Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Acum cheia e la PSD

Marcel Ciolacu - PSD

"Arată că eşti puternic când eşti slab şi slab când eşti puternic".

- PSD poate să arate că e puternic. Să trântească Guvernul. Să voteze fără probleme moțiunea de cenzură USR-AUR.

- Sau PSD poate să arate că e slab. Să nu voteze moțiunea. Să țină în viață Guvernul PNL. Să fie atacat de propriul electorat şi de Liviu Dragnea că este blat cu puterea.

DAR...

Dacă votează moțiunea, poate aduce înapoi USR la guvernare. Poate ajuta indirect la refacerea coaliției. Poate ajunge din nou în ofsaid fără niciun instrument de negociere şi şantaj.

Un Guvern minoritar PNL-UDMR e mană cerească pentru un PSD flămând după bani (din PNDL, din PNRR şi de unde or mai veni) şi funcții. Va ține în sfori Guvernul, amenințându-l în permanență că-l dă jos dacă nu-i va da partea. Iar PNL îi va da, că nu dă de la el. Orice tentativă de reformă a statului va fi moartă din faşă. Orice lege populistă va fi acceptată. PSD va hăcui timp de 3 ani PNL până la osul său alb de partid istoric. A pățit-o şi PNȚCD.

Aşadar, PSD are de luat o decizie grea. Miza PSD nu e guvernarea de azi, ci cea din 2024 şi, mai ales, Preşedinția, pe care n-a mai avut-o de la Ion Iliescu. Acela va fi momentul în care PSD va fi puternic şi va putea să o şi arate. Dar pentru a intra triumfător şi la Palatul Victoria, şi la Palatul Cotroceni, PSD trebuie să-i lase pe artizanii crizei de azi să compromită orice idee de reformă şi de schimbare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  In caz ca nu va dați seama ce se intampla asta e USL2.0, dovada blatului pampalaului penal johanus cu jivinele pesediste. Ciolanul declara mai dăunăzi ca dacă se depune moțiunea o voteaza, acum a dat-o la întors in stilul tipic imputiciunilor pesediste pe motiv ca nu e a lor… adică devine posibil sa nu întrunească nici o moțiune majoritatea și așa rămâne cacatu prim ministru, secția specială in vigoare, procurori puși pe placul lu’ Joh-anus ca pămpălăul penal sa rămână cu toate casele și toți sa poată sa fure in liniște, pesedisti, peneliști, udemeriști, pedeliști pampiti, aldisti, prokkamaca și cum naiba le-o mai zice viermilor infractoari care conduc România după înlăturarea lui Ceaușescu…

  Speranța e acum ca cu pndl fura din buzunarul romanilor plătitori de taxe, dar cu pnrr fura din buzunarul UE, poate aia sa le mai dea peste dește.
  • Like 1
 • POLITICA MIORITICA : Cartofori pe bani publici. Mass-media romaneasca : Pacalici ( Jokeri ) de prima mana.
  ( cu lehamite si inutilitate )
  • Like 2
 • Foarte de acord cu analiza si asta a fost gandirea PNL cand au declansat criza asta . Un suport tacit al PSD pentru un guvern minoritar si niste pomeni la PSD plus mentinerea rahatului din justitie . Probabil ca dupa socotelile lor au mia putin de dat la PSD decat la USR-PLUS. Cu reforma , la dracu' . L-au last pe Ghinea sa termine treaba cu PNRR si acum veselie la tocat bani europeni. Asta este PNL si Catu...
  • Like 6
 • Analiza e corectă. Dar concluzia Dvs este că PSD nu ar trebui să voteze moțiunea, fiindcă așa ar fi convenabil pentru ei. Interesant, ca o coincidență, în momentul actual așa ar fi convenabil și pentru Câțu-PNL-Johannis, pe care îi susțineți propagandistic. Și nu de azi - de ieri; se știe. Deci o concluzie și un îndemn în favoarea interesului taberei Dvs. OK, s-a notat.
  • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult