Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Actualul context politic din SUA a impulsionat bitcoin. Un cadru legislativ favorabil, tot mai probabil

Trump - cripto - bitcoin 2024

Foto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Între martie și octombrie anul acesta, Bitcoin a părut să acumuleze energie pentru mișcarea următoare, petrecând mare parte din timp între 50 000 și 70 000 de dolari. Metalele prețioase au fost, pe de altă parte, un atractor net pentru capitalurile investitorilor atât de proporții instituționale, cât și de retail, câtă vreme activele virtuale nu reușeau să găsească direcția. Aurul a intrat mai puternic în lumina reflectoarelor tocmai în această perioadă, acumulând un salt de aproape 30%. 

Alegerile prezidențiale au schimbat dinamica. Dolarul american, dobânzile la titluri de stat și apetitul pentru acțiuni, în special în anumite sectoare, cu o notă specială pentru Tesla, câștigător net al apropierii lui Musk de victoriosul Trump, au captat imaginația investitorilor. Tendința de migrare a resurselor a atins aurul, care s-a depreciat cu peste 8% din maximul istoric de pe 30 octombrie până joi dimineața. Nu și bitcoin. 

Traderii, cunoscuți pentru abordările dinamice în piața deschisă 24 de ore din 24, de luni până duminică, au impulsionat cotațiile cu peste 35% la nivelul maxim începând cu ziua alegerilor. Motorul principal a fost poziția foarte favorabilă domeniului cripto-activelor din campania prezidențială a candidatului republican.

Așteptările sunt mari în privința unor reglementări încurajatoare, în opoziție cu temerile de restricții suplimentare în timpul administrației democrate. În același timp, Trump a vorbit de păstrarea monedelor Bitcoin pe care SUA le deține sau ”le va dobândi” și crearea unui fond național permanent, în beneficiul ”tuturor americanilor”.

Bitcoin, în căutarea noului interval de echilibru

Deși crearea unui fond de rezervă strategică de mari dimensiuni (un proiect de lege inițiat de o senatoare republicană în august vorbește de 1 milion de monede, implicit achiziții de 793 000 de unități peste ceea ce deține deja guvernul SUA) este pentru moment puțin probabilă, argumente optimiste pot fi găsite în direcția generală a cadrului de reglementare și atitudinea favorabilă domeniului a unora din anturajul președintelui ales al SUA.

Apetitul arătat atât de mari deținători, între 1 000 și 10 000 de unități,  potrivit datelor publice agregate de Cryptoquant, cât și de publicul larg, potrivit interesului și volumelor în creștere pe aplicațiile bursiere, descriu un mediu entuziast și un impuls emoțional major. Deși nu neapărat iminentă, o depășire a pragului de 6 cifre s-ar putea întâmpla până la inaugurarea noului mandat, în ianuarie.

Bitcoin este, în prezent, în căutarea noului preț sau interval de echilibru, după alegeri. Pe termen scurt, o volatilitate bidirecțională, care nu exclude episoade de scăderi rapide, este posibilă, dacă ne inspirăm din istoria agitată a instrumentului. În perspectivă, însă, contextul pare a favoriza valori mai ridicate ale criptomonedei fondatoare a domeniului, Bitcoin, la finalul mandatului președintelui Trump, față de ziua alegerilor, și chiar față de reperele actuale. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon