Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O nouă specie de jurnalist

Nașterea informațiilor de orice tip (false, adevărate sau viciate), modul de distribuție modern (live pe posturile de televiziune în orice moment, în direct pe feed-urile rețelelor sociale), evoluția emițătorilor, răspândirea extrem de rapidă a mesajelor, toate împing spre conturarea unui nou tip de jurnalism, dar și a unei specii noi de ziariști: fact-checkers în timp real.

În ultimul deceniu, dezvoltarea tehnologiei, internetul ieftin și succesul colosal al rețelelor sociale au avantajat deocamdată doar emitentul, receptorul și viteza de propagare a mesajelor, nu și calitatea informației raportată la fapte. Lumea modernă dominată de Facebook-ul lui Zuckerberg, Google și smartphones conștientizează astăzi că tocmai această calitate a informației trebuie ajutată cel puțin la fel de mult. Iar saltul va fi făcut în primul rând cu ajutorul tehnologiei.

Asistăm în ultimii ani, dar mai ales în ultimele luni la asaltul fake-news-ului. Am mai scris despre știrile false, care devin o chestiune de siguranță a umanității.  Termeni pretins-sofisticați, toți definesc, de fapt, minciuna sau informația viciată: post-truth (un termen ilogic și prost folosit, așa cum spune CTP aici) , alternative facts.

Se naște, în mod natural, nevoia de a verifica afirmațiile emitenților imediat, chiar simultan cu momentele în care sunt distribuite și receptate aceste mesajele cu ajutorul internetului, telefoniei mobile și rețelelor sociale. 

Meseria de jurnalist de teren se schimbă. Și evident că manipularea și răspândirea informațiilor false nu este făcută numai de către o tabără. Într-un scenariu ideal, conferințele de presă vor fi înregistrate pe servere, afirmațiile tăiate, diseminate și analizate în bazele de date. Declarațiile vor fi așezate în categorii, însoțite de cifre, fapte și argumente- parțial adevărat/ parțial fals/ probabil adevărat/ probabil fals. Jurnaliștii vor primi aceste date în timp real pe telefoanele mobile, iar când le vine rândul la întrebări îi vor contrazice cu cifre și dovezi pe cei care mint. Mesajele care conțin neadevăruri vor fi, în acest fel, invalidate în direct, pe rețelele sociale și la televiziuni. O astfel de rapiditate a reacțiilor, cu jurnaliști fact-checker în timp real va conduce, probabil, la o responsabilizare a celor care ies astăzi și mint cu zâmbetul pe buze, manipulând jumătăți de adevăr și eludând bucățile care nu le convin.

Semnele jurnalistului fact-checker în timp real au început să apară. Avem două exemple vizilbile din care unul chiar în România, în săptămâna care se încheie. Un episod i s-a întâmplat liderului PSD în timpul unui interviu acordat jurnalistei Alexandra Andon de la Radio România Actualități. Citiți cu atenție acest dialog, după minutul 15 al înregistrării care este aici în format video și încheiat de președintele Camerei Deputaților într-o replică iritată- cred că am lungit-o prea mult. Mai jos, un fragment din scriptul emisiunii de pe pagina Radio România Actualități.

Liviu Dragnea: Decizia Curţii de la Alba Iulia, decizia Curţii de la Cluj şi mai sunt în continuare instanţe unde se vor lua aceste decizii. Dacă ordonanţa 13 era în vigoare, dacă era lăsată să rămână în vigoare nu ajungeam la aceste decizii. Mai rău este că acum nici măcar prejudiciile se recuperează, numai că în acele zile nimeni nu mai asculta argumente raţionale. În ceea ce priveşte costurile pentru partid au fost, dar vreau să vă spun ceva, încet, încet, adevărul va ieşi la iveală şi încet, încet, lumea va înţelege că acea ordonanţă n-a avut în spate un demers ocult, n-a avut în spate interesul unui grup sau unui om, ci a avut în spate această dorinţă de a acoperi un vid legislativ şi realitatea dovedeşte că ei au avut dreptate.

Alexandra Andon: Două chestiuni, aţi spus că dacă ordonanţa de urgenţă, ca să clarificăm, 13, ar fi fost astăzi, 15 februarie, în vigoare Curtea de Apel Alba Iulia nu ar fi luat acea decizie de înlăturare a consecinţelor penale pentru domnul Dan Daniel?

Liviu Dragnea: Mulţi jurişti aşa au spus.

Realizator: Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale spune altceva şi anume că domnul Dan Daniel fusese condamnat pentru că făcuse abuz în serviciu, cu încălcarea unei hotărâri de guvern, ceea ce este un act normativ cu forţă juridică inferioară legii, ori Curtea Constituţională a cerut ca abuzul în serviciu să fie legat direct şi explicit de încălcarea unui act cu forţă normativă...

Liviu Dragnea: Ştiţi exact ce cuprinde decizia Curţii Constituţionale?

Realizator: Da. Mă tem că da.

Liviu Dragnea: Ştiţi şi o altă decizie a Curţii Constituţionale care spune că este obligatoriu, sunt obligatorii şi prevederile din dispozitiv şi prevederi din expunere? Şi acolo sunt trei prevederi, doamnă. Şi anume, să stabilească o limită a pagubei, să se stabilească dimensiunea vătămării si să se stabilească care este legea încălcată. Aceste trei elemente erau cuprinse în...

Realizator: Exact, dar domnul Dan Daniel încălcase o hotărâre de guvern. Aşadar, un act cu forţă juridică inferioară legii, cu sau fără ordonanţa de urgenţă 13, domnul Dan Daniel, conform CCR, oricum ar fi fost exonerat de răspundere penală, pentru că asta spune dispozitivul acelei decizii 415...

Liviu Dragnea: Hai să vedem şi motivarea. Vă rog. Am lungit-o cam mult.


În celălalt capăt de lume, un alt lider care ține mapamondul pe jar și despre care tot mai multe voci spun că minte așa cum clipește sau chiar că ar putea suferi de tulburări de ordin psihic- Donald Trump- este verificat și contrazis în timp real, live, în timpul unei conferințe de presă. Fragmentul video este aici și se încheie cu Trump admițând că datele oferite ar putea să fie eronate, dar că le-a văzut pe undeva, sau că așa le-a primit. Un moment jenant, cu mincinosul celui mai puternic stat din lume, prins oficial cu minciuna în public și difuzat ca atare, în direct, pe toate posturile de televiziune.

Trump a susținut că victoria sa în Colegiul Electoral cu 306 voturi a fost cea mai mare din rândul președinților, de la Ronald Reagan- It was the biggest electoral college win since Ronald Reagan- spune Trump.

Fact checking-ul în timp real l-a realizat ziaristul NBC News. Iată dialogul:

Peter Alexander- “Președintele Obama a primit 365 de voturi“.

Donald Trump: Ei bine, eu vorbeam despre președinții republicani.

Peter Alexander: Apoi a fost președintele Obama din nou cu 332 voturi și George H. W. Bush cu 426 de voturi, când a devenit președinte al SUA.

Donald Trump: Am primit/ mi s-a dat această informație. Nu știu...

Peter Alexander: De ce ar trebui să aibă încredere în dumneavoastră americanii, când acuzați faptul că informațiile pe care le primiți sunt false, când tocmai dumneavoastră oferiți informații care nu sunt veridice?

După conferința de presă, cel supărat a fost tot Donald Trump care a postat pe Twitter acest mesaj:

Tehnologia s-a schimbat fundamental, emițătorii sunt alții, receptorii și mediile de propagare au evoluat. Însăși meseria de jurnalist este obligată să sufere schimbări mari. Pentru că misiunea canalelor nu va fi doar să difuzeze informațiile live, primele, ci să se îngrijească să fie corecte infromațiile sau să atragă atenția receptorilor că e posibil să fie false. Și cum totul în media planetară se întâmplă în direct, vom asista- probabil- la conturarea unui nou fenomen- jurnaliști care vor deveni fact-checkers în timp real

Imaginați-vă cum vor arăta conferințele de presă la care politicienii și liderii care manipulează, mint, oferă date neveridice, jumătăți de adevăr sunt contraziși și forțați să recunoască faptul că au mințit cu intenție sau au greșit pentru că au fost mințiți la rândul lor. Totul, live.

Ceea ce a pățit Liviu Dragnea în interviul de la Radio România Actualități ar fi trebuit să i se întâmple și la ieșirea de la procesul pe care-l are la ICCJ, când înconjurat de o mare de jurnaliști, a propagat aceeași informație falsă- cum că judecătorii Curții de Apel Alba tocmai dezincriminaseră abuzul în serviciu- decizia magistraților de la Alba demonstrează că guvernul a avut dreptate cu Ordonanța de Urgență 13- spunea Liviu Dragnea.

În vâltoarea evenimentelor, ziariștii care transmiteau în direct declarațiile în acel moment nu au avut la îndemână faptele, pentru a-i atrage atenția pe loc despre veridicitatea indoielnică a mesajelor sale. Jurnaliștii au recuperat cu vârf și îndesat în aceeași zi, au realizat fact-cheking-ul afirmațiilor făcute de liderul PSD mai târziu, când redacțiile au verificat și au întrebat specialiștii despre sentința de la Alba Iulia. Părerea e unanimă- judecătorii nu au dezincriminat abuzul în serviciu. În acel dosar se poate vorbi strict de o soluție favorabilă inculpatului în contextul în care nu încălcase nicio lege și nici o ordonanță de urgență emisă de vreun guvern.

Zi de zi, spațiul public este asaltat de informații false, emise de fețe serioase sau indivizi cu zâmbete largi.

Sorin Grindeanu a acuzat guvernul Cioloș inclusiv după întâlnirile de la Bruxelles că a ratat atragerea fondurilor UE. Documente asumate de Executivul Grindeanu îl contrazic cel puțin în parte, conform revista22.ro. Adevărul complet ar fi că executivul Cioloș nu a adus mulți bani de la UE și pentru că premierul anterior Ponta nu a reușit să depună dosare și că rata de absorbție din 2017 se va datora- în mare măsură- guvernului tehnocrat și fostului ministru Ghinea.

Intr-o notă aflată și asumată de Guvern în ședința din 12 ianuarie 2017, se arată că în cadrul financiar multianual 2014-2020, au fost lansate 74 de apeluri de proiecte pentru fondurile structurale și de coeziune, în valoare totala de aproximativ 15 miliarde de euro. Examinând anexele documentului, se vede extrem de limpede că din cele 74 de apeluri lansate, 7 au fost lansate în anul 2015, în guvernarea Victor Ponta, iar restul în guvernarea Dacian Cioloș.

Lia Olguța Vasilescu este un alt caz în care un guvernant oferă jumătăți de adevăr, invocând încălcarea de către părinții care și-au aduc copiii la proteste a unei legi. Pusă să dea detalii, Lia Olguța Vasilescu nu a știut să citeze din articolul la care făcea referire. Fact-checking-ul făcut de redacții cu ONG-urilor dar și cu direcțiile pentru protecția copilului au scos la iveală adevărul rotund. Legea chiar încurajează exprimarea liberă a copiilor. Mai mult, internetul a fost asaltat de fotografii din campania electorală a PSD, cu copii îmbrăcați chiar în însemnele partidului, participând la acțiuni politice, ceea ce poate fi considerat chiar mai grav- să folosești minori pentru a obține avantaje proprii (funcții în acest caz).

În cursul săptămânii care s-a încheiat, șeful comisiei de control SRI, Adrian Țuțuianu, declara în timpul unei conferințe locale organizate în Olt cum că multinaționalele plătesc foarte puțin impozit pe profit la buget, în comparație cu firmele care au capital românesc. Factual îi contrazice cu un document extrem de atent elaborat de redacția Ziarului Financiar.

Sunt publice cifrele, multinaționalele produc cam 80% din cifra de afaceri și plătesc cam 3 miliarde de euro profit, ceilalți, întreprinderi mici și mijlocii, produc 20% din cifra de afaceri și plătesc 56 de miliarde de euro impozite- spune Țuțuianu.

Declarația lui Adrian Țuțuianu este falsă, deoarece sumele enunțate de senatorul PSD în ceea ce privește raportul dintre cifrele de afaceri și impozitul pe profit ale companiilor cu capital privat românesc și cifrele de afaceri și impozitul pe profit ale companiilor cu capital privat străin sunt eronate, scrie Factual.ro.

Același Adrian Țuțuianu arunca pe piață un procent care i-a lăsat pe sociologi fără cuvinte- 85% din cei care au ieșit să protesteze în piață sunt manipulați. Cum a ajuns la această cifră, ce studii sunt în spatele ei, cum se măsoară manipularea în procente- sunt întrebări la care nu există răspunsuri.

Un tip de fact-cheking a făcut post-factum și Consiliul Național al Audiovizualului, forțat de cele peste 690 de plângeri făcute de oameni legat de informațiile false răspândite de unele televiziuni- cum că Soros s-ar afla în spatele protestelor, cum că oamenii ar fi primit 50 de lei și 30 de lei pentru fiecare câine adus în stradă, cum că în România era în plină desfășurare o lovitură de stat. Vădit influențați politic, dar plătiți din fonduri publice să aplice legea cu salarii echivalente secretarilor de stat, membrii CNA au fost nevoiți să sancționeze fake-news-ul. Despre valoarea sancțiunilor, dezbaterile pe marginea lor, puteți să citiți aici.

În cele din urmă, tehnologia va forța cele două categorii să se întoarcă la una din valorile de bază pentru a supraviețui: credibilitatea. Atât în cazul polticienilor, cât și a ziariștilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Excelent articol. Complet de acord.
    Imi permit doar o mica corectie avand in vedere ca tema articolului este tocmai fact-checking-ul. In timpul live fact-checking-ului din conferinta cu Trump, Peter Alexander a facut referire la George H.W. Bush cu 426 de voturi, (Bush senior), nu la George W. Bush (Bush junior), asa cum apare in articol.
    • Like 2
    • @ Ciprian - Vasile Popescu
      Bună ziua. Vă mulțumesc pentru observație. Am remediat:).
      Vă mulțumesc, de asemenea, pentru că ne citiți. O zi bună.
      • Like 0
  • In timp ce minciunile si fake news urile curg pe banda rulanta, iar presa pare mai ocupata cu dezmintirea faptelor alternative si conspiratiilor de balta, fostul diplomat comunist Melescanu actual sinistru de externe se intalneste cu comradul Kuzmin sa "dezghete apele" colaborarii bilaterala cu vory v zakone-ul de la Moscova patronat de dictatorul criminial Putin(pentru conspirationisti, stranepotul lui Vladimir Putina, din garda lui Dimitrie Cantemir). Oare ce lucruri atat de importante pentru Romania se discuta asa la apelul bocancilor ambasadei Rusiei?
    Sa stiti ca Dragnea nu e Ponta, individ pisicher, arogant si mitoman, dar cu un vag bagaj cultural ce nu ii permite sa treaca peste barierele diplomatice. Dragnea ar face orice sa scape de puscarie, inclusiv plasarea Romaniei pe orbita Rusiei, al carei singur scop de la reintronarea lui Putin la ultimele alegeri este refacerea Cortinei de Fier si a Blocului Estic satelitar. Coruptia, dezinformarea, calomnia, atacul la persoana sunt principalele arme cu care lucreaza corpul propagandistic al Rusiei. Trolli si postaci care erau dirijati mai ieri de la Sankt Petersburg s au raspandit pe tot internetul producand infectii si injurii mizerabile. Dialectica si dezbaterea civilizata este ultimul lucru la care trebuie sa te astepti de la fenomenul "prost-adevar", jurnalismul de tip fast-checking este nu numai bine-venit, dar este o respiratie de aer proaspat in smogul minciunilor mondiale. Rasfoind pe net, insa, am dat de trollalai smintiti, care improsca tot felul de cuvinte "nazism", "cenzura" "comunism", "fascism" pe care nu le inteleg spre jurnalistii de fast-checking si care se organizeaza impotriva stirilor false. Asta inseamna, vazand turbarea specimenelor respective, nu numai ca trebuie continuat cu demersuri tot mai concentrate pentru improspatarea calitatii mediatice, ci devenind regula pentru orice stire. Avem modelul "Factual" pe politic, merita extins pe toate palierele presei. Numai asa vor disparea postacii si trolli cu bale la gura cu mintea vraiste de conspiratii si aiuratii si vom avea dezbateri serioase pe subiecte.
    • Like 1
  • Acum se lamureste de ce a inghietat Dunarea si au ramas vasele blocate.DIN CAUZA MINCIUNILOR DEBITATE DE DRAGNEA SI COMPANIA!
    • Like 3
    • @ Sorin Costina
      check icon
      Nu bagatelizați, situația acestor fake news este deja foarte gravă și atinge multe elemente de siguranța națională a tuturor statelor, deja sînt toți în același ghiveci. Faptul că Rusia polemizează cu U.E. și cu SUA pe diverse teme, multe la mișto și evident construite și invers nu înseamnă mare lucru. Nici nu știi pe cine să crezi. Pe „ai noștri”, că dau bine sau pe ei, fiindcă sînt mai șmecheri? Rusia acuză Ucraina, Ucraina acuză Rusia, ambele părți cu argumente plauzibile (nu-mi cereți să spun dacă reale sau nu, deoarece nu am cum verifica acest lucru); Rusia acuză Occidentul, Occidentul acuză Rusia, ambii cu argumente plauzibile (la fel, nu-mi cereți...). Ei și? S-a intrat într-un carusel imbecilizant, în care nimeni nu mai crede pe nimeni ori toți îi cred pe toți, nu mai există criterii axiologice, nu mai există adevăr ori neadevăr, este o massă diformă și informă de date, naiba știe care reale și care nu. Dv. astea vi se par bagatele?
      • Like 0
  • Aceasta SPECIE de jurnalist devine un "panaceu" al DEZINFORMARII, adevarurilor trunchiate= "omisiunilor" INTENTIONATE. Atentie, deci "frati" gazetari! O "politie" a celor ce dezinformeaza ( din randurile voastre ), incepe sa-si spuna CUVANTUL... cu PROBE! Pe cand si o INSTANTA A GAZETARILOR?
    • Like 4
  • Andrei check icon
    Poate ar fi de folos și specialiști în analizarea limbajului non-verbal, a celui para-verbal, a micro-expresiilor. Pentru că verificarea fiecărei afirmații în timp real e un lucru dificil, totuși.

    Mai în glumă, mai în serios, poate ar fi bine ca, în cadrul conferințelor mai importante, emițătorul să fie conectat la un detector de minciuni. Iar presa (nu și publicul larg, totuși) să aibă acces la măsurători (în timp real).
    • Like 0
  • nobody check icon
    Problema e ca adevarul e plictisitor. De exemplu ce este interesant in faptul ca Simona Halep NU este gravida? Absolut nimic. Pai atunci sa-l facem interesant, o facem pe Simona Halep gravida in fiecare an :)

    https://www.google.ro/search?q=simona+halep+gravida
    • Like 3
    • @ nobody
      Cred că asta este cea mai mare și gravă problemă. Pur și simplu sunt procente extrem de mari din populație care nu citesc/urmăresc știrile reale și verificate pentru că sunt plictisitoare. Dau like-uri ”politically correct” cu zecile la titluri dar foarte puțini se obosesc să și citească. Iar jurnalistul câștigă...praful de pe tobă. Și să fim și noi corecți și să recunoaștem: nimeni nu trăiește din fotosinteză.
      P.S. Oriunde m-aș uita, în orice domeniu și la orice problemă a omenirii, rădăcina răului-dar și soluția-, este EDUCAȚIA.
      • Like 2
  • Tehnologia ajută într-o mare măsură activitatea jurnalistului, dar cred că importantă este și intenția acestuia: informarea corectă sau manipularea. El poate selecta o sursă de informație care corespunde scopului său și nu adevărului (vezi Mircea Badea). În cazul politicienilor lucrurile sunt mai simple din păcate: ei urmăresc, în multe situații, interesul personal sau de grup. Chiar dacă adevărul iese repede la iveală, pe ei nu îi afectează (cum nu se prinde apa de gâscă). Ei urmăresc reacția imediată a votanților ”fideli”, persoane pentru care adevărul suprem este cel declamat de ”el lidero maximo”!
    • Like 1
  • check icon
    S-a ajuns aici din cauză că, ani la rând, și politicienii și ziariștii s-au complăcut într-un joc perfid și, deseori, (foarte) bine plătit pentru a distribui minciuni, știri procesate și incomplete și alte asemenea trucuri pe care mulți le credeau, le cred și le vor crede. Este în firea umană să creadă ceea ce îi place și să minimalizeze ceea ce este neplăcut, pe asta se și bazează manipularea.
    S-a ajuns la momentul critic: după ani de internet tot mai rapid, chat și televiziuni care manipulează, situația îi nemulțumește pe toți: și pe cei care știu că mint, dar o fac; și pe cei care sunt mințiți și care știu ori bănuiesc faptul că sunt mințiți, dar au tăcut.
    Ne aflăm ca în Rusia anului 1917, înainte de explozie.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Știu că n-are legătură cu politica, dar are cu jurnaliștii și știrile pe care le promovează, deci, că ai amintit un an calendaristic, pe mine m-a uimit cantitatea imensă de prosti(r)e pe care a traversat-o anul 2012 - Anul Sfrârșitului. Explozii solare, potopuri, comete, asteroizi, inversarea polilor magnetici, gaura neagră care va fi înghițit Pământul, calendare scrijelite acum două mii de ani în piatră, profeți apocaliptici... și toate astea oferite în prime-time de prezentatoare rujate și cu ochii cât cepele. Când eram mic citisem despre isteria creată la începutul secolului trecut de o comeată, precum și ironiile ulterioare, dar nu credeam că 100 de ani mai târziu voi fi contemporan cu un astfel de fenomen social.
      Bă! îmi ziceam, a mai evoluat lumea. Dar se pare că a evoluat doar numeric.
      Acum, cu toată tehnologia la care are acces, mass-media ar putea redeveni a 4-a putere. Excepție făcând, evident, maceratoarele fecaloide.
      • Like 2
  • Pe lângă cele două categorii eu aș mai adăuga una: consumatorul de informație. Și asta trebuie să evolueze și să sancționeze derapajele, indiferent din ce parte vin.
    • Like 0
  • check icon
    Am rezistat cu greu sa citesc pana la capat tot ce spunea Seful Hotilor...iiaaaccsss!Nu stiu daca a mai observat cineva felul cum pune accentul cand nu-i convine intrebarea pe''doamna'' si ''stimata doamna'' ,scrasnind din dinti si cu un vadit ton de amenintare.Nu-i vine sa creada ce aude...un angajat al radioului de stat sa contrazica ditamai seful PSD si ditamai presedintele Camerei Deputatilor.Si oribilitatea de a sugera ca deranjeaza pe cineva castigarea alegerilor de catre PSD.Cu cata ura in glas a intrebat,cu cat cinism bolsevico-securist.Omul e foarte toxic si le splala creierele cu cresteri economice utopice din capul lui,cu exemple de genul Polonia si alte tari unde deja se interzic mitingurile libere si libera exprimare,nu mai zic de abordarea pro europeana.Desi,ei se bazeaza chiar pe fondurile europene multe si mari.Mi-e sila!
    • Like 2
    • @
      Perfect de acord cu dvs, in ceeace priveste raspunsurile lui Dragnea! Poate ca "exemplul" nu este bine ales insa, cred ca mesajul articolului este ( de aceasta data), un altul! TOXIC-ul din postarea jurnalistica, ce ar trebui sa fie CORECTA, COMPLETA si IMPARTIALA.
      • Like 2


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult