Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Actorul Adrian Văncică, după Poezia lui Celentano de Ziua Națională: „Sunt copleșit. Ce mesaje am primit! Plângi dacă le citești...”

„Sunt copleșit. Nu mă așteptam", spune Adrian Văncică într-un interviu la cald acordat Paginademedia.ro despre ploaia de reacții după Poezia lui Celentano din finalul episodului special Las Fierbinți.

În mai puțin de o oră, poezia cu mesaj sărea de 15.000 de share-uri. La miezul nopții, oamenii comentau: Am plâns când m-am uitat.

„Am primit telefoane din țară și multe mesaje din afară”, a spus actorul pentru Paginademedia.ro. „Și de la tineri care au crescut fără părinți. Sunt mesaje care te mișcă”, a continuat actorul.

Interviul acordat Paginademedia.ro de Adrian Văncică:

Paginademedia.ro: A cui A fost ideea de a încheia cu o poezie?

Adrian Văncică, pentru Paginademedia.ro: Nu mai știu. Dar cu asta am început să scriu la episod. Mi se părea cea mai grea parte.

Am scris întâi poezia și apoi m-am apucat cu Bobonete de momente.

Voi ați scris episodul? Cu toate poantele?

Adrian Văncică: Da.

De ce ți s-a părut poezia cel mai greu moment? Trebuia să fie cu mesaj?

Adrian Văncică: Nu s-a mai spus demult poezie la TV. Și pentru că, într-adevăr, trebuia să fie o poezie cu mesaj.

Este greu să găsești limita, astfel încât să nu cazi în patosul acela ieftin.

Au comentat oamenii că au plâns...

Adrian Văncică: Păi de asta sunt copleșit.

În cât timp ai scris-o?

Adrian Văncică: Într-o zi.

Primul cititor?

Adrian Văncică: A fost, de fapt, ascultător. A fost nevasta.

Reacția?

Adrian Văncică: I-a plăcut.

La filmare?

Adrian Văncică: Le plăcu’ rău și lor.

CITIȚI INTERVIUL INTEGRAL PE PAGINADEMEDIA.RO.

Poezia lui Celentano a încheiat episodul special din Las Fierbinți, dedicat zilei de 1 Decembrie. Aici puteți citi versurile scrise de Adrian Văncică. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Octavian Goga - "adevaratele poezii incep acolo unde se sfarsesc pe hartie"
    • Like 1
  • reusit momentul ... cu priza la public ... asta si pentru ca empatizam usor ...dar poezia trebuie privita ca o satira ... pentru ca nu se aminteste si de lucrurile bune reusite in Romania
    • Like 1
  • forte reusit momentul (n-am stiut ca e un fragment dintr-un film) - l-am urmarit postat pe facebook si l-am si distribuit cu placere ... din pacate, citeva comentarii nepotrivite erau asociate: ce sa-i faci?! oamenii percep foarte diferit momentele care noua ni se par potrivite!
    • Like 2
  • Chestia asta cu poezia lacrimogena face obiectul unei steri exclusiv in Romania! E nula ca stire!
    • Like 0
  • check icon
    „Românie, țara mea / Astăzi, este ziua ta / La mulți ani, să fii frumoasă / Îmi pun sufletul pe masă ..."
    unii spun : "Am plâns când m-am uitat.", dar nu posteaza, altii desi "Le plăcu’ rău și lor" urla-n dansi mania proletara si simt "nevoia" sa scuipe mizeria din ei :
    "Am auzit manele cu versuri mai culte decat urătura asta" - cine te pune bre sa asculti, a lu' matale nu mai face poezele ?
    "orice gandire simplista va fi impresionata de acest kitch" - adica numai dvoastra ... a veti o gandire complicata, ceva gen alambic, si totusi simtiti nevoia sa postati ?
    "poezia asta nu este ceva de admirat" - ce cautai pe acel canal, sa intelegem ca nu aveti oglinda ?
    "Cu tristete ... am realizat ca romanii nu au inteles nimic din mesaj !" - neam de ... imbecili, dupa opinia dvoastra, unde o fi "omul de bine" ?
    ""emisiunile" astea sunt de un infantilism prea gretos" - da ... da, kkat puteti manca pe aici fara greata ?
    "o jalnica poezea citita de un personaj al unui serial" - si plangeti des la filme ?
    "Ziua Romaniei este de fapt - de foarte multi ani incoace - ziua proteveului" - tv dvoastra nu are schimbator de canale, sau sunteti intrun loc anume "de foarte multi ani incoace" ?
    • Like 1
    • @
      Ne intrebi pe noi de ce ne uitam daca nu ne place. Tu de ce ne raspunzi daca nu-ti place ce scriem? Eu am incercat doar sa explic, fara "manie proletara", ca nu cu lături cultivi populatia. Ce nu ai inteles?
      Si vezi ca e "dânșii", nu "dânși". Poate-ti mai ajuti copilul la teme si ajunge si el consumator de manele.
      • Like 3
    • @ Lucian Baciu
      check icon
      stimabile, daca permiteti, omul se "educa", nu se "cultiva", ca nu faceti agricultura comunista p'acilea. dar eu va inteleg, dvoastra, astia cu gramatica in gat, de ati frecat-o la caldurica o viata, nu cunosteti la idei, dar postati "cultura" :) ca sunteti "cultivati" de scanteia si viata satului.
      bine si asa, macar ajuta pe cei tineri sa va cunoasca activitatea de baza.
      legat de manele, nu va expuneti ciorapii in public, ca melodia "cucu si pupaza" a aparut in comunismul desavarsit, si nici vals nu a-ti dansat, ca era decadent ... deci, lasati-o si mai jos decat in '89 si schimbati canalul tv :)
      respect !
      • Like 3
    • @
      pune mana pe un dex, rasfoieste-l pana dai de verbul "a culiva" si citeste definitia. vei afla ceva nou pentru dumneata ;)
      inca ceva: am 33 de ani, nenea din fotografia mea de profil e un poet - nu, nu la fel ca "celentano". si mai stiu si cand se pune cratima in cuvantul "ati". hint, hint: nu in propozitia din textul tau.
      • Like 1
    • @ Lucian Baciu
      check icon
      maestre ai senzatia ca :
      - nu stiu ce este un nick si cate persoane se pot perinda prin spatele lui ? se verifica prin durata unui schimb :)
      - ca nu detin suficiente cunostinte psihologice ca sa pot aprecia ce varsta aveti doar dupa modul de a va pune ideile in pagina, ca sa nu spun ceva si despre idei ? daca le pot considera asa !
      - nu cunosc grupul care va angajeaza in aceste operatiuni pe internet ? pe moment aveti o problema cu serverele, nu-i asa ?
      hint :Societatea Fabian este o organizație britanică al cărei scop este acela de a promova principiile socialismului, prin efort gradual și reformator în democrații, mai degrabă decât prin răsturnare revoluționară.
      nu adancesc problema ca tocmai ce a-ti distrus un imperiu :)
      ps. o limba se invata din viata reala, nu din dex :)
      nu am auzit de educarea cerealelor, ci numai de cultivarea lor :) in consecinta o minte nu poate fi cultivata, dar poate fi educata !
      regret ca nu stiu sa va traduc in rusa, o limba "ortodoxa" inventata in manastirile grecesti in contrapunere cu latina "catolica" :)
      am inteles cat intelegeti si promit sa nu ma mai cobor la dvoastra, o zi buna !
      • Like 1
    • @
      dl meu, bateti campii cu gratie. incercati sa nu va muscati limba.
      ma numesc Lucian Baciu (cred ca e evident) si comentez pe persoana fizica (stiu ca sunteti suficient de inadecvat mental ca sa intelegeti, asa ca va traduc: inseamna ca nu sunt platit).
      nu sunt englez sau rus. sunt roman. m-am nascut in vaslui in 1983, sunt inginer. CV-ul meu e public aici: https://www.linkedin.com/in/lucianb. nu stiu cum am distrus eu vreun imperiu. mergeti de va cautati la un doctor. stiu ca dvs credeti ca va luptati acum cu Putin. dar va zic ca sunteti intr-o mare confuzie. singurul grup din care fac parte e Grupul Programatorilor Romani. :)
      ps: o limba se invata din carti. daca obiectul muncii dvs e agricultura (banuisc ca asta e, din moment ce acela e singurul sens al verbului "a cultiva" pe care il cunoasteti), va conjur ca, macar o data pe zi, sa alocati 30 minute lecturii. va va imbogati vocabularul. e important sa intelegeti limba in care incercati sa va exprimati.
      pps: vedeti ca iar folositi gresit cratima in cuvantul "a-ti". sigur sunteti roman? ;)
      • Like 3
    • @ Lucian Baciu
      check icon
      uite cum sta treaba :
      1. dai un raspuns la o postare a mea. nu am dreptul la opinie ? de ce ?
      2. incerci sa explici ceva ce nu intereseaza. adica opinia ta este mai importanta pt omenire. de ce ?
      3. raspund si-ti arat ca asemenea poezele, chiar mai stupide, au existat in toate timpurile si ca gramatica este ultima mea problema.
      4. insisti aiurea cu dex-ul pe un cuvant clar. sa inteleg ca daca nu accept opinia ta nu mai iesim din aceasta "conversatie" stupida, in opinia mea. de ce ?
      5. raspunsul meu ofera o sansa ca lumea sa inteleaga de unde apar postarile pro/contra care-si doresc sa fie "moderatoare de opinie" :)
      6. matale zici acum ca bat "campii cu gratie". esti si mai revoltata, de parca eu am postata la un coment al tau si te contrazic. de ce ?
      ce te face sa-ti pierzi vremea cu mine ?
      de ce esti asa infocat sa-mi explici mie gramatica, sau dex, sau ... ?
      vrei sa modifici lumea, opinii, ..... de ce ?
      in toate exista o limita. eu am atins cu tine ac limita.
      • Like 0
    • @
      Indraznesc sa postez un comentariu aici, la dumneavoastra, asta pentru ca am mai discutat candva. Am vazut multe comentarii negative legate de acesta poezie scrisa de actorul Adrian Vancica, interpretul lui Celentano din serialul "Las Fierbinti". S-a discutat acest subiect si la Antena 3 unde Gadea, Badea si Ciuvica l-au facut praf pe Vancica cu poezia lui. Singurul care i-a luat apararea a fost actorul Florin Zamfirescu, prezent in studio. Ceea ce n-a inteles nici Badea, nici Ciuvica si nici Gadea este faptul ca Celentano este un personaj din "Las Fierbinti" si nu din "Hamlet" iar scenariul e scris de Vancica si nu de Shakespeare. Acest personaj este betivul satului care bea si la suparare si la bucurie, stie ceva meserie odata ce i se ofera din cand in cand niste lucrari de constructii si tot din cand in cand are sclipiri de inteligenta atunci cand e treaz. Orice asemanare cu personaje din realitate e absolut intamplatoare, nu ? Dar asa prost cum e, de ce nu si-ar iubi si el tara ? Cineva dintre cei enumerati mai sus a spus ca nu e decat o insiruire de rime, unele dintre ele nereusite. Pai repet, in serial este in primul rand poezia lui Celentano si nu a lui Vancica. Daca ar fi avut o versificatie impecabila precum cea a lui Eminescu, n-ar mai fost credibil pentru scenariu. E o poezie de final din serialul "Las Fierbinti", si nu la vreun spectacol omagial de la Alba Iulia cum banuiesc ca va fi la implinirea a 100 de ani de la infaptuirea Marii Unirii. Ce naiba e asa de greu de inteles ?
      • Like 3
    • @
      check icon
      Lucian, mi-am recunoscut parerea printre citatele tale;
      Imi mentin parerea: O "poezea" de toata jena, car en-ar fi trebuit sa depaseasca barierele glumelor ( din ce in ce mai previzibile, proaste, adresate "selectei" mase de cultivatori de trandafiri rosii- cate trei la buchet- si a acolitilor lor) de santier si a celor rusesti ( din care gasesti cu ghiotura pe net);
      In locul asteia gasim gemetele poporului roman, excitat pana la lacrimi in urma expunerii indecente a unei rafale de alaturari versificate executate de un ..nici nu stiu cum sa-i zic ( ma rog- poate e actor, insa nu e pe gustul meu);
      Iar tu vii sa ne explici cum e cu "schimbarea canalului": Pai eu nici nu m-am uitat la aceasta mizerie; Ba inca, din pacate, astia de la ProTV o tin "langa" cu "cantecelul" ala de 1 decembrie- vaz ca nu-l mai scot din program;
      Ma rog, dintr-o tara cu doar 10-20 % idioti si semidocti, ne-am transformat intr-una in care aproape 50 % nu inteleg ceea ce citesc;
      Si nici tu, pare-se, nu esti departe de ei... ( a se citi: gresesti cand ii condamni pe unii ca si-ar dori emisiuni mai culte, care sa ridice nivelul de cultura si educatie al maselor de televizionisti, si mai gresesti si atunci cand faci confuzii intre temeni)
      Dar...asta e- probabil ca asa este in natura faptelor- sa involuam iar pretentiile sa se reduca de la an la an, astfel incat cei cu pretentii sa se situeze in poll-ul neadaptatilor;
      Se stie ( de la Darwin) organismele cele mai putin pretentioase au cele mai mari sanse de adaptare la mediu
      • Like 1
    • @ Vladimir Marton
      check icon
      exact ! Ce naiba e asa de greu de inteles ?
      ce sens are o postare privind friptura de vita ? o manaci = buna, sau, o gusti si refuzi = nu este buna, in final nu te intreaba nimeni nimic. deci postezi ce doresti si nu exista replica la ce simti tu, eu, el, noi, voi, ei !
      ma intriga multimea de "formatori de opinie" si mai ales ca toti au ac "optiune" sa te faca "om de bine".
      chiar am inceput sa ma gandesc la o lucrare de doctorat cu titlul : "factorul de decizie in evolutia omenirii : prostia vs inteligenta" :)
      • Like 1
    • @
      check icon
      NECASTIGATOR
      mai trage odata !
      • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      gabi check icon
      "Ce naiba e asa de greu de inteles ?"
      Pai cand omul e cult in cap nu se poate uita la Las Fierbinti din principiu, iar daca se uita atunci isi reconfirma doar ideile despre vulg :) Cand mai si apare "betivanul ala" cu versuri "de copii" ... Un fel de a te uita la o pasare in vazduh de-a lui Brancusi si a decreta ca e simplista si ca orice prost poate in fond face asa ceva :)
      • Like 1
    • @
      Incerc doar sa va explic cateva lucruri care mie mi se par clare:
      - Nu stiu cum s-a petrecut in cazul dvs., dar pentru multi altii problemele cu care va confruntati pot proveni si de la privitul la ineptii de genul poeziilor-manea scrise de "poeti" ca Celentano. Educatia, buna sau rea, se poate face si prin intermediul mass-media.
      - Dumneata nu ti-ai expus o parere. Citeste-ti primul comentariu si vei observa ca pur si simplu ai inceput prin a te lua de opiniile altora. Ai si dumneata dreptul la o opinie, atata timp cat imi dai si mie dreptul la una. Si opinia mea e ca genul de emisiuni pe care dumneata le gusti sunt o mizerie si tampesc populatia.
      - Nu cunoasteti limba pe care pretindeti ca o vorbiti. Nu intelegeti sensul cuvintelor (vezi verbul "a cultiva", constructia "moderatoare de opinie" in loc de "formatoare de opinie", etc.), nu stiti sa folosesti corect cratima, nu stiti sa faceti acordul de gen si nu sunteti in stare sa scrieti propozitii cu sens. Exemplu: "6. matale zici acum ca bat "campii cu gratie". esti si mai revoltata, de parca eu am postata la un coment al tau si te contrazic. de ce ?". De aceea e greu sa ma inteleg cu dvs si ajungem la argumentatii stupide de genul "hahaha, a cultiva se foloseste doar in agricultura". Se foloseste doar in agricultura daca esti incult si nu cunosti sensul cuvintelor.
      - Va lansati in speculatii stupide. Ma acuzati ca am daramat un imperiu, ca nu dansez vals ca-i decadent (?), ca ma plateste Putin ca sa ma iau de dvs. De parca ati fi o mare valoare a neamului, ca sa ii pese lui Putin de dvs.
      Sper ca de data asta v-am lamurit. Daca nu, problema dvs. Luati totusi in considerare ce v-am rugat mai sus: 30 de minute de lectura pe zi. Ar putea sa faca minuni. Numai bine!
      • Like 1
    • @
      Oh, ce argumentatie puternica! Va face cinste.
      • Like 1
    • @ Lucian Baciu
      check icon
      da' du-te domnule de aici ! mai lasa-ne tampiti !
      du-te si trateaza-te de inteligenta !
      alo, alo, incepeti sa incurcati nick-urile de nervi :)
      • Like 0
  • Ziua Romaniei este de fapt - de foarte multi ani incoace - ziua proteveului, si anul asta o jalnica poezea citita de un personaj al unui serial al postului (personajul betivan-filosof chipurile), face ca intreaga tara cuprinsa de depresie subita, sa planga cu lacrimi de crocodil ! Ba esti nebun?! Ba da' tantalai multi mai sunt in tarisoara asta a noastra, tu'i maica masii. Am ajuns sa traim intr-o tara a personajelor, la fel ca in basme. Tara lui Piedone, a lui Celentano, tara lui Kent...ba chiar mai mult decat atat, multi carmaci mai mici sau mai mari, mai mult sau mai putin escroci au nume adevarate care suna a porecle: Falca, Gheara, Nini Sapunaru, Basescu, Crin, Cacarau, etc etc. Oare cum s-ar putea numi basmul in care traim?
    • Like 7
    • @ Valentin Stütz
      Domnule Valentin ! sunteti Roman ? dupa nume n as zice deci va inteleg lipsa de sensibilitate specifica balcanicilor !
      • Like 2
    • @ Valentin Stütz
      check icon
      este de adaugat la lista de "mai putin escroci" : profesoru' , 7 case, spagaton, socru'mic, mikispaga, bunicuta, nelu mexicanu, prostănacu' , puie, tapul, bulldogul, nuţi, wc tudor, manivelă, abramburica, bideu ... cam 78% puscariabili ... caci cu toti fac parte din "basmul" original in care traiti zi de zi ! dar asta nu ar fi ceva exceptional daca de fapt ei nu ar fi legitimati prin votul dumneavoastra spre a va deveni reprezentanti :) cum ar fi ii alegeti pe cei mai "buni" hoti si prosti :) mereu, mereu ... sa traiesti neam de romani si sa te bucuri de alesii tai !
      • Like 4
    • @ Dan Sincai
      Probabil ca aveti dreptate, insa nu am intentionat decat sa fac diferenta dintre bocet si boceala.
      • Like 2
    • @ Dan Sincai
      șt... e sorosist.
      • Like 0
    • @ Valentin Stütz
      Corect! Dacă lăsam un ProTv sau orice tv sa ne seteze și emoțiile naționale... suntem niște păpuși gonflabile
      • Like 0
    • @ Dan Sincai
      Ah, acești balcanici sensibili, ziceți? Cu care ne comparam? Cu sârbii ucigași de semeni slavi? Cu croații ustasi? Cu musulmanii bosniaci? Ne întrecem in bunătate și sensibilitate noi, balcanicii :))
      • Like 0
    • @ cristiansirb
      check icon
      cine va forteaza sa deschideti gura ?
      • Like 1
  • Mare parte din cei care au comentat aici ,nu prea au inteles mare lucru ! Ex.Celentano din 'In genunchi ma-ntorc la tine "Complet aiurea!(era Gianni Morandi)Las Fierbinti este un sat reprezentativ ptr.sudul tarii ,bine punctat de baieti ,iar poezia este cea mai adevarata scriere pentru o zi nationala a acestei Romanii triste !
    • Like 2
    • @ Aurelia Lela
      Tu ce ai înțeles Aurelia?
      • Like 0
  • Am ajuns sa urmaresc "Las Fierbinti" la indemnul unui client. Dupa primul episod am ajuns sa vad ca de fapt in spatele vorbelor fara perdea, a dezacordurilor voite, etc, se "ascundeau" o mare parte din cei cu care interactionam zilnic. Personajele exista in viata de zi cu zi la nivelul romanului mediu. Serialul nu se vrea a fi o prezentare a vietii la Oxford sau alt loc care geme de stiinta si cultura. Asa e Romania noastra. Mai ales cea din mediul rural. Am un cunoscut care este din Moldova si mereu ma amuza cand spune ca la stirile de la ora 5 e imposibil sa nu vada o ruda sau un prieten. Asta e Romania in care traim. Imi doresc sa fie o Romanie plina de lucruri bune, fara mizerii, cu speranta unei zile de maine mai bune dar asta e in viitor. Prezentul e asta si depinde cred de noi daca il modificam sau nu. Cat despre poezia citita are zvac si mi-a placut. Bravo lui!
    • Like 3
  • george check icon
    Daca se presupune ca unactor e bun atunci e si poet bun e bine.Ca versuri pentru plugusor, satirice bineinteles merge foarte bine.Dar ca mesaj de Ziua Nationala e cam prea facila si nu transmite emotii ci niste observatii.
    Dar, exista si un dar, pentru multi aceste versuri sunt bune pentru ca le-a scris Celentano si nu actorul Adrian Vancica.Ca multi il stiu pe Celentano pentru "In genunchi ma-ntorc la tine".Iar cei care il cunosc numai pe Celentano din serial.........
    • Like 0
  • check icon
    Nu m-am uitat ("emisiunile" astea sunt de un infantilism prea gretos) insa am citit acum atat articolul cat si "poezeaua". Imi mentin parerea!
    La multi ani, românilor!
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult