Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Acum cheia e la PSD

Marcel Ciolacu - PSD

"Arată că eşti puternic când eşti slab şi slab când eşti puternic".

- PSD poate să arate că e puternic. Să trântească Guvernul. Să voteze fără probleme moțiunea de cenzură USR-AUR.

- Sau PSD poate să arate că e slab. Să nu voteze moțiunea. Să țină în viață Guvernul PNL. Să fie atacat de propriul electorat şi de Liviu Dragnea că este blat cu puterea.

DAR...

Dacă votează moțiunea, poate aduce înapoi USR la guvernare. Poate ajuta indirect la refacerea coaliției. Poate ajunge din nou în ofsaid fără niciun instrument de negociere şi şantaj.

Un Guvern minoritar PNL-UDMR e mană cerească pentru un PSD flămând după bani (din PNDL, din PNRR şi de unde or mai veni) şi funcții. Va ține în sfori Guvernul, amenințându-l în permanență că-l dă jos dacă nu-i va da partea. Iar PNL îi va da, că nu dă de la el. Orice tentativă de reformă a statului va fi moartă din faşă. Orice lege populistă va fi acceptată. PSD va hăcui timp de 3 ani PNL până la osul său alb de partid istoric. A pățit-o şi PNȚCD.

Aşadar, PSD are de luat o decizie grea. Miza PSD nu e guvernarea de azi, ci cea din 2024 şi, mai ales, Preşedinția, pe care n-a mai avut-o de la Ion Iliescu. Acela va fi momentul în care PSD va fi puternic şi va putea să o şi arate. Dar pentru a intra triumfător şi la Palatul Victoria, şi la Palatul Cotroceni, PSD trebuie să-i lase pe artizanii crizei de azi să compromită orice idee de reformă şi de schimbare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    In caz ca nu va dați seama ce se intampla asta e USL2.0, dovada blatului pampalaului penal johanus cu jivinele pesediste. Ciolanul declara mai dăunăzi ca dacă se depune moțiunea o voteaza, acum a dat-o la întors in stilul tipic imputiciunilor pesediste pe motiv ca nu e a lor… adică devine posibil sa nu întrunească nici o moțiune majoritatea și așa rămâne cacatu prim ministru, secția specială in vigoare, procurori puși pe placul lu’ Joh-anus ca pămpălăul penal sa rămână cu toate casele și toți sa poată sa fure in liniște, pesedisti, peneliști, udemeriști, pedeliști pampiti, aldisti, prokkamaca și cum naiba le-o mai zice viermilor infractoari care conduc România după înlăturarea lui Ceaușescu…

    Speranța e acum ca cu pndl fura din buzunarul romanilor plătitori de taxe, dar cu pnrr fura din buzunarul UE, poate aia sa le mai dea peste dește.
    • Like 1
  • POLITICA MIORITICA : Cartofori pe bani publici. Mass-media romaneasca : Pacalici ( Jokeri ) de prima mana.
    ( cu lehamite si inutilitate )
    • Like 2
  • Foarte de acord cu analiza si asta a fost gandirea PNL cand au declansat criza asta . Un suport tacit al PSD pentru un guvern minoritar si niste pomeni la PSD plus mentinerea rahatului din justitie . Probabil ca dupa socotelile lor au mia putin de dat la PSD decat la USR-PLUS. Cu reforma , la dracu' . L-au last pe Ghinea sa termine treaba cu PNRR si acum veselie la tocat bani europeni. Asta este PNL si Catu...
    • Like 6
  • Analiza e corectă. Dar concluzia Dvs este că PSD nu ar trebui să voteze moțiunea, fiindcă așa ar fi convenabil pentru ei. Interesant, ca o coincidență, în momentul actual așa ar fi convenabil și pentru Câțu-PNL-Johannis, pe care îi susțineți propagandistic. Și nu de azi - de ieri; se știe. Deci o concluzie și un îndemn în favoarea interesului taberei Dvs. OK, s-a notat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult