Sari la continut
Republica
Comunicare

Adela Greceanu, scriitoare: Citind poezie, am început să fiu mai atentă la realitatea din jurul meu. Pur și simplu am deschis ochii

Cum ar fi arătat ultimii 3 ani fără filme, cărți sau muzică? Vă puteți imagina? Arta, în toate formele ei, joacă zeci de roluri în viața omului modern și ne poate influența în moduri pe care nici nu le conștientizăm. Sunt studii care arată că o vizită la muzeu ne poate ajuta să trecem mai ușor peste o perioadă stresantă. Sau că cititul ne face mai empatici și poate fi un sprijin în depresie. Suntem mai puțini anxioși dacă mergem la teatru, iar încercarea de a decoda și înțelege orice formă de artă creează noi legături neuronale.

85% dintre respondenții „Art consumption and well-being during the Covid-19 pandemic”, un studiu realizat în Europa, inclusiv în România, au definit arta ca o metodă de înțelegere și conectare cu propriile sentimente. 65% dintre ei au spus că arta îi face să se simtă mai bine.

Acestea sunt premisele micului proiect inițiat de Societatea Omului Sănătos – o serie de conversații între un psihoterapeut și patru artiști. Doctorul Gabriel Cicu a stat de vorbă cu scriitoarea Adela Greceanu, muzicianul Răzvan Popovici, coregrafa Judith State și pictorul Roman Tolici despre impactul artei asupra psihicului și spiritului uman. Cele patru conversații vor fi făcute publice pe parcursul lunii februarie online, pe habits.republica.ro.

Prima invitată a seriei este scriitoarea Adela Greceanu. Adela a debutat în 1997 cu volumul de poezie „Titlul volumului meu, care mă preocupă atât de mult...” (Editura Eminescu). Cele mai recente cărți publicate includ „Și cuvintele sunt o provincie” (Editura Cartea Românească) și antologia „Șuruburi, șaibe, cuie, piulițe” (Editura Cartier). Pentru poezia ei, a câștigat premii în țară și străinătate. Scrierile ei au fost traduse în germană, engleză, suedeză, slovenă și albaneză. Adela realizează emisiunea “Timpul Prezent” la Radio România Cultural alături de Matei Martin.

Conversația dintre Adela Greceanu și Gabriel Cicu încearcă să traducă ce se întâmplă înaintea cuvântului. Ce îl face pe scriitor să transpună în fraze ce simte? Și cum poate un cititor să ia aceste cuvinte și să le facă ale lui? „Prin scris încerc să țin pasul cu mine, cu ce mi se întâmplă. Timpul scrisului este mereu prezentul, chiar dacă scriu la trecut”, spune Adela. Prin scris suntem, deci, prezenți. Ducând asta mai departe, aș spune că scrisul este atunci o formă de meditație, de înțelegere a vieții. La fel ca cititul. Adela spune că literatura are putere. Dacă ai răbdare. Vă invit să ascultați această conversație și să vă propuneți să citiți măcar 10 pagini pe zi. E un obicei care vă va schimba.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult