Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Acesta este un măr roșu, chiar dacă ei îți spun că este o banană galbenă

Mărul nu e banană

They might scream it is a banana, banana, banana, over and over again. You might even start to believe this is a banana. But it is not. This is an apple. Facts first.

Keep it simple. CNN a lansat, în urmă cu puțină vreme, probabil una din cele mai simple definiții ale fake-news-ului, într-un clip cu mesaj pe care-l înțeleg și copiii de clasă primară. Un măr și un fundal alb. Apoi ideea că există oameni care vor încerca să-ți spună că obiectul din fața ta este o banană. Și că dacă ești bombardat din toate direcțiile că fructul roșu pe care-l contempli e o banană, atunci s-ar putea să crezi asta sau să te îndoiești că e un măr roșu. Vă invit să urmăriți video-ul de la finalul acestui text, sau accesând acest link, are o durată de 30 de secunde. 

În peisajul românesc actual, mărul este adevărul care-și face, încet-încet, loc în pe stradă, la ghișee, pe fluturașul de salariu. În decembrie, s-au promis salarii și pensii mai mari, sute de kilometri de autostradă, reduceri de taxe și impozite, lapte și miere. De 10 luni, ni se spune că mărul roșu e o banană galbenă. Economia duduie, avem de toate, România nu e lăsată să se dezvolte de către forțe obscure. Justiția e rea și mafiotă, Kovesi e răul suprem. Vin lefuri. Cresc salarii. Bubuie pensiile. Scad facturile. Ne e mai bine tuturor. Construim spitale. Guvernul Cioloș a fost zero. Soros plătește câinii să demonstreze în Piața Victoriei. ONG-urile sunt dubioase și atacă oameni cinstiți (condamnați la închisoare definitiv). Procurorii îi pedepsesc pe politicienii neprihăniți. Binomul e-n toate. Ambasadele ne vor răul. Investitorii străini ne fură. Să ne luptăm, așadar, cu toți acești dușmani (nevăzuți). Noi, puternicii zilei, nu avem ce ne reproșa, suntem fără de greșeală, avem doar probleme de comunicare.

They might scream it s a banana, banana, banana, over and over again. You might even start to believe this is a banana. But it is not. 

Mărul roșu pe care-l aveți în mână, din care ați mușcat deja, nu e o banană galbenă.

Încet-încet, timid, adevărul se arată, mărul roșu are gust de măr. Nu e banană galbenă doar pentru că ei strigă asta. 

This is an apple. Facts first:

- Consiliile județene au rămas fără bugete de salarii;

- Primăriile nu au bani să le dea copiilor bursele;

- Mult vestita lege a pensiilor așteptată de toți nu se mai face (nimeni nu avea imaginea corectă a catastrofei din sistemul de pensii);

- Autostrăzi nu avem, dar vom avea la anul (sau nu);

- Nici fondurile UE nu prea am încasat;

- Deficitul bugetar este de 4,1%, cel mai mare din Uniune;

- Nu avem piste de biciclete în București dar facem de la anul;

- Nu avem nici autobuze noi, dar vom avea de la anul (revoluționăm problema traficului rutier în 6 luni);

- Vaccinurile sunt dar nu sunt decât de la jumătatea lui noiembrie (față de jumătatea lui octombrie asumat);

- Nu avem creșteri, dar avem scăderi, se bagă și se scot taxe de solidaritate, se umblă la pensiile private, se introduc accize, urcă prețul la pompe (Călin Popescu Tăriceanu ne spunea că mărul roșu e banană galbenă), oameni din coaliția de guvernare (Varujan Vosganian) recunosc că bugetul statului e într-o situație dramatică, Robor se duce în ceruri;

- Din închisori ies oameni care nu rezistă 24 de ore în libertate fără să dea în cap, să conducă beți și fără permis, să violeze, să tâlhărească, să spargă apartamente.

În Deva, acolo unde au loc alegeri înainte de termen, unii candidați de la majoritatea parlamentară defilează prin oraș cu scrisori și pliante în care le desenează oamenilor că mărul roșu e banană galbenă. Vedeți aici scrisorile pe care le primesc oamenii, publicate de Hotnews.

Mărul e măr roșu, nu e banană galbenă.

P.S.

În februarie 2017, scriam despre o nouă specie de jurnalist: fact chekers în timp real. 

Meseria de jurnalist de teren se schimbă. Și evident că manipularea și răspândirea informațiilor false nu este făcută numai de către o tabără. Într-un scenariu ideal, conferințele de presă vor fi înregistrate pe servere, afirmațiile tăiate, diseminate și analizate în bazele de date. Declarațiile vor fi așezate în categorii, însoțite de cifre, fapte și argumente- parțial adevărat/ parțial fals/ probabil adevărat/ probabil fals. Jurnaliștii vor primi aceste date în timp real pe telefoanele mobile, iar când le vine rândul la întrebări îi vor contrazice cu cifre și dovezi pe cei care mint. Mesajele care conțin neadevăruri vor fi, în acest fel, invalidate în direct, pe rețelele sociale și la televiziuni. O astfel de rapiditate a reacțiilor, cu jurnaliști fact-checker în timp real va conduce, probabil, la o responsabilizare a celor care ies astăzi și mint cu zâmbetul pe buze, manipulând jumătăți de adevăr și eludând bucățile care nu le convin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mda, CNN-ul acum incearca sa isi albeasca putin imaginea, oricum acest post de stiri a recurs la greu la alternative facts in timpul razboiului din Golf.
    Iar in politica romaneasca damboviteana aproape toate partidele care au fost la guvernare au promis ca vor face si vor drege (ca sa aiba acum DNA-ul de lucru) si nu foarte multe partide sau aliante au dat un raport poporului din ce au promis si ce au facut la sfarsitul mandatului, pentru ca oricum nu aveau de gand sa se tina de majoritatea promisiunilor.
    Iar la actuala guvernare psd, primul semnal a fost ala cu alegerea primarilor dintr-un singur tur. Cred ca sunt foarte multi romani care nu au crezut nici o secunda in toate promisiunile psd-ului in campania electorala si nici in aburelile alea cu Soros si puterile straine. Si cum spunea o data dl Guran la emisiunea Romania, in direct de la Europa FM actualele miscari ale guvernului nu reprezinta decat disperarea guvernului ca nu va putea sa mentina Romania pe linia de plutire.
    Iar dl Negrutiu are dreptate cand guvernul incearca sa ne arate trandafirul rosu si cu un miros divin cand de fapt nu e decat un peste mort uitat la soare de vreo 5 zile !
    • Like 0
  • În regulă. Și ce ne facem cu cei care nu cunosc nici banana, nici mărul? Ei o să continue să-l creadă pe cel care vorbește mai tare sau pe cel care spune chestii care se aseamănă propriilor adevăruri lăuntrice - cum dealtfel foarte mulți o fac, chiar dacă în teorie pot deosebi banana de măr.
    Sau ce ne facem cu cei care știu ei câte ceva, cunosc adevărul teoretic despre mere și banane, dar o să-ți spună că acel măr, chiar dacă nu este o banană, nici măr nu este, ci doar reprezentarea unui măr?. O reprezentare care coincide cu viziunea cuiva despre mere în general, și ca atare, probabil una care nu corespunde cu realitatea? Și care, după țipetele care vor încerca să-l convingă de orice, nu va mai crede nimic?
    Problema fake news este extrem de gravă, extrem de actuală, dar nu cred că ne putem debarasa de ea atât de simplist. Și până la acei fact-checker în timp real, cineva o să mănânce toate merele. Și toate bananele.
    • Like 0
  • E corect ce spune autorul , dar nimic nou. Eu cred ca reactia prompta impotriva fake news nu va avea foarte mare rezultat. Eu cred ca majoritatea populatiei stie ca vede marul, dar vrea sa creada ca vede banana pentru un motiv foarte simplu . Trecutul nostru ca natie este atit de mediocru, incit este un act de mare curaj sa ni-l putem asuma. Deci preferam sa construim povesti in care zmeul cel rau nu ne-a lasat sa devenim Fat Frumos. Si asa, e mai bine cu banana care e mar, decit cu adevarul. Nu ne ramine decit sa ne umflam in pene , ca noi am vrut dar nu ne-au lasat altii si sa mai bem un paharel sa facem haz de necaz. E o problema generala a generatiilor iesite din sistemele totalitare. Asta mi se pare criminal la manipulatorii de azi , ei fac in mod deliberat un genocid al mentalitatii, care nu numai ca ne va tine in loc, dar va distruge si generatiile de miine. Oricum un semn imbucurator , s-a activat genul "Ionel" si auzim replica "toti sunt la fel" care este una din ultimele cartuse din panoplia manipularii. Deci putem recunoaste ca suntem prosti, dar numai impreuna si dupa aia ne intoarcem linistit la ale noastra , ca nu putem mai bine. Ba Ionele , eu cunosc romani destepti si cinstiti care-si fac treaba, caci au un NUME si o CARIERA in spate. Un om care a facut scoala serioasa si a lucrat pentru firme serioase , nu-si spurca munca de o viata , sa fure ca Dragnea , Iordache si prietenii ... Ei nu au nimic de aparat, decit banii care i-au furat si slujbele care noi le platim . In rest sunt repetenti , plagiatori si infractori ... nu au nici un viitoer daca nu le dai tu votul. Nu au nimic in urma lor decit furtisaguri si combinatii. Cind vrei sa cunosti un om , te uiti la CV-ul lui sau incerci sa cunosti ce a facut . Deci ba Ionele, sunt zeci de mii de romani care sunt capabili sa faca mai bine si mai ales sa nu fure. Dar ca sa poti sa-i atragi, trebuie sa inveti sa-i respecti si pentru asta trebuie inteles ca doctoratul la Balti nu e acelasi lucru cu doctoratul la Stanford .
    • Like 4
    • @ Radu Bogdan
      Nu cred ca sunteti cu nimic mai bun fata de altii pentru a jigni! Pana pe la jumatatea commentului nici o problema, nici o interventie dar ulterior incepeti sa puneti etichete si sa jigniti! Doar pentru faptul ca multi spun despre o persoana ca e intr-un fel si crezi si tu asa nu inseamna ca asta e realitatea, caci la "acesta poporul roman care este" functioneaza f bine telefonul fara fir. Romanii au ramas copiii mari. Si nu, nu poti cunoaste un om dupa CV cacu poate el a facut profesional lucruri marete acolo unde a lucrat dar pentru ca nu a fost destul de puternic aa reziste "cainismelor" unora a pierdut. In conluzie "suntem toti o apa si-un pamant" unii mai mult apa, altii mai mult pamant. Sau poate nu!
      • Like 0
    • @ Maria Magda
      Maria ,
      Iti cer scuze daca te-ai simtit jignita de comentariul meu. Tot ce am spus este ca nu-mi place cind repetentii , plagiatorii si infractorii conduc destinele cetatii. In rest, cred ca cel mai aprig ne jignim singuri prin modul in care gindim , traim si nu in ultimul rind scriem... Sanatate !
      • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      Sunteti foarte elegant "intre ghilimele". Multumesc pentru "plecaciunea" dvs. dar nu este cazul. Suntem toti egali ca si cumul de forte! Poate asta este slabiciunea dvs. ca nu ati inteles inca lucrul acesta!
      PS. Chiar nu ati inteles ca totul este randuit mai de sus de capul dvs. si ca prin cei pe care tu ii consideri golani si mafioti tu te diferentiezi dar asta nu inseamna sa improsti cu noroi! De multe ori o singurs fapta buna a unui golan de genul acesta valoreaza cat munca ta de-o viata. Sau poate nu!
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      GabiC check icon
      Subscriu, Radu. In plus as avea de comentat ca in ultimii ani doar hotii si golanii se "preocupă" de soarta țării, susținuți de semidocții pe care apoi ii laudă (iar, pe unii, îi promovează în poziții...delicate).
      • Like 2
    • @ Maria Magda
      GabiC check icon
      Maria, de mult timp s-a ajuns la "corectitudinea politică" in care nu e corect sa-i spui prostului ca e prost, neșcolitului că ar trwbui să se ducă la școală, "să pună, dreacu', mâna și să citească niste almanahe, ceva". Pana cand nu se va ispravi cu toata aceasta empatie prost inteleasa, nu se va intampla nimic notabil in viata societatii
      • Like 5
  • otheh check icon
    .
    • Like 0
  • Hait! A intrat dracu-n casa popii... sau se vorbeşte despre funie în casa spânzuratului!

    Păi tocmai despre feic nius s-a găsit să vorbească domnul Livadaru?! Dacă tot vrea să facă o listă, atunci la "This is an apple. Facts first" să mai adauge următoarea banană galbenă: "...s-a ajuns la aberaţii ca un angajat MAI sau MApN să poată ieşi la pensie la 45 de ani, cu 13.000-14.000 de lei lunar." {https://is.gd/8cR58X}

    Încă mai aştept două exemple de militari (adică angajaţi în uniformă ai M.Ap.N., că ăia-s militarii, nu procurorii în uniformă militară) care, la 45 de ani, au ieşit la pensie cu 13.000-14.000 lunar. Au trecut două luni de când am formulat respectiva cerere. Dar sunt o fire răbdătoare... Mai aştept...
    • Like 0
  • Ca sa ne intelegem (ca vad ca se imprietenesc PSD-istii cu mine), eu nu sunt nici PSD, nici PNL, nici ALDE, nici USR. Eu sunt un cetatean roman care asteapta momentul in care nu se va mai duce la vot sa puna stampila oriunde, numai nu pe X. Care asteapta o optiune viabila, venita din partea unei grupari (deci nu neaparat partid) in care cel putin 50% + 1 sa nu fie corupti, sa nu fi intrat in politica cu gandul la avantajele proprii, sa nu plece din start de la ideea ca trebuie sa-i prosteasca pe unii sau pe altii ca marul e banana, si sa-si faca eventual si o lucrare de doctorat pe subiectul asta.
    In sensul asta vreau sa-mi pastrez optiunile deschise sa sanctionez sau sa apreciez orice actor de pe scena politica. Si vițăvercea, sa nu mor cu un incompetent in brate laudandu-l by default, indiferent ce am fost obligat de situatie sa votez ultima data.
    Credeti ca am vreo sansa/alternativa !? sa raman independent si sa-mi fie bine ?
    • Like 0
  • Joe Doe Joe Doe check icon
    Ce prostii ,se vede de la o posta ca esti unul din manipulatori.I a vezi cat de mult platesc taxe si impozite firmele la buget,care e bazat pe taxarea fortei de munca, care pleaca din Ro mai rau ca sirieni din Siria.Nu sunt ong uri care destabilizeaza sau incearca???ele fie sunt platite de soros-departamentl de srar U.S /Budapesta! Sau Moscova.Nu mai fii copul.
    • Like 0
  • Chiar nu sti ce raspuns sa le dai unora care vin cu comentarii serioase la un comment facut de tine in spirit de gluma! Romanii au devenit incrancenati, nu mai stiu sa mai rada de unii singuri fara a face misto de altii. Intr-adevar articolul este unul serios, mai ales pe aceasta platforma, dar faptul ca se invartea totul in jurul acelui mar cred ca ne permitea sa mai si glumim. Sau poate nu!
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Pe fond, asa stau lucrurile cum le prezentati dvs, insa nu in proportie de 100 %. Dar omiteti un lucru. Toti sunt la fel, PNL, PDL, PSD....USR si ce mai vreti dvs. Va aduceti aminte de Videanu in campania din 2008 cand prezenta pe un ecran mare ce vor face ei !? daca vreti va dau citate din programul lor........ (850 km de autostrada promitea atunci...)va luati cu mainile de cap ca acum. Sau de Boc, cand il corect pe basescu la tvr 1 in campania prezidentialelor din 2009 si spunea ce crestere economica avem , iar la sfarsitul anului PIB-ul s-a dus in jos cu 7,1 % !!!! Concluzie : Toti sunt o apa si un pamant, iar romanul cand voteaza se uita la care da mai mult si nu la cel care vine cu un program realist. Iar pe astia de la PSD i-ati tocat si ii tocatide un an ! Foarte bine faceti, asta este menirea presei, insa atunci cand avem cea mai mare evaziune pe TVAdin Europa si considerati ca masura splitarii nu este buna, prezentati si alte propuneri/variante/masuri.....asa sa critici tot timpul este usor. Apropo, spuneti 2-3 motive pentru care sa votam cu Orban la viitoarele alegeri ?
    • Like 2
    • @ Ionel
      Nu-i treaba lui Livadaru să vă spună cu cine să votaţi; votaţi în continuare cu pesede, dacă consideraţi că suma pe care v-a furat-o până acum e suficient de mică. Încă ceva: afirmaţia "toţi sunt la fel" e o vrăjeală pentru proşti, deci s-ar putea ca aici, pe Republica, să nu pună nimeni botul.
      • Like 7
    • @ Ionel
      1. Daca citeati cu atentie, ati fi sesizat afirmatia: "Și evident că manipularea și răspândirea informațiilor false nu este făcută numai de către o tabără." Asadar, oricat de detestabil ar fi pesedeul (si este!), nu-i posesorul absolut al manipularilor.
      2. Exista mult mai mult de tocat la pesede, tinand cont de tampeniile facute - fara a mai vorbi si de magariile prestate de aceiasi. Asa ca nu aveti de ce sa ii cainati.
      3. Pe tema split TVA (ca pe orice alta tema), nu este treaba presei sa vina cu solutii. Daca pot propune ceva, foarte bine, daca nu - nu. Dar asta nu inseamna ca presa ar trebui sa inghita prostii pe nemestecate - pe considerentul ca nu poate oferi solutii alternative. Pai "competentii" din guvern ce treaba au? Au fost votati ca sa spuna / faca prostii si sa primeasca solutii de la altii?
      4. Tot pe tema split TVA - doar cu cateva zile in urma am postat un comentariu si un link cu o analiza foarte buna. Este evident ca ai nostri guvernanti habar nu au cum sa trateze problema (probabil astfel incat sa nu deranjeze afacerile "curate" ale colegilor), asa ca dau tot in cei ce se conformeaza. Nu am de gand sa repet aici tot comentariul, insa va adresez doar o intrebare: aveti idee care a fost diferenta intre TVA declarat si cel incasat in anul de gratie 2015? Cifre oficiale - nu pareri.
      5. In rest - ar trebui sa repet ce spune dl. Andrei Olaru in comentariul de mai devreme.
      • Like 6
    • @ Andrei Olaru
      Tocmai am pus eu botul. Si spun "toti sunt la fel" mai de demult, nu de acum. Nu e vorba numai de sume furate, e vorba de moralitate mutilata, de catre toti reprezentantii clasei politice din Ro (cu cateva exceptii...putine).
      Si in cazul asta, de ce sa nu vina nici un om inteligent si cu viziune din presa cu o rezolvare. Ce, presa e facuta doar sa dea foc ?! Ne plangem ca nu avem pe cine vota. Uite, eu il votez pe Autor sau pe altcineva din presa daca vine cu un program valabil si se deminstreaza integru.
      Puteti verifica postarile mele anterioare sa vedeti ca nu trolez. Totusi nu putem face uz de moralitate selectiv.
      • Like 3
    • @ Calin Ungureanu
      Ar trebui să vă cer să-mi daţi ceva exemple de "moralitate mutilată" la USR sau Romania 100 (Cioloş), dar nu-i cazul să aglomerăm commenturile aici cu aşa ceva. Rămân categoric la părerea mea că "toţi sunt la fel" e o afirmaţie în cel mai bun caz tâmpită, în cel mai rău caz ţintită.
      • Like 5
    • @ Calin Ungureanu
      Chiar asa, apropo de ziarist ajuns in administratie: vezi "cazul" Firea care a fost aleasa cu tot respectul si este in continuare respectata si chiar iubita pentru ce a facut pana acum cu "fortele" existente, ce o mai fi Dumnezeu stie si noi daca vom sti sa punctam cele bune si cele rele! Cat despre partidele politice nu as vrea sa comentez decat prin prisma a catorva oameni pe care i-am vazut la alegerile electorale la care am participat din partea unuia fara a fi membru sau simpatizant! Pe membrii PSD i-am simtit mai "familisti, mai uniti, liberalii niste oameni independenti, intelectuali dar le lipseste coeziunea cativa membrii puternici cu rol de pivot, ii simtisem conturati si pe cei din PDL care aveau asa un aer de putere intrucat era dl presesedinte inca pe post iar restul puteai spune ca sunt in formare! Insa per ansamblu exact asta e formula " toti o apa si-un pamant" caci daca i-ai pune in balanta nu s-ar incliba balanta prea mult intr-o parte sau alta!
      • Like 1
    • @ Andrei Olaru
      Joe Doe Joe Doe check icon
      Ei sunt cei care se plang dar nu voteaza si se trezesc cu psd cu 70%chiar daca au votat20%din pop.
      • Like 2
    • @ Andrei Olaru
      Ionel check icon
      Ministrul fondurilor europene din guvernul Ciolos este un exemplu de nulitate in materie. Accesare fonduri ZERO in 2016. Mai bine ramanea ziarist la Romania Libera si punea sub articolele scrise poza cu Monica Macovei cand il ridicau in slavi pe basescu.
      • Like 1
    • @ Ionel
      Gion check icon
      Oricum tu nu votezi altceva decat pesede ca asa e in fisa postului. Votezi altceva? Adio pomana!
      Si nu, nu-s toti la fel indiferent cat vreti voi sa ii manjiti si pe altii cu excrementele voastre.
      • Like 2
    • @
      Gion check icon
      Sigur! Eu te cred ca nu ai votat pesede ca si eu am vazut marmota cum tricota caramizi. GG Ionel!
      • Like 4
    • @ Ionel
      Bună ziua. Nu înțeleg dacă vă refereați la mine când vorbeați de România Liberă. Nu am avut niciodată niciun contact cu acest cotidian, așa cum nu am avut niciodată nici cu Monica Macovei și nici nu am scris despre Traian Băsescu până după încheierea mandatului său. Cred că faceți o confuzie, dacă vă referiți la mine. Mulțumesc
      • Like 1
    • @ Ionel
      Bună ziua. Nu înțeleg dacă vă refereați la mine când vorbeați de România Liberă. Nu am avut niciodată niciun contact cu acest cotidian, așa cum nu am avut niciodată nici cu Monica Macovei și nici nu am scris despre Traian Băsescu până după încheierea mandatului său. Cred că faceți o confuzie, dacă vă referiți la mine. Mulțumesc
      • Like 1
    • @ Andrei Olaru
      check icon
      Prezenta la vot este din ce in ce mai slaba iar dvs afirmati ca nu pune nimeni botul. Interesant punctul dvs de vedere.
      Mi-am amintit o gluma cu Vasile Murariu si Nae Lazarescu. Nae Lazarescu vindea plase inscriptionate cu FSN strigand:
      Luati plasa cu FSN-ul!
      Vasile Murariu intreaba:
      - Cu taranistii nu aveti plase?
      - Cu taranistii o sa luati plasa cand vor castiga ei alegerile! a raspuns Nae Lazarescu.

      Eu va urez sa va vedeti visul inplinit, USR-ul sa castige urmatoarele alegeri. De asemenea doresc sa nu luati plasa. Este usor sa fi cinstit cand borcanul cu miere se afla in mainile altuia. Sunt curios daca vor pastra bunele naravuri atunci cand vor fi la conducere.
      • Like 0
  • check icon
    CNN e mic copil.Treaba asta a facot-o Iliescu ani de zile din '90 incoace! Si i-a mers! A fost inceputul sfarsitului pt. Romania!
    • Like 0
    • @
      Dar nu a fost el de vina! Societatea a fost de vina ca nu a oferit alternative! Si, intr-adevar pe vremea aia bananele si alte fructe exotice nu erau foarte "incetatenite". Prin urmare, orice om inteligent ar fi folosit marul ca semn de "recunoastere". Deci, nu putem acuza pe nimeni de nimic!
      • Like 0
    • @ Maria Magda
      check icon
      "Inteligentul" Iliescu a folosit mineri pe post de gradinari si ce "flori" frumoase au plantat in Piata Universitatii...
      • Like 2
    • @
      Joe Doe Joe Doe check icon
      Agenti kgb au dat lovitura sa ne pastreze in zona de influenta rusa.Trasnistria ii un razboi inghetat ca sa pastreze control rusii asupra Moldovei.
      • Like 0
    • @ Maria Magda
      bluenavy check icon
      Va bate Dumnezeu. Nu ocazia face hotul, ci alegerea proprie.
      Orice om e de vina cand alege sa faca un rau, chiar daca acest rau ii este oferit pe tava. E ca si cum ati spune ca un pedofil nu e de vina ca a abuzat de un copil, fiindca copilul era lipsit de aparare.
      • Like 2
    • @ bluenavy
      Nu domnule! Nu aveti dreptate! Marii directori ajung la puscarie din cauza noastra caci in loc sa le aratam unde gresesc noi le tinem isonul pe fata si pe la spate suntem plini de venin, asa cum ar constata orice om care citeste chiar si pe aceasta platforma! Vesnici carcotasi dar niciodata fermi si dispusi sa ofere solutii chiar stiind ca nu vei primi vreo recompensa materiala imediata pentru asta!
      • Like 0
    • @ Maria Magda
      bluenavy check icon
      Doamna draga, in final, in momentul decisiv, acolo unde vocea celor din jur dispare, tot omul cu el insusi decide sa faca pasul.
      • Like 1


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult