Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Acest nume al eșecului proiectului de țară

Viorica Dancila - Mugur Isarescu -

În imagine, Mugur Isărescu si Viorica Vasilica Dăncilă la reuniunea conducerii Comisiei Naționale pentru trecerea la moneda euro, aprilie 2018. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ni s-a spus că Viorica Dăncilă ar putea deschide multe uși la Bruxelles, că a stat la cafeluțe cu tot felul de oameni. Știm cu toții că acestea sunt minciuni crase: ca să stai la o cafea cu cineva de la Bruxelles, trebuie să vorbești o limbă străină, orice limbă străină vorbită în Europa. Trebuie aptitudini, disponibilități, priceperi. Dar Viorica Dăncilă nu a știut niciodată nicio limbă străină, nu a știut nici limba ei natală. Ea nu a știut niciodată nimic, a citit mereu ce i s-a pus în față, iar când a pierdut foaia cu versurile, a putut improviza doar un „he he”. Viorica Dăncilă a fost, în istoria României post-decembriste, cea mai necultivată persoană ajunsă în cea mai înaltă funcție posibilă în statul român. Aceasta e o simplă constatare, nu o judecată de valoare.

Doamna Dăncilă însă a reușit să impună în România un model al speranței, al falsei speranțe, de fapt: speranța că, într-o bună zi, oricine ar putea ajunge prim-ministru, chiar mediocru fiind. Dar e o falsă speranță, pentru că Viorica Dăncilă nu a ajuns în acest post printr-un fericit concurs de împrejurări, ca și cum o persoană simplă, modestă, venită din provincie, ar reuși în capitală. Ea nu este modelul tinerei care reușește prin forțele proprii, prin cinste, modestie și ambiție; VVD este mai degrabă exemplul eșecului unei Românii pe care ne-o dorim. 

Nicio calitate personală, nici intelectuală, nici morală, nu a recomandat-o vreodată pentru cea mai măruntă funcție în statul român. Iar să ajungă în fruntea Guvernului României nici măcar nu este o performanță proprie, ci este expresia tragică a falimentului nostru profesional, moral și social. Nu forțele proprii au propulsat-o unde a ajuns, ci contexte și rețele în care partide politice, într-o nestrămutată alianță cu serviciile secrete și cu interesele financiare ale unor rețele, au avut nevoie de pioni utili în funcții majore de decizie, astfel încât toți acești actori din umbră să-și poată continua aranjamentele rămânând invizibili, inatacabili și operativi. Numirea ei și înlăturarea ei sunt momente la fel (exact la fel) de aleatorii, ea însăși neavând vreun merit pentru a fi numită sau nefăcând vreo greșeală pentru a fi înlăturată. S-o repetăm: a fost expresia cea mai vizibilă (poate nu cea mai importantă, dar sigur cea mai vizibilă) a eșecului tranziției românești și a ideii că vreodată această societate s-ar construi pe meritocrație. 

Revenirea ei astăzi, într-o poziție în care primește un salariu peste cel al unui profesor universitar, este deopotrivă o confirmare (dacă mai era nevoie...) a continuității unui stat capturat de aceste rețele financiaro-politico-inteligente, dar și a solidarității de nezdruncinat între pionii care compun aceste rețele. Trebuie să ne fie foarte clar: VVD nu are niciun merit personal în asta, dar faptul că a ocupat pentru o vreme un fotoliu important în conducerea acestei țări o face eligibilă, pe bani publici și nu puțini, pentru orice post, fie și numai pentru că în acest fel ea ar tăcea sau ar fi răsplătită pentru a nu face nimic, mai ales pentru a nu face rău vorbind, pentru a nu face rău făcând ceva ce ar putea contraveni, chiar din prostie sau neatenție, celor cu care a fost, ca prim-ministru, în contact. Pentru doar 10.000 de lei pe lună, ea va rămâne inofensivă, ceea ce, privit din acest unghi, e mai degrabă o afacere bună.

În rest, glumițele noastre, ironiile sau înfurierile noastre sunt ca o briză care atinge obrazul celor care, prea ocupați să pună țara la cale în salonul lor secret, decid din când în când să deschidă geamul să se aerisească. Și să soarbă din cafeaua lor apoasă pe care ei ne-o vând ca fiind o licoare aleasă, băută cu oamenii importanți din această lume. Ceea ce, nu-i așa, e o secvență dintr-un film în care nu mai crede nimeni. Dar în acest fel funcționează lumea în care trăim.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe prințul austriac v-ați infuriat așa rău că s-a făcut maro google maps în locația Riegensburg. Ia să vă văd cum tratați noua BNR, cea strategică și verde! :P
    • Like 0
  • Pe prințul austriac v-ați infuriat așa rău că s-a făcut maro google maps în locația Riegensburg. Ia să vă văd cum tratați noua BNR, cea strategică și verde! :P
    • Like 1
  • Articol perfect adevarat. Dancila nu e nici macar mediocra, este pur si simplu proasta, ii lipseste educatia, vocabularul, bunul simt si in geenral orice calitate care il poate face pe un om respectat. Imi pare nespus de rau, ma simt chiar ranita, in general aveam incredere in astia de la BNR, dar odata cu numirea aceasta caraghioasa s-a dus si asta..... Alo, mestere Mugurel Isarescu!!! Angajeaza-ma si pe mine, bre, ca eu am terminat pe bune o facultate (nu mi-a facut nimeni lucrarea de diploma, mi-am facut-o singura), am citit ceva carti si stiu bine engleza, si acceptabil franceza si spaniola. Ce zici???
    • Like 7
    • @ andreea dragusin
      Deja sunteti supracalificata pentru o functie de acest tip. Nu aveti nicio sansa cu astfel de calitati.
      In urma cu ceva vreme am decis sa nu ma mai las afectat de ceea ce se intampla in politica romaneasca dar cu asemenea intamplari....e greu sa nu fiu afectat. Aceasta gluma proasta a naturii,VVD,aceasta fiinţă pur si simplu proasta ne arata odata in plus ca prostia a devenit o calitate in Romania. Iar explicatiile dinozaurului Vasilescu...de toata jena. Tare as vrea sa vad o demisie sau o demitere,dupa modelul Apele Romane. Stiu ca visez dar...cine stie? As vrea sa vad chiar oameni in strada cerand acest lucru. As fi incantat sa particip la astfel de actiuni.
      Ce este grav este ca ea chiar crede ca a ajuns in acea functie pe baza calitatilor ei. "Prostul ne prost destul daca nu e si fudul". Si mai grav este ca sunt foarte multi care inca o admira.
      • Like 4
  • Ca orice om normal din tara asta, am fost indignat afland unde au "asezat-o" papusarii balkanici. Sper ca, atat politicienii corecti, citi or mai fi, cat si societatea civila sa reactioneze serios si sa o trimita unde ii este locul. Nu ca ar fi singura ce primeste o sinecura.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult