Foto: Inquam Photos
Ministerul Justiţiei a anunţat miercuri seara într-un comunicat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Instituția condusă de Cătălin Predoiu arată că ”nu există nicio referinţă concretă” în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a decis miercuri seară să susțină propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.
UPDATE: Marcel Ciolacu spune că „a luat act” de răspunsul Ministerului Justiției „la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu. Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției”. „Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege”, a scris miercuri seara Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.
Citiți și:
- Cristian Tudor Popescu: Pensarea pensiilor și strigoiul 13
Comunicatul Ministerului Justitiei:
„În legătură cu proiectele legilor de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură penală pentru implementarea în aceste două legi a deciziilor Curții Constituționale a României, proiecte elaborate de Ministerul Justiției în anul 2022 și aprobate de Guvern la 28.12.2022, Ministerul Justiției face următoarele precizări:
1. În legătură cu infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art.297 din Codul penal, Decizia Curții Constituționale a României nr.392/2017 prevede:
a) paragraful 55 – „(…) Curtea, fiind ținută de obligația de a interpreta o dispoziție legală în sensul de a produce efecte și pentru a da, astfel, un sens constituțional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale”;
b) paragraful 56 – „(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii.”
2. Nu există nicio referință concretă în deciziile Curții Constituționale a României sau în avizele Comisiei de la Veneția cu privire la valoarea economică sau financiară a unui astfel de prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
3. Pentru dezbaterile din Camera Deputaților asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiției va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei.”
Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Este absolut scandalos modul în care senatul a arătat ca nu este altceva decât un grup infracțional organizat, plin de hoți, de tâlhari și de corupți mizerabilii al căror singur interes este jefuirea sistematică a acestei țări.
Iată că se adeverește din nou această zicere: "somnul națiunii zămisleste monstri", sau in cazul nostru doar îi trezește din amorțire.
Cred că e cazul să ne trezim și să mergem din nou la proteste, dar de data asta să le punem pielea-n bat. Bai adunătură de lepre numita senat, va reamintesc ca nu există gravidă pe jumătate, ori e, ori nu e. La fel și abuzul, ori e, ori nu e. 1 ban sau 250.000 de lei, tot jaf se numește.