat nimeni, și-au făcut-o cu mâna lor..
      • Like 0
    • @ Mihai
      mg check icon
      ..amice, SUA e o națiune construită de imigranți, acei pionieri ai Vestului.
      Iar migranții de azi au, pe bani foarte puțini, slujbele pe care cei mai vechi le refuză. Așa s-au îmbogățit alde Trump și tac-su..

      Trump și cu Elon, care promit amărăștenilor prosperitate, au concediat recent pe rupte. Elon a dat afară vreo 6.000 de la Space X, 14.000 de la Tesla și jumate din angajații Twitter..
      • Like 1
    • @ mg
      Mihai check icon
      Asta era pe vremuri și chiar și atunci erau migranți legali cum este și acum. În campanie a fost vorba de cei ilegali care de multe ori ajung să comită infracțiuni. Populația nu mai dorește așa ceva și și-a exprimat opinia prin vot, ce a fost la începuturi nu mai contează acum. Sigur că sunt unii care profită dar asta nu este discuția de acum iar faptul că au loc concedieri, să nu crezi că aceste sunt făcute de plăcere, ci au un motiv economic în spate.
      • Like 2
  • RazvanP check icon
    Doare, nu?
    Până una alta EUROPA este cea care trebuie să se trezească și să ajungă să se susțină singură. Fără prostii ideologice, vremea fanteziilor a trecut, trebuie revenit la pragmatismul economic și militar!
    Un continent cu o jumătate de miliard de locuitori, cu PIB combinat de mii de miliarde TREBUIE să devină o putere economică și militară de prim rang!
    Trecuți greendioții, adepții dezindustrializării pe linie moartă și revenit la "Powerhouse Europa"!
    Trecuți pacifiștii iubitori de diversitate pe linie moartă și revenit la "Fortăreața Europa"!
    Întrebarea este totuși: se va trezi Europa?
    • Like 13


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult