Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate națională. Iohannis: Bugetul este „problematic, prea optimist și supraevaluat”

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a dat aviz favorabil pe bugetele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, după ce Guvernul a cerut, vineri, un punct de vedere, potrivit Digi24.

„Acest aviz este obligatoriu. Discuția a fost una aplicată. Acest buget pe care Guvernul se pregătește să îl trimită în Parlament mi se pare problematic. Acest buget prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor și după părerea specialiștilor și după părerea mea acest buget este prea optimist, este un buget supraevaluat, fără să existe o explicație pertinentă pentru această creștere foarte mare, vorbim de o creștere (a cheltuielilor) în jur de 15 la sută”, a declarat președintele Klaus Iohannis după ședința CSAT.

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis după ședința CSAT:

„Chiar dacă vom considera că economia României va crește, lucru pe care ni-l dorim cu toții, o creștere atât de mare este greu de realizat. În acest context este cu atât mai greu de realizat de ce bugetele în domeniul securității naționale în unele zone au fost scăzute”

„Proiectul care mi-a fost prezentat prevede o alocare de 2 la sută pentru Ministerul Apărării Naționale, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare. Este extrem de important ca banii alocați MApN să fie folosiți pentru programe de dotare pe termen lung, care realmente duc la o modernizare a dotării în România”

„Bugetul pentru Ministerul de Interne este într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut. Toate celelalte bugete sunt scăzute cu aproximativ 10 la sută față de alocarea de anul trecut. Am analizat aceste bugete și în final CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate națională”

”Guvernul, prin prim-ministru și ministrul de Finanțe, s-a angajat ca la rectificarea bugetară să vină în completarea acestor sume, acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului”.

„A fost avizat proiectul de buget”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

CSAT s-a reunit marţi în prima ședință la care au participat și noii membri ai Guvernului. 

După şedinţa CSAT, Executivul este aşteptat să se reunească într-o şedinţă de Guvern pentru aprobarea proiectului de buget, care va fi apoi transmis Parlamentului.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat nemulțumit săptămâna trecută de reducerea bugetelor SRI, SIE, STS şi SPP și a avertizat, printr-o scrisoare trimisă premierului Sorin Grindeanu, că reducerea acestor bugete ar fi o „gravă eroare" şi ar fi un gest iresponsabil. Premierul Sorin Grindeanu a spus că nu vor fi operate noi modificări la proiectul de buget. Potrivit proiectului de buget, bugetele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale vor fi mai mici în 2017 cu aproximativ 10 la sută față de 2016.

Îți recomandăm

Consiliul Fiscal, despre proiectul de buget: „O potențială supraevaluare a veniturilor bugetare, concomitent cu o probabilă subevaluare a cheltuielilor”

Legea bugetului de stat pentru 2017 indică o potențială supraevaluare a veniturilor bugetare, concomitent cu o probabilă subevaluare a cheltuielilor curente, ceea ce este de natură să încline puternic balanța riscurilor în sensul înregistrării în execuție a unui deficit mai mare decât cel proiectat în lipsa unor măsuri corective, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

„Scenariul macroeconomic din spatele construcției bugetare apare drept semnificativ mai favorabil decât evaluările anterioare ale Comisiei Naționale de Prognoză. O asemenea evoluție este justificată într-o anumită proporție de măsurile nou promovate de Guvern însă, date fiind informațiile disponibile la acest moment, Consiliul fiscal consideră acest scenariu drept optimist și nepotrivit din perspectiva unei construcții bugetare prudente. Evaluarea preliminară a Consiliului fiscal indică însă faptul că proiecția de venituri a MFP nu pare a încorpora integral evoluția mai favorabilă a scenariului macroeconomic. Cu toate acestea, Consiliul fiscal are rezerve vizavi de evoluția proiectată a veniturilor din proiectul de buget, analiza preliminară indicând o potențială supraevaluare a acesteia", se arată în opinia preliminară a Consiliului fiscal cu privire la Legea bugetului de stat și Legea bugetului de asigurări sociale pentru anul 2017.

„Construcția bugetară țintește un deficit inferior nivelului de referință de 3% din PIB aferent brațului corectiv al Pactului de Stabilitate și Creștere (PSC), însă, indiferent de măsura de output gap utilizată (există diferențe majore între evaluările Comisiei Naționale de Prognoză și cele mai recente evaluări disponibile ale Comisiei Europene), construcția bugetară consfințește un derapaj de proporții (și în lărgire până în 2018) de la exigențele brațului preventiv al PSC, preluate de altfel și în legislația națională prin intermediul LRFB”, se menționează în opinia Consiliului Fiscal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult