Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Varujan Vosganian: Aplicarea split TVA vine pe fundalul unei situații dramatice. O spun și colegilor care sugerau idioțenii de tipul impozitării cotețelor

Varujan Vosganian-

(Foto: Facebook/Varujan Vosganian)

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat, luni, că aplicarea split TVA vine pe fundalul unei situații „dramatice" în care se află România în ce privește încasarea veniturilor la bugetul de stat. 

În prezent gradul de colectare a veniturilor fiscale în România se apropie de 25%, față de o medie europeană de 40%. 

„Așadar, această încercare făcută de Guvernul Tudose vine pe fundalul unei situații dramatice în care se află România. Aici nu este vorba doar de TVA, pentru că invocarea splitării TVA pentru rău platnici se referă și la neplata contribuțiilor și la plata celorlalte impozite. Este greșit să se spună că soluția trebuie căutată numai în paradisuri fiscale", a spus luni Varujan Vosganian în plenul Camerei Deputaților, potrivit Agerpres.

Deputatul, care a postat în urmă cu trei săptămâni pe contul său de Facebook o demonstrație, pornind de la „găina ouătoare”, prin care dădea vina pe autoconsum pentru lipsa banilor de la buget, a ținut să precizeze că formațiunea politică din care face parte nu susține introducerea de noi taxe.

„În legătură cu colectarea TVA, într-adevăr suntem în urma tuturor celorlalte țări din UE. Trebuie să avem o soluție, dar vă repet și o spun și colegilor care sugerau idioțenii de tipul impozitării cotețelor: nu se va face acest lucru prin introducerea unor taxe și impozite sau mărirea unor taxe și impozite, pentru că ele nu vor face decât să apese tot asupra celor care își fac datoria față de stat. ALDE nu este de acord cu sporirea sau introducerea unor taxe”, a afirmat Vosganian.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oricine are dreptul sa mai spuna cate o prostie, din cand in cand. Insa domnul acesta chiar vrea sa abuzeze de acest drept - pe langa abuzul de imunitate prestat cu ceva timp in urma (motiv pentru care si-a asigurat un loc pe lista mea personala de specimene detestabile).
  Problema colectarii TVA-ului (o chestie ceva mai complicata decat niste banale oua vosganiene) este reala, insa politicienii continua sa debiteze prostii in ceea ce priveste cauza radacina. In esenta, nu diferenta dintre TVA-ul declarat si cel incasat este principala problema (ce ar fi putut justifica oarecum masura split TVA) - iar oficialii ministerului de finante (ala cu pacaliciul in frunte) au mai si mintit in nota de fundamentare. Iata ce spune ANAF: "Valoarea TVA declarată la nivelul anului 2015 a fost de 73,81 mld.lei şi valoarea TVA colectată la nivelul anului 2015 a fost de 74,66 mld.lei". Si ce spun tovarasii din ministerul numit de finante: "În ceea ce privește gradul de conformare la plată, TVA plătită la termen față de TVA declarată în deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA a reprezentat: 81,05% în anul 2015, respectiv din 73.818,59 milioane lei, s-au încasat 59,832,72 milioane lei". Cam mare diferenta intre cele doua comunicate.
  Pentru cine este curios - aici un articol ce analizeaza mai pe larg subiectul: http://cursdeguvernare.ro/analiza-leopardul-din-spatele-split-tva-cifrele-care-arata-ca-guvernul-ascunde-adevaratele-probleme-ale-tva.html
  • Like 2
  • @ Iron Spike
   Da, chiar abuzeaza! Ca poate!
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult