Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

A murit Mașa Dinescu

Mașa Dinescu

Mașa Dinescu, unul dintre cei mai apreciați traducători ai dramaturgiei ruse și soția lui Mircea Dinescu, a murit la vârsta de 58 de ani. 

„A fost șefa Secretariatului literar al Teatrului Național București, o bună cunoscătoare de teatru român și străin, un om de o mare calitate profesională și umană”, au scris foștii săi colegi de la TNB.

Multe dintre traducerile sale din limba rusă stau la baza unor spectacole de succes de pe scenele din înteaga țară. În repertoriul TNB se regăsesc nu mai puțin de cinci spectacole a căror traducere îi aparține: „Livada de vișini” de A. P. Cehov, r. David Doiashvili, „Revizorul” de N. V. Gogol, regia Felix Alexa, „Sinucigașul” de Nikolai Erdman, regia Felix Alexa, „Terorism” de frații Presniakov, regia Felix Alexa, „UFO” de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop.

În alte teatre, traducerile sale au fost puse în scenă de mari regizori, cum ar fi Andrei Șerban sau Yuri Kordonsky, la Teatrul Bulandra sau la Teatrul Național din Cluj, se arată în ferparul publicat de TNB.

Incinerarea va avea loc mâine, 30.10.2019, ora 14,00, la Crematoriul Vitan Bârzești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Literatura si dramaturgia rusa mi-au luminat adolescenta. Dumnezeu s-o odihneasca in pace. Va multumesc, stimata doamna !
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult