Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Acțiunile băncii cripto Silvergate, prăbușire istorică pe bursă. Depozite de 8,1 miliarde de dolari au fost lichidate

Silvergate

Foto: Profimedia Images

Clienții au retras depozite în valoare de de 8,1 miliarde de dolari de la Silvergate la sfârșitul anului 2022, forțând banca americană axată pe criptomonede să vândă active și subliniind modul în care implozia FTX s-a răspândit în sectorul financiar reglementat.

Dezvăluirea de joi a grupului din California conform căreia depozitele sale s-au redus la 3,8 miliarde de dolari, la 31 decembrie 2022, de la 11,9 miliarde de dolari la sfârșitul lunii septembrie, a făcut ca acțiunile sale să scadă cu 40% pe bursa din New York.

Silvergate, care este o bancă membră a Rezervei Federale și este listată la Bursa de Valori din New York, a fost supusă unor presiuni severe în ultimul an, deoarece prețurile criptomonedelor au scăzut și câțiva jucători importanți au dat faliment.

Acțiunile Silvergate au scăzut cu 88% în 2022. În ultimii ani, Silvergate s-a transformat dintr-un mic creditor comunitar la o bancă cripto importantă și a jucat un rol esențial în furnizarea de servicii pentru imperiul cripto al lui Sam Bankman-Fried, acum prăbușit.

Grupul a declarat, joi, în rapoartele trimestriale intermediare privind câștigurile, că pentru a face față retragerilor clienților și a strânge numerar, Silvergate s-a grăbit să vândă datorii în valoare de 5,2 miliarde de dolari, cu o pierdere de 718 milioane de dolari. Oficialii Silvergate au adăugat că 150 de milioane de dolari din depozitele bănci au provenit de la clienți care au depus cereri de intrare în faliment.

Grupul a decis concedierea a 200 de angajați pentru a „lua în considerare realitățile economice” cu care se confruntă afacerea și industria criptomonedelor. Angajații concediați reprezintă 40% din forța de muncă au declarat reprezentanții băncii. Aceștia au adăugat că Silvergate deține 4,6 miliarde de dolari în numerar și echivalente de numerar „depășind depozitele” și 5,6 miliarde de dolari în datorii garantate de guvernul și agențiile SUA.

Silvergate a adăugat că intenționează să vândă „o parte” din datorie la începutul anului 2023. Imperiul falimentar al lui Sam Bankman-Fried atârnă greu de gâtul Silvergate

Raportul nu a inclus cifre complete din bilanț sau a contului de profit al grupului; Silvergate a declarat că își va lansa raportul trimestrial și anual complet pe 17 ianuarie. Banca se confruntă, de asemenea, cu controlul parlamentarilor americani. Luna trecută, senatori, inclusiv Elizabeth Warren, i-au scris directorului general al băncii, Alan Lane, cerându-i claritate cu privire la rolul său în acceptarea depozitelor clienților pentru firma de investiții cripto a lui Sam Bankman-Fried, Alameda Research, despre care fostul miliardar a susținut că ar trebui să treacă în cele din urmă la FTX. „Silvergate pare să fie în centrul transferurilor necorespunzătoare de fonduri ale clienților”, au scris senatorii, adăugând că implicarea sa a arătat un „eșec masiv” și că „atunci când Silvergate a primit plăți directe de la Alameda Research.

Articol publicat pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult