Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

A doua zi după marele protest. Restul e tăcere: ce Piața a unit, ei nu mai pot dezbina

Protest 20 ianuarie

(Foto: Facebook/Corupția ucide)

20. 01.2018. O tăcere cât 75 000 de strigăte.

Tăcerea, legată de o anumită formă de solitudine și de resemnare, valorificată însă prin acțiune colectivă, a devenit în piață infinit mai plină de sens decât orice cuvânt.

Momentele de tăcere din timpul protestului din 20 ianuarie au vizat predilect o prezenţă. Au tradus, într-un singur spirit, teama individuală față de mutilarea valorilor europene, apărarea statului de drept și a independenței justiției, încrederea că ceea ce mulțimea afirmă și clădește puterea folosită abuziv nu mai poate distruge.

Puterea mulțimilor este copleșitoare și înspăimântătoare în același timp. Prin definiție, mulțimile îți creează impresia că îți răpesc autonomia. Lăsându-ne pierduți în mulțime, renunțând la tăcerea solitară înțeleasă ca acceptare, am câștigat în piață câteva clipe de tăcere a libertății totale. N-am mai tăcut în mod diferit, așezați comod în fața televizorului, ci am tăcut la fel, uniți în lumina palidă a telefoanelor. Fiecare cu revolta lui, tradusă pe câte un carton, cu pași mai iuți sau mai molcomi, îngropând fulgii albi și rutina în asfalt, uniți însă în convingerea că dreptatea nu se construiește prin punctaje fabricate în laboratoarele partidului.

Să nu uităm însă că ceasul bate în mod diferit pentru fiecare dintre noi. Că avem fiecare viețile noastre la care ne vom întoarce duminică, a doua zi după marele protest. Că luni e o nouă zi de serviciu, de muncă, de răzbit, de #rezistat. Dar ceva s-a schimbat cred fundamental de la o iarnă la alta: ceea ce piața a unit, puterea nu mai poate dezbina. Sunt semne de primăvară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si totusi ce sanse are democratia participativa sa functioneze si in Romania?Participantii la aceste mitinguri ori fac parte din minoritate ori nu apar in sondaje pentru la vot tot PSD si acolitii castiga alegerile si conduc tara,in directia e care o vor ei!Iar protestele intra la aspectul artistic,caci la vot nema!Mai sunt niste ani pana la alegeri,dar daca actiunea civica nu se concretizeaza intr-una politica viata va merge inainte cu PSD!Si ar fi pacat!
  • Like 0
  • @ Arthur Chivulescu
   se numara voturile pana iese cine trebuie..totusi,eu sper ca daca voturile sunt destul de multe,tot conteaza si tot se mai schimba cate ceva
   • Like 1
  • @ Arthur Chivulescu
   Poate că aceste mitinguri îi va mai trezi pe unii dintre aceia care n-au ştiut ce votează, ori nu au votat, îi va face să-şi pună nişte întrebări. De-ar fi doar acest efect şi tot ar merita să participăm la ele, nu ?
   • Like 2
  • @ Ioan Reus
   Daca participarea la vot nu ajunge macar 60% PSD va fi mereu la putere,impreuna cu acolitii!Mai are 3 ani de pomeni (daca nu se prabuseste economia!) si va profita de ei pentru a-si fideliza clientii actuali si pentru a castiga unii noi mai ales in orase!
   • Like 2
 • urmatorul pas ar fi votul. Cred cu speranta,ca acest fel de unire poate deveni si comportamentala,in acel sens comun al unui vot secret. Am putea invata de la americani,si ei au acest gen de probleme,sa punem accentul pe mersul la urne,in ceea ce ne este mereu o necesitate primara:aceea de a vota.Scuze daca exagerez cu acest link,mi se pare de o mare importanta https://www.nbcnews.com/news/us-news/second-women-s-march-draws-thousands-focuses-voting-n839476
  • Like 1


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult