Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Abisul sau salvarea?

Situația din Gaza-Israel-Egipt este pe „muchia abisului”, potrivit ONU. Tensiunea din zonă, între Israel, uneltele Iranului și Iran e uriașă. Numărul morților și răniților – deja cel mai mare din istoria mondială a actelor teroriste. Și va crește. 

Dar, tocmai tragismul îngrozitor al acestei crize poate să ducă la o rezolvare a conflictului nesfârșit din Orientul Apropiat.

Esențial este faptul că Israelul reușește să-și controleze furia răzbunătoare, altfel firească. Șansele de salvare pe care le oferă de zile în șir populației din Gaza pun Hamas în lumina cea mai crudă a bestialității lor, nepăsători de viețile palestinienilor, pe care încearcă să-i oprească să se refugieze în Egipt, luându-le actele și cheile mașinilor, blocând drumurile. 

O desfășurare care devine posibilă: Israel anihilează Hamas, fără a decima populația civilă din Gaza – foarte greu! –, permite întoarcerea refugiaților și, când lucrurile se liniștesc, transferă administrarea Gaza Autorității Palestiniene din Cisiordania – important de observat că palestinienii din acest teritoriu deocamdată nu comit atentate și nu ies în stradă. Apoi, pot fi reluate negocierile pentru soluția Două State, Israel și Palestina. Negocieri care ar putea fi impulsionate de Statele Unite, a căror poziție va fi întărită datorită rolului important pe care îl joacă în aceste momente, prin descurajarea Iranului și Hezbolah și turul de forță al Secretarului de Stat Antony Blinken pentru detensionarea situației. Totodată, poate fi, prin reluarea normalizării relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel, sfârșitul influenței Iranului în zonă.

E o speranță. Însă, într-o conjunctură atât de instabilă, cu actori scelerați, iraționali, oricând se poate întâmpla ceva care, într-adevăr, să arunce totul în abis...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult