Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Acum cheia e la PSD

Marcel Ciolacu - PSD

"Arată că eşti puternic când eşti slab şi slab când eşti puternic".

- PSD poate să arate că e puternic. Să trântească Guvernul. Să voteze fără probleme moțiunea de cenzură USR-AUR.

- Sau PSD poate să arate că e slab. Să nu voteze moțiunea. Să țină în viață Guvernul PNL. Să fie atacat de propriul electorat şi de Liviu Dragnea că este blat cu puterea.

DAR...

Dacă votează moțiunea, poate aduce înapoi USR la guvernare. Poate ajuta indirect la refacerea coaliției. Poate ajunge din nou în ofsaid fără niciun instrument de negociere şi şantaj.

Un Guvern minoritar PNL-UDMR e mană cerească pentru un PSD flămând după bani (din PNDL, din PNRR şi de unde or mai veni) şi funcții. Va ține în sfori Guvernul, amenințându-l în permanență că-l dă jos dacă nu-i va da partea. Iar PNL îi va da, că nu dă de la el. Orice tentativă de reformă a statului va fi moartă din faşă. Orice lege populistă va fi acceptată. PSD va hăcui timp de 3 ani PNL până la osul său alb de partid istoric. A pățit-o şi PNȚCD.

Aşadar, PSD are de luat o decizie grea. Miza PSD nu e guvernarea de azi, ci cea din 2024 şi, mai ales, Preşedinția, pe care n-a mai avut-o de la Ion Iliescu. Acela va fi momentul în care PSD va fi puternic şi va putea să o şi arate. Dar pentru a intra triumfător şi la Palatul Victoria, şi la Palatul Cotroceni, PSD trebuie să-i lase pe artizanii crizei de azi să compromită orice idee de reformă şi de schimbare.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  In caz ca nu va dați seama ce se intampla asta e USL2.0, dovada blatului pampalaului penal johanus cu jivinele pesediste. Ciolanul declara mai dăunăzi ca dacă se depune moțiunea o voteaza, acum a dat-o la întors in stilul tipic imputiciunilor pesediste pe motiv ca nu e a lor… adică devine posibil sa nu întrunească nici o moțiune majoritatea și așa rămâne cacatu prim ministru, secția specială in vigoare, procurori puși pe placul lu’ Joh-anus ca pămpălăul penal sa rămână cu toate casele și toți sa poată sa fure in liniște, pesedisti, peneliști, udemeriști, pedeliști pampiti, aldisti, prokkamaca și cum naiba le-o mai zice viermilor infractoari care conduc România după înlăturarea lui Ceaușescu…

  Speranța e acum ca cu pndl fura din buzunarul romanilor plătitori de taxe, dar cu pnrr fura din buzunarul UE, poate aia sa le mai dea peste dește.
  • Like 1
 • POLITICA MIORITICA : Cartofori pe bani publici. Mass-media romaneasca : Pacalici ( Jokeri ) de prima mana.
  ( cu lehamite si inutilitate )
  • Like 2
 • profun check icon
  Ce mai caraghioseală, venită de la dl. Negruțiu dar cusută cu ață... albă - altfel, complet lipsită de... logică.

  Mai răsfoiți-i opera lui Sun Tzu și poate veți găsi pilde mai bune. Chiar dacă nu găsiți unele mai puțin străvezii, măcar să le servească celor pe care-i cocoloșiți cu dragoste paternă, pardon - de părinte 2.

  Păi dacă obiectivul primordial al PSD este cucerirea tuturor alegerilor din 2024, este firesc să-i convină ca alianța PNL-USR+ să mai conducă încă vreo 2 ani, suficienți pentru populație pentru a se vaccina (cu rapel cu tot) contra... (pseudo)progresiștilor de filieră neomarxistă.
  • Like 2
  • @ profun
   Cuțule, tu ești?
   • Like 3
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Delia MC Delia MC check icon
   Cîțu e cu valiza la ușă. Jocurile sunt făcute. Mai rămâne doar întrebarea, îl demite Johannis direct ori lasă moțiunea. Mai curând a doua. Deși Johannis ar câștiga mult din imaginea pierdută (se vede și aici că lumea a început să-l înjure) dacă ia taurul de coarne.
   Nu mai e mult până mâine.
   • Like 0
 • Foarte de acord cu analiza si asta a fost gandirea PNL cand au declansat criza asta . Un suport tacit al PSD pentru un guvern minoritar si niste pomeni la PSD plus mentinerea rahatului din justitie . Probabil ca dupa socotelile lor au mia putin de dat la PSD decat la USR-PLUS. Cu reforma , la dracu' . L-au last pe Ghinea sa termine treaba cu PNRR si acum veselie la tocat bani europeni. Asta este PNL si Catu...
  • Like 6
 • Analiza e corectă. Dar concluzia Dvs este că PSD nu ar trebui să voteze moțiunea, fiindcă așa ar fi convenabil pentru ei. Interesant, ca o coincidență, în momentul actual așa ar fi convenabil și pentru Câțu-PNL-Johannis, pe care îi susțineți propagandistic. Și nu de azi - de ieri; se știe. Deci o concluzie și un îndemn în favoarea interesului taberei Dvs. OK, s-a notat.
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult