Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Abisul sau salvarea?

Situația din Gaza-Israel-Egipt este pe „muchia abisului”, potrivit ONU. Tensiunea din zonă, între Israel, uneltele Iranului și Iran e uriașă. Numărul morților și răniților – deja cel mai mare din istoria mondială a actelor teroriste. Și va crește. 

Dar, tocmai tragismul îngrozitor al acestei crize poate să ducă la o rezolvare a conflictului nesfârșit din Orientul Apropiat.

Esențial este faptul că Israelul reușește să-și controleze furia răzbunătoare, altfel firească. Șansele de salvare pe care le oferă de zile în șir populației din Gaza pun Hamas în lumina cea mai crudă a bestialității lor, nepăsători de viețile palestinienilor, pe care încearcă să-i oprească să se refugieze în Egipt, luându-le actele și cheile mașinilor, blocând drumurile. 

O desfășurare care devine posibilă: Israel anihilează Hamas, fără a decima populația civilă din Gaza – foarte greu! –, permite întoarcerea refugiaților și, când lucrurile se liniștesc, transferă administrarea Gaza Autorității Palestiniene din Cisiordania – important de observat că palestinienii din acest teritoriu deocamdată nu comit atentate și nu ies în stradă. Apoi, pot fi reluate negocierile pentru soluția Două State, Israel și Palestina. Negocieri care ar putea fi impulsionate de Statele Unite, a căror poziție va fi întărită datorită rolului important pe care îl joacă în aceste momente, prin descurajarea Iranului și Hezbolah și turul de forță al Secretarului de Stat Antony Blinken pentru detensionarea situației. Totodată, poate fi, prin reluarea normalizării relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel, sfârșitul influenței Iranului în zonă.

E o speranță. Însă, într-o conjunctură atât de instabilă, cu actori scelerați, iraționali, oricând se poate întâmpla ceva care, într-adevăr, să arunce totul în abis...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult