Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

A treia zi de proteste. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă în București și alte 70 de orașe din țară

Circa 200.000 de oameni au fost joi în Piața Victoriei și în alte orașe, în a treia seară consecutivă de proteste. Manifestanții sunt nemulțumiți și cer abrogarea ordonanţei de modificare a codurilor penale şi de procedură penală. Proteste ample au fost şi în 70 de orașe, între care Timişoara, Cluj -Napoca, Sibiu, Iaşi, Braşov, Bacău, Oradea, Alba Iulia, Suceava, Constanţa, Galaţi, Craiova, Piteşti, Deva.  

În București au fost în fața Guvernului circa 90.000 de persoane.  

(Foto Alberto Groșescu)

Peste 150.000 de persoane au fost miercuri în Piața Victoriei. Protestul pașnic a fost tulburat după ora 22:00 de presupuși membri ai unor galerii de fotbal care au aruncat cu petarde și obiecte către jandarmi, dar și către mulțimea protestatarilor. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene. Patru persoane au ajuns la spital.

UPDATE Protestul se apropie de final, după aproape șase ore. În Piață mai sunt circa 1.000 de persoane.

UPDATE Oamenii încep să plece din Piața Victoriei

UPDATE București: (Foto Dan Mihai Bălănescu)

UPDATE Concert improvizat lângă muzeul Antipa (Hotnews)

UPDATE Peste 20.000 de manifestanți au intonat „Deșteaptă-te române” în Timișoara

UPDATE The Guardian relatează joi despre cele mai mari proteste de după căderea comunismului în România. The Telegraph îl citează pe fostul ministru al mediului de afaceri, Florin Jianu, care a anunțat că și-a dat demisia pentru viitorul copilului său. Agenția Anadolu din Turcia scrie de avertismentele primite de România din partea Comisiei Europene după aprobarea ordonanței de modificare a codurilor penale.

UPDATE Proteste ample şi în alte 14 oraşe - Timişoara, Cluj -Napoca, Sibiu, Iaşi, Braşov, Bacău, Oradea, Alba Iulia, Suceava, Constanţa,  Galaţi, Craiova, Piteşti, Deva - unde sunt în jurul orei 22:00 peste 100.000 de oameni (Digi24).

UPDATE Impresii din Piața Victoriei, unde sunt 90.000 de oameni:

(Foto Alberto Groșescu)

(Foto Alberto Groșescu)

UPDATE La protestul din Timișoara sunt multe familii însoțite de copii. Timișoara - Piața Libertății:

(Foto Mircea Balea)

UPDATE 160.000 de persoane scandează în fața Guvernului. Se scandează „Nu stați în casă, dacă vă pasă”

UPDATE Imagini de la Frankfurt, unde câteva sute de români protestează la această oră.

UPDATE Trei suporteri dinamoviști au fost reținuți și conduși la o secție de poliție din Capitală. Asupra lor au fost găsite petarde.   

UPDATE Numărul protestarilor din centrul Capitalei a ajuns în jurul orei 8:30 la circa 40.000 (Hotnews). Se scandează „Abrogați, apoi plecați!”

UPDATE 130.000 de oameni în stradă în București și alte orașe (estimare Digi24) 

UPDATE BBC transmite imagini LIVE din Piața Victoriei.

(Foto captură BBC)

UPDATE În Timișoara se strigă „DNA să vină să vă ia”, „Refuz, refuz, refuz acest abuz”, „Grindeanu ai pătat onoarea din Banat”, „PSD cu părul creț, fură noaptea din coteț”, „București, luptă București”

(Foto Mircea Balea)

UPDATE În Piața Victoriei se cere abrogarea celor două ordonanțe. La Timişoara sunt în stradă 7.000 de oameni, Bacău 2.500, Suceava 1.000, Cluj-Napoca 10.000, Craiova 1000, Piteşti 2.500, Baia - Mare 1000, potrivit Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Simona check icon
    Avem cativa jurnalisti minunati , de top, in acest clasament de aur este si Claudiu Pandaru , cand ii auzi , iti auzi propriile ganduri , dar spuse atat de frumos si curajos...
    • Like 0
  • In decembrie 1989 am fost in fata televiziunilor germane,franceze si am trait clipele strigate de Dinescu in aeroportul din Kopenhagen..ii spuneam vecinilor de rand ca provin din tara aceea misterioasa pe atunci ca si Coreea de Nord astazi. Acum mi se repeta exact aceeleasi sentimente, si trairi..Aceste ore fauresc minunea.de care se vorbeste mai tarziu,date pe care vor invata pentru examene elevii..
    Poporul nu s-a speriat de sabie..intelepciunea si toleranta mostenite de la tarani se impletesc cu curajul celora care se aparau de dusmani..a Acum e nevoie si maui mult decat toate acestea,e nevoie de persistenta,simtul masurii,iscusinta strategica...

    poporului nu-i e frica de sabie..rand pe rand se despart prima data din convingere mai tarziu poate si din socoteala unii
    • Like 0
  • Se vede foarte clar studiind modificările că actuala putere își pregătește o platformă legislativă care practic îi pune la adăpost pe numiții pe funcții, și pe funcționarii corupți care nu mai pot fi trași la răspundere ușor pentru faptele pe care le fac în exercitarea funcției.Practic dau posibilitatea celor în al căror pix stau banii țării să dispună de ei după bunul plac.Mai mult, cu noile prevederi, pot fi emise acte normative(inclusiv de către aleșii locali) fără ca cei care le emit să și răspundă de consecințe.
    http://www.universuljuridic.ro/codul-penal-modificari-oug-13-2017/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=SocialWarfare
    • Like 0
  • Danezu check icon
    Sunt 200 000 de manifestaniti in tara... care este numarul minim de semnaturi pentru o initiativa legislativa?!... 200 000?!... Legea electorala, legea finantarii partidelor politice si alte legi vitale pot fi schimbate cu semnaturile noastre. Haideti sa ne unim in jurul unor astfel de idei si sa conducem noi nu haimanalele astea!!!
    • Like 0
  • ,,Nepotismul si hotia ne distrug democratia"De acord!Insa unde erati când Basescu cu fiicele sale,Elena Udrea si clica lui chiar ne distrugeau democratia?Stateati acasa si spuneati ca Basescu e cool.Acum sub pretext de ordonanta,vreti sa distrugeti un guvern legitim.Cand 7,5 milioane de oameni au votat degeaba debarcarea lui Basescu,nu ati iesit in strada.Vi s-a parut cool.Pacat ca jandarmii la noi nu folosesc ce trebuie folosit,Asta meritati.
    • Like 0
    • @ Mircea Ionescu
      Anon check icon
      7,5 milioane nu au fost de ajuns. Astea au fost regulile jocului atunci. Pentru asta nu era nevoie de iesit in strada. Da, faptul ca Eba a ajuns in politica a fost de tot rasul, si s-a facut misto de treaba asta din greu la TV. Despre Udrea nu stiam la vremea respectiva in ce era bagata.

      Nu e Base vreun sfant, dar pe timpul presedintiei lui a inceput DNA sa isi faca treaba si sa ancheteze coruptii grei ( mai exact prin 2005 cand a fost redenumita DNA de la fosta PNA). Pentru asta macar Base e net mai cool decat Dragnea sau Ponta.

      Iar daca dvs. credeti ca protestatari pasnici merita sa fie tratati cu violenta de jandarmi (ca asta se pare ca sugerati), va compatimesc sincer.
      • Like 0
    • @ Mircea Ionescu
      Elena Udrea este beneficiara a Ordonantei, a comis abuz in serviciu. Sa inteleg ca o doriti scapata.
      • Like 0
    • @ Mircea Ionescu
      Esti atat de orbit de televiziunile a3 si rtv. Nici nu meriti o replica. Ramai in intuneric daca asta iti place, dar nu ne obliga si pe noi. Vom face ce trebuie pentru a pune capat ascensiunii tradatorilo, vanzatorilor de tara, borfasilor psd si slde.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult