Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

A început cel de al doilea război civil american?

Capitoliul sub asediu - Profimedia

Foto: Roberto Schmidt/ AFP/ Profimedia

La două luni de la ultimele alegeri, proteste fără precedent, cu zeci de mii de manifestanți, s-au petrecut în capitala țării, în timp ce situația politică se deteriorează cu repeziciune.

În ziua de miercuri 6 ianuarie 2021, cele două camere ale congresului s-au întrunit pentru a confirma votul electorilor din fiecare stat.

Înainte de începerea procedurilor, fusese anunțat faptul că 100 de deputați și 11 senatori vor contesta rezultatele alegerilor din mai multe state, din cauza încălcării prevederilor constituționale și a suspiciunii de fraude electorale.

In dimineața aceleiași zile, un mare număr de manifestanți, susținători ai lui Donald Trump, se adunase în zona centrală a capitalei, unde a avut loc un miting al președintelui.

Donald Trump a afirmat de câteva ori că alegerile au fost furate, că responsabili sunt politicienii de stânga și media și că el și cei care îl susțin nu vor recunoaște niciodată rezultatele alegerilor din 3 noiembrie.

Foto: Getty Images

Abia începuseră procedurile din congres pentru validarea voturilor, când mulțimea, estimată de unii observatori de a fi de aproape 100.000 de manifestanți, s-a deplasat de la Casa Albă către dealul Capitoliului, a trecut de barierele forțelor de ordine, a ocupat toate terasele și scările clădirii și unii din ei au intrat în interior. Aceasta s-a întâmplat la ora 1:30 după amiază.

Ședințele celor două camere au fost întrerupte și deputații și senatorii au fost escortați la subsol.

Foto: Getty Images

La ora 3:00 pm, poliția congresului a încercat să evacueze pe cei care pătrunseseră în clădire, folosind gaze lacrimogene. Câteva focuri de armă au fost trase și doi manifestanți au fost serios răniți.

Primarul orașului Muriel Bowers a anunțat stare de asediu cu începere de la ora 18:00 și lidera camerei reprezentanților, Nancy Pelosi, împreună cu primarul, au activat gărzile naționale din statul Virginia, care sunt în curs de deplasare către capitală.

Foto: Saul Loeb/ AFP/ Profimedia

În anul 1814, trupele britanice au ocupat temporar orașul Washington și au incendiat congresul. A fost ultima dată când Capitoliul a fost atacat și ocupat, deși în capitala americană au avut loc de atunci numeroase manifestații, multe și cele mai intense dintre ele fiind proteste împotriva războiului din Vietnam sau pentru drepturi civile. 

Situația din Washington este nesigură și amenință cu posibile intensificări.

Este pentru prima dată în istoria politică a țării când un proces parlamentar este întrerupt prin mijloace violente și este primul ciclu electoral care rezultă în proteste care blochează capitala, amenință corpul legislativ și crează condiții care pot duce la violențe dintre cele mai grave.

Pentru mulți evenimentele care s-au declanșat în Washington sunt consecința unor mari schimbări a vieții politice din ultimii ani, cu intoleranță, ostilitate partizană crescândă și sciziunea societății americane în tabere înclinate spre agresiune. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Felurite administrații amerikane au împrăștiat teroare în lume pentru a-și impune punctul de vedere și influența. Mai mult de un secol America de Sud a fost condusă de marionete stabilite de Washington, care marionete făceau doar ce li se poruncea, că altfel erau ,,zburați" de vreo lovitură de stat.
  Politica eronată vis-a-vis de fundamentalismul islamic, saudit în special, i-a făcut pe amerikani să plătească, 11.09, cînd avioane deturnate au lovit diferite construcții, obiective civile și militare de pe teritoriul SUA. În prezent se face contabilizarea cheltuielilor uriașe în războiul pierdut, din Afganistan, unii au calculat că ocuparea Afganistanului de SUA a însemnat cheltuieli estimate la 4000-6000 miliarde $, care cheltuieli au cam dăulat bugetele anuale și aAmerikia Imperialia a fost învinsă și se va retrage de acolo, ca URSS, ca UK...
  Presiunea economică chinezească, care aduce cu un val oceanic uriaș, îndepărtează de SUA guvernele a fel de fel de state din Africa, din Asia, din America de Sud, sigur aici nu discut de clasa politică de la România care se află în starea tradițională de deplină obediență...

  STrump, un orgolios, făcut mare vedetă la TV, nu vrea să renunțe la funcția de șef la Casa Albă, și asta după ce a izolat SUA de aliați, de parteneri economici. Koreea de Sud este unul dintre aliații SUA, cînd a aflat că factura pentru prezența militară a SUA pe teritoriul koreean în anul 2019 este așa, ca la vreo 4 miliarde $, după ce în 2018 fusese majorată la 1 miliard $...Și cum s-a aflat suma, politicieni din Koreea de Sud au inițiat discuții cu parteneri din RP China. Ce să-i faci...Izolarea economică a RP China, dar cum să o izolezi, că în RP China se produc majoritea bunurilor dorite prin lume ? În 2017 90% din tractoarele vîndute prin lume erau produse în SUA? Nu, 90% din acele mașinării erau produse în RP China !!! Pentru UE a fost o trezire din amorțeală cînd s-a băgat de seamă ca aproximativ 70% din materiile prime necesare industriei farmaceutice erau importate din India și din RP China...
  • Like 0
 • Sincer, cred ca Republica.ro ar trebui sa se debaraseze de acest individ Martin S Martin, un trumpist notoriu care nu s-a abtinut niciodata sa sustina si sa justificice cu argumente false gen FOX News orice actiune dementa a lui Trump. Datorita celor ca el s-a ajuns aici si vedem din acest articol penibil ca s-a ferit sa faca orice interpretare ci doar sa redea plat si irelevant firul evenimentelor pe care oricine le-a putut vedea in direct. Iar titlul e absolut penibil. Nici vorba de razboi civil desi Trump si suporterii sai, inclusiv aces tMartin S Martin, si-ar fi dorit asta! Din fericire nu mor caii cind vor ciinii! Republica.ro, debarasati-va de acest individ deplorabil!
  • Like 1
 • Da, fiindca aia cu steaguri confederate nu accepta inca nici macar Consitutia lor de la 1860.
  • Like 0
 • Sper ca redactia Republica sa nu actioneze pripit la postarile catorva de mai jos. Eu citesc intotdeauna cu interes articolele d-lui Martin.
  • Like 0
 • Dan check icon
  Mos Martin, ia zi, cum a fost acolo? Prin ce camere ai intrat si tu? Pe cine ai batut? Cat de bun e Trumpf acum? Rusine animal jigarit ce esti! Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul.
  • Like 0
  • @ Dan
   Dan, ești neelegant.
   • Like 0
 • Emil check icon
  Domul Martin a renascut din cenusa socialismului aproape instaurat in America de Joe Biden. Ultima data a scris, adanc lovit in convingeri, imediat dupa victoria candidatului democrat la inceput de noiembrie. Am presupus, naivi fiind, ca omul s-a retras in cuibul sau legat ombilicat de FoxNews. Dar nu, a reinceput sa amestece informatii Google si "pareri neutre".

  De ce nu are curajul sa isi expuna direct parerile si sa joace circul asta prost al neutralitatii? Si oare de ce il tin cei de la Republica? Ciudat.
  • Like 1
 • Nu cumva cei care au intrat în Capitoliu sunt, între altele, şi susţinători hotărâţi ai amendamentului 2? Ca atare, titlul articolului în cauză nu poate fi considerat, totuşi, incorect, chiar dacă este doar o metaforă.
  • Like 1
 • A. Domnul Martin : cel mai bun scriitor de fantasy de pe site-ul republica.
  • Like 3
 • Liviu check icon
  Welcome back domnule Martin!
  Mai mult decat derularea faptelor, pe care cred ca toata lumea la citit si rascitit, m-ar interesa parea dumneavostra legat de ceea ce se intampla si cum catalogati actiunile presedintelui (inca in exercitiu) pre si post demonstratii.
  • Like 1
 • Pff! S-a intors acest Don Quijote al penitei, a pus un articol bombastic cum vezi de obicei la amicul sau, Hannity, a insirat cateva lucruri fara a le argumenta, ne-a invatat si putina istorie de pe Googlw cum numai domnia sa poate sa ne invete si gata "articolul" pentru Republica.
  La un moment dat chiar aveam pretentii de la publicatia asta.
  PS Martine, sper ca ti-ai luat bocceluta si ai tulit-o din State, maestrul de la 'The art of the deal' a reusit nu numai sa fie un presedinte cu un singur mandat, dar sa piarda atat Camera Reprezentantilor cat si Senatul, ca sa nu mai zic de ridicolul in care se zbate America!
  Fugi, au venit bolsevicii!
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult