Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Breaking news: OUG13 revine și trece de Senat: sub 50.000 euro nu mai e furt! Pragul lui Dragnea la abuzul în serviciu: 200.000 de lei. Pragul coaliției PSD-PNL-UDMR: 250.000 de lei

Protest OUG 13

(imagine de la protestul din 2017 împotriva OUG 13)

Liderii coaliției de guvernare Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis miercuri seară să susțină propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu. 

Un proiect de modificare a Codului penal votat miercuri în Senat instituie un prag de 250.000 lei pentru abuzul și neglijența în serviciu. Dacă prejudiciul este mai mic de această valoare, atunci nu se mai consideră că este o infracțiune. Proiectul urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Modificările au fost introduse sub formă de amendamente de parlamentarii puterii PSD-PNL-UDMR la un proiect de lege inițiat de guvern în decembrie 2022. Fișa legislativă de pe site-ul Senatului nu indică explicit numele parlamentarilor PSD, PNL și UDMR care au depus amendamentul, ci indică doar că sunt membri ai comisiei juridice din Senat, scrie G4Media.

UPDATE: Premierul Ciucă a anunțat miercuri seara că susține pragul de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu: „În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu.

L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”.

UPDATE: Marcel Ciolacu spune că „a luat act” de răspunsul Ministerului Justiției „la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu. Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției”. „Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege”, a scris Ciolacu pe contul său de Facebook.

UPDATE: Ministerul Justiției va susține adoptarea în Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat de presă.

Citiți și:

UPDATE: „Ministerul Justiției trebuie să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu opiniile specialiștilor în drept. PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție. Modificarea Codurilor Penale este jalon în PNRR și trebuie să ne asigurăm că această reformă se va face cum trebuie”, a anunțat Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

UPDATE: Președintele Comisiei Juridice din Senat, Cristian Niculescu-Țâgârlaș, a declarat pentru Libertatea că liderii Coaliției au decis, duminică, la Vila Lac, dezincriminarea abuzului în serviciu sub pragul de 250.000 de lei. „Argumentele discutate de dumnealor nu le știu pentru că nu am participat la Coaliție. Mi-a fost comunicat un prag valoric acceptat politic de liderii celor trei partide. Nu mi se pare un prag prea ridicat. Orice prag ai stabili poate să fie considerat mare sau mic. De ce nu mă înțelegeți că e o decizie politică luată de către conducătorii celor trei partide? PNL își asumă amendamentul și pragul valoric”, a spus Cristian Niculescu-Țâgârlaș.

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, se arată în amendamentul depus de parlamentarii PSD-PNL-UDMR. 

Pragul de 250.000 de lei este mai mare decât pragul de 200.000 de lei, din celebra OUG 13 din 2017, care a scos în stradă sute de mii de oameni.

Curtea Constituțională a cerut ca în lege să fie prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, fără să indice o valoare pentru acesta. Proiectul adoptat de guvern și trimis la Parlament în decembrie 2022 nu prevedea însă un plafon pentru abuzul în serviciu, așa cum a solicitat Curtea Constituțională, scrie G4Media.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În materia acestui prag care a stârnit atâtea discuții, îmi atrage atenția decizia Curții Constituționale a României: trebuie neapărat stabilit un prag. E vorba de un prag de la care abuzul în serviciu este considerat INFRACȚIUNE. La fel cum există diverse praguri în Codul Penal. Adică, nu intră nimeni la pușcărie pentru o CONTRAVENȚIE. Am auzit pe la televiziuni tot felul de aberații, inclusiv sugestia de prag "zero". Îmi aduc aminte că în Suedia, a doua persoană din guvern, Mona Sahlin, și-a dat demisia după discuțiile generate de cumpărarea unei ciocolate folosind un card de credit al guvernului (căutați după "Toblerone" aici:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mona_Sahlin). Așadar, nu a fost vorba de o infracțiune, însă, totuși, depășirea pragului "zero" s-a lăsat cu o demisie. În concluzie, nu suspectez de rea credință pe cei care au propus acel prag de 250.000 lei de la care abuzul în serviciu ar fi fost încadrat la "caz penal". Mai rău, e vorba doar de incompetență și de neasumarea unui prag al abuzului în serviciu inspirat de vechile democrații europene. Pentru că ne tot chinuim de 15 ani să armonizăm legislația națională cu cea impusă de UE.
    • Like 0
  • Mai penibili decât „senatorii” care au votat această mizerie la indicația conducerii celor trei partide surori, au fost marele liberal Ciucă, marele reformator pesedist Ciolacu și alți câțiva limbuți de tipul lui Rareș Bogdan care au luat „atitudine” în raport cu votarea acestei bazaconii. Frumos a fost că niciun senator liberal, pesedist, maghiar nu a îndrăznit să voteze împotrivă - ceea ce confirmă faptul că acesta a fost ordinul și vorba marelui ciucă ordinul nu se discută, se execută. ”trădare, tr-dare,trădare, de trei ori trădare” Penibili au fost liberalii și în apărarea pensiei „eroului” din Afganistan, cât pe aici să-și dea viața pentru noi, onorabilul domn Ciucă.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Asteptam reactiile "deontologilor" PNL-isti: Rares Bogdan, Ciucu si bineinteles herr Johannis. Ei ce zic de votarea legilor lui Dragnea?
    • Like 0
  • Ion check icon
    S-a indexat cu rată inflației....
    • Like 0
  • S-a reglementat ceea ce era un fenomen "normal" in romania spaga si hotia.. Nici nu ma mir cu un asemenea "parlament", cu asemenea "senatori retori si limbuti", o adunatura de golani hamesiti, o rusine, ca si majoritatea celor de pana acum. O lege data pentru ei si protejatii lor, din toate domeniile. Cum vor fragmenta totul si vor fura la adapostul legii. Ce-i de facut? Nimic. Vin Pastele si concediile. Vajnicii rumani sunt ocupati.
    • Like 1
  • Màreatà realizare !!! Arc peste timp !!! Ziua ca mafiotii !!! Alde Draknea, Ciordache si Tudorel, artizanii Ordonantei 13 se bat acum cu mainile pe burta si se tavalesc de râs pe seama miilor de pitpalaci carora le'au inghetat nàdragii 3 saptamani in Piata Victoriei in 2017 !!! Alta intrebare ? Nu mai am, cà oricum Biedermayerul nu mai ràspunde de mult timp, sau o face in limba de lemn, ca doar e materialul din care e facut. Semnat: un pitpalac
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult