Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Adevărul rece despre „ei și ele”: bărbații cotizează mai mult la sistem, trăiesc mult mai puțin și ies mai târziu la pensie

oameni pe strada - viteza - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Femeile din România au o speranță medie de viață astăzi de 79,1 de ani. Bărbații au o speranță medie de viață cu 7 ani mai mică (71,7 ani în 2018). Speranța de viață e în creștere și încă ușor departe de media europeană care depășește 80 de ani.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani la bărbați și de 61 de ani la femei. Adică, femeile iau în medie cu 7 ani mai mult pensie din sistemul public și au vârsta standard de pensionare redusă cu 4 ani. Un total de 11 ani. Începând cu 2006, femeile au asimilată ca perioadă de cotizare și perioada de creștere a copilului (2 ani/ 3 ani dacă copilul are probleme de sănătate). Cu fiecare copil mai reduci perioada de muncă și grăbești pensionarea cu 2 ani (sigur, acesta nu este însă un motiv să faci copii). Media copiilor născuți în România este de un copil pe familie, în anul 2018 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 52 de ani, la această statistică contribuind din plin și migrația din România. 11 ani diferența între bărbați și femei se transformă în 13 ani. Nu e puțin. Nu e mică diferența de gen. În bani e enormă.

Stagiul complet de cotizare încă diferă substanțial (se va egala între bărbați și femei abia în 2030, la 35 de ani). La bărbați deja este 35 de ani începând din 2015. La femei este, în momentul de față, de 31 de ani. Bărbații trebuie, deocamdată, să muncească și să cotizeze la Pilonul 1 cu 4 ani mai mult decât femeile. Diferența de gen se apropie lejer de 17 ani: 10 ani stagiu de cotizare mai mic și 7 ani perioadă de beneficiu mai mică, în defavoarea bărbaților.

Pensionarea completă se face dacă se îndeplinesc cumulativ cele două condiții: vârsta standard cu stagiul complet de cotizare. Asta înseamnă că, dacă nu ai atins vârsta, nu te poți pensiona fără penalități din pensie dacă nu ai și stagiul complet de cotizare.

Ideea este că între bărbați și femei, atunci când vorbim de pensionarea în sistemul public (Pilonul 1), există o discriminare de gen evidentă. În defavoarea bărbaților. Bărbații cotizează mai mult la sistem, trăiesc mult mai puțin și ies mai târziu la pensie. Pilonul 1 de pensii este un sistem vădit discriminator, în devafoarea bărbaților.

Din păcate, pentru că sistemul public de pensii este falimentar (destructurat sistematic de natalitatea în scădere de la an la an, speranța de viață în creștere, pensiile speciale și migrația), corectarea diferențelor de gen evidente nu se va face în viitor în jos, ci în sus pentru femei.

Soluția pentru a scăpa și de astfel de probleme este o reformă din temelii a sistemului public de pensii, concentrată pe câteva principii de bază:

- Eliminarea completă a „specialilor” din sistem și recalcularea pensiilor speciale prin aducerea lor la nivelul celor normale, bazate pe contributivitate;

- Toate pensiile alimentate de la buget (inclusiv cele ocupaționale) să se bazeze pe contributivitate la sistem;

- Uniformizarea condițiilor de pensionare pentru toate categoriile de pensii și venituri asimilate lor (pensii speciale, pensii ocupaționale): aceeași vârstă standard de pensionare, același stagiu minim de cotizare, același stagiu complet de cotizare;

- Creșterea graduală cu fiecare generație nouă ce intră în câmpul muncii, pe un calendar asumat de către întreaga societate, a contribuției către Pilonul 2 de pensii dublată de întărirea supravegherii și reglementării acestui sector în sensul unei protecții reale a drepturilor contribuabililor și în sensul oferirii unui minim de garanție sistemului. La final, când în 20 - 30 de ani toți vor fi pe Pilonul 2, statul să privatizeze complet Pilonul 2 transformându-l în Pilon 3. În paralel, după o perioadă de 10-15 ani de cotizare la Pilonul 2, contribuabilii să poată opta pentru mai multe scheme de risc. Banii din Pilonul 2 să fie limitați la maxim în a fi investiți în titluri de stat sau proiecte ale statului;

- Posibilitatea ca pentru 10-15 ani cotizația către Pilonul 2 să poată fi plasată de administratori în depozite bancare la termen cu risc scăzut și nu în titluri de stat. Accesul băncilor de stat la banii din Pilonul 2 să fie foarte limitat dacă nu chiar restricționat complet.

- Deducerea fiscală completă a contribuției suplimentare către Pilonul 3 pentru care optează un salariat (și nu până la un plafon de 15% din salariu brut cum se intenționează acum).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cromium check icon
    Stiu ca nu suna populist, dar pensia ar trebui desfiintata.Complet.Oamenii ar trebui sa se invete sa isi poarte singuri de grija, nu statul ori multinationalele ar trebui sa livreze astfel de servicii pentru ei.Oamenii pierd spiritul de inovatie cand se lasa in grija unei organizatii mastodont cu un urias potential de frauda ori evaziune fiscala.Asadar daca v-ati lasat in mainile unui stat corupt sau al unei multinationale care v-a platit de rahat pentru timpul si munca voastra veti plati cu varf si indesat si nimeni nu va va plange de mila! Este vremea pentru desfiintarea Stat-ului si a pensiilor orice ar insemna asta! Daca aveti batrani ingrijiti-i, faceti societati caritabile si rezolvati problemele, dar nu impovarati o tara intreaga cu un serviciu din care toti fac evaziune fiscala si isi construiesc vile prin paradisuri fiscale! Distrugeti instrumentele coruptiei .Nu va supuneti! Faceti voi insiva afaceri imposibil de detectat de institutiile statului.Acum este momentul desfiintarii acestor hidre uriase care va sug sangele de dimineata pana seara! Ganditi-va ca SUA este cea mai agresiva tara cand vine vorba de colecatrea taxelor si impozitelor, dar acolo daca te imbolnavesti ai dat de dracu daca nu ai bani pentru ca statul nu foloseste banii tai ca sa iti asigure servicii medicale ci ca sa faca armament sa bombardeze pe altii protejand afaceri private.Ganditi-va ca evaziune si spagi se dau peste tot, si in Rusia si in SUA si in China, dar ca depinde de voi cum sa va conduceti in viata sa nu depindeti de nimeni.Nici Stat-ul nici multinationalele nu va vor salva cand veti da cu adevarat de greu.Ele au alte agende si alte interese de protejat decat fericirea voastra.Faceti asociatii private prin buna intelegere si cu propriile voastre reguli daca vreti pensii.Nu asteptati la nimeni sa va vrea binele.Sunteti in groapa cu serpi deja!
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Potrivit declarației de avere, Toader a încasat, în 2018, sumele:

    364.621 lei – pensie.
    150.815 lei – profesor la Universitatea „A.I. Cuza” Iași- Facultatea de Drept.
    140.040 lei – ministru al Justiției.
    119.772 lei – indemnizații de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

    Total: 775.248 lei/an, sau 64.604 lei/luna, aproximativ 14.000 euro/luna.
    • Like 0
    • @ Ionel
      D-l Ionel,,foarte bine subliniat subiectul ,,de trista amintire ,,,tu Dorel ,,o rusine a justitie romane ,care a factut tara de ras pe la forurile UE !! Dar ca o, ironie mai primeste ,,un sac de bani nemeritati dupa cat rau a facut societatii prin ,actiunile de intimidare a D0amnei Kovesi ,prin emiterea de legi , care favorizau infractorii si nu combaterea lor ,etc etc, Acest personaj ar trebui sters complet din evidentele Istoriei .Oricum Istoria il va ,pune pe trepta care merita ,
      • Like 0
  • Ionel check icon
    Faptul ca cineva se apleaca acestui subiect extrem de fierbinte si la zi este cel mai bun lucru. In general, masurile propuse de dl profesor sunt ok , insa sunt si unele puncte cel putin discutabile. Numai daca ma refer la primul punct si, in opinia mea, trecerea pe contributivitate a pensiilor militarilor, posibil si a magistratilor, este putin probabila. De ce ? Pentru simplu motiv ca un militar de cariera, cu liceu si scoala militara, are o serie de restrictii, intre care cea mai importanta, apropo de principiu contributivitatii,este acela ca lui ii este interzis sa mai aiba si un alt job, deci nu isi poate spori veniturile asa cum o pot face altii. Ah, problema este la militari si la magistrati, legat ade varsta la care ies si , ma ales, de cuantumurile pensiilor total nesimtite comparativ cu media nationala. Adica, sa ai ca magistrat o pensie de 60 000 de lei sau peste 30 000 cum am vazut azi la Tudorel Toader sau la taica Lazar, mi se pare ca traim in Burkina Faso, dar cred ca nici acolo nu exista asa ceva !! La fel la militari, sa ai pensii de 15000-20000 de lei pe luina este ceva de .......sunt pensii mai mari decat cei care merg la munca !!!! Trebuie umblat la modul de calcul al acestor pensii. Apoi, daca tot le dai astfel de pensii, altele decat pe contributivitate, sa le interzici orice alta activitate la stat sau cumul cu o functie publica platita de stat. Sa aleaga intre ......Daca vor salariu sa se duca la privati sau sa faca afaceri.
    Apoi, cu privatizarea totala a pilonului 2 si aici este discutabil. Cum sa risti toata cotizatia la pilonul 2 !!?? Eventual se poate gasi o formula de majorare a contributiei la pilonul 2 , cu diminuarea corespunzatoare a punctajului la pilonul 1 , la alegerea fiecaruia.
    • Like 0
  • Sarmanii... Exista un motiv pentru care femeile ies mai devreme la pensie decat barbatii - si anume, munca in casa. Care, nefiind remunerata, nu aduce beneficii sistemului de pensii.

    60% din barbatii romani (si sunt optimista, aici) nu stiu nici macar sa gaseasca aspiratorul, sau sa puna vasele in masina de spalat vase, in cazul in care aceasta exista. Daca iau un tanar corporatist de pe calea Victoriei maine, sansele ca el sa stie cum sa schimbe un scutec sunt, optimist 3/10.

    Indiferent de nivelul de educatie sau salarizare, femeia va avea grija si de copii, si de parinti, ai sai sau ai partenerului. (Daca se trezeste vreun domn pe aici sa imi spuna ca nu, el are grija de copii sau de parinti, poate face parte dintr-o minoritate mai sus mentionata).

    Peste tot in lume femeile se pensioneaza mai devreme, din exact aceste motive; adunati salariul unei bone cu al unei ingrijitoare de batrani si cu unul al unei menajere, platiti-le pe femei, de la stat, cu aceste salarii combinate, si taxati-le.

    Apoi vom vedea cum sta balansul intre ei si ele.

    Intre timp, mai ales in Romania, scrieti niste baliverne.


    • Like 2
    • @ Maria Zamfir
      D-mna ,,d-soara ,Maria Zamfir ,,aveti perfecta dreptate, cam asa este situatia in realitate, A-ti fact o analiza ,corcta ,cu salr de ,bona-ingrijitoare-curatenie ,etc , Dar acasa in fam sit este ,doar punctual valabila , Tocmai de acest aspect noua Lege a Pensiilor a considerat ca ,Femeia care a nascut si ingrijit ,mai mult de 3 copii sa primeasc drepturi mai mari decat ,cea care nu a are copii , Acest lucru este valabil in de ex,in Germania , se impoziteaza fam care nu au copii fata de caei care ,au copii si se retin un impozit mai mic, Totusi este , o nedreptate la care face referire ,autorul articolului de care trebuie sa nu uitam ,ca barbatii ies la pensie mai tarziu , platesc mai mult la sist. de pensii si traiesc mai putin ,!! Da , statisticile arata clar ,ca;;-
      --Peste varsta de 50 ani sunt cate 5-6 femei la un barbat !!! Se vede clar si pe site-ul de matrimoniale,, ! Bine spunea ,candva un politician roman ca;
      --In viitorul apropiat va functiona matriarhatul ,,in defavoarea patrirhatului ,
      • Like 0
  • Cum adica barbatii cotizeaza mai mult? Proportia este identica. In valoare absoluta poate fi mai mare contributia. Dar au salarii mai mari decat femeile, la aceeasi vechime si pregatire profesionala. Saracani de ei. Pe de alta parte, femeile traiesc mai mult si au pensii mai mici. Exact ceea ce trebuie pentru o natiune care isi respecta cetatenii.
    • Like 0
  • Caz clasic in care cinev arata ca exista o potentiala discriminare a barbatilor si automat ii este dat in cap pentru ca combate gandirea "mainstream" (aceea ca doar femiele sunt discriminate in Romania). Este cert ca femeile traiesc mai mult decat barbatii chiar daca decid sa nu aiba nici un copil si chiar daca contribuie mai putin (ca ani de contributie) decat barbatii (cazul celibatarelor sau cuplurilor de lesbiene). Deci sunt intr-o situatie analoaga cu un barbat care nu are copil (sau care e celibatar sau intr-un cuplu homosexual). Cu toate acestea barbatului i se cere sa contribuie mai multi ani la pensie pentru ca la final sa beneficieze mai putini ani dupa pensionare. asta se cheama discriminare.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    In sfârșit cineva pune punctul pe I.Este Haiduceală in sistemul de pensii Din 1990 până prin 2010 foarte mulți sau pensionat când au vrut și cum au vrut.Nu aveai chef de muncă te pensinonai,care anticipat care cu grupă,cu mulți ani înainte de limita de vârstă.S a ajuns in așa hal ca noi ce Muncim acum să plătim contribuții la pensii dar să nu mai ajungem să beneficiem de ele.Practic vom muncii in plus 10 ,15 uneori și 20 de ani față de cât au muncit cei cărora le plătim acum pensiile.Asta înseamnă egalitate.?Mai curind bătaia de joc a statului față de noi.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu-i numai asta. Spectrul șomajului la 50 de ani când nu te mai angajează nimeni, a forțat pe mulți să încerce să se pensioneze. Am văzut multe cazuri. Oricum pensia aia " pe caz de boală " e mică. Și să nu uităm că vârsta de pensionare a crescut treptat. În urmă cu 20-25 de ani limita de vârstă era , cred, de 52 - 55.
      • Like 0
  • Marga check icon
    In noua lege a pensiilor, numarul de puncte acumulate pe toata perioada de contributie, deci care este, la ac. nivel al salariului, mai mare pt. un nr. mai mare de ani de contributivitate, se va imparti la 25 si nu la stagiul complet de cotizare, care fiind diferit la barbati si la femei pana la egalizarea varstei de pensionare, introducea diferente. 25 este valoarea cea mai mica pt. stagiul de cotizare pt. femeile care s-au pensionat mai demult. Deci: ai cotizat mai mult, ca barbat, ai pensie mai mare, la salarii egale. Diferentele biologice, cum este speranta de viata la varsta de 65 de ani, nu le putem noi nivela. Ele sunt unele in favoarea, altele in defavoarea femeilor sau barbatilor.
    • Like 3
  • Complet de acord cu autorul , cu mentiunea ca in afara de trecerea pensiilor speciale la metoda bazata pe contributivitate trebuie eliminat complet cumulul de pensii speciale (daca beneficiarul a lucrat in mai multe domenii reglementate de pensii ocupationale atunci acestea se cumuleaza) ceea ce nu e normal, e ca si cum un salariat normal ar trebui sa beneficieze de pensie pentru fiecare loc de munca avut de-a lungul carierei iar pilonul 2 ar trebui treptat transformat in pilon 3 pe baza de voluntariat deoarece nu e normal ca statul sa ma oblige sa virez cota de contributii unui privat in baza legii iar privatul sa-si stabileasca cu de la sine putere un comision de 2,5 % din toata suma si nu din castig cum ar fi normal iar firma lui sa inceapa viramentele peste 30 de ani. ( Ca sa exemplific evidentiez faptul ca firmele din pilonul 2 nu s-au zbatut pentru clienti decat la recrutare acum 12 ani dupa care au stat linistiti rontaindu-si comisionul de 2,5 % din suma acumulata netrimitind nici macar informarile normale catre deponenti privind plasamentele lor sau castigurile anuale decat anul trecut cand au fost amenintati de Valcov cu desfiintarea. De altfel castigurile au fost modeste cca 12 % in prioada 2007-2017 adica 1,2 % pe an in timp ce pretul benzinei, alimentelor sau al monedei euro a crescut cu 100 % in cei 10 ani. Singurele cresteri real-pozitive au fost la comisioanele percepute si implicit la remuneratiile si profiturile respectivelor companii (toate garantate de stat)). Macar cei din pilonul 3 se zbat sa atraga clientul , il informeaza permanent si cauta de comun acord cu acesta cele mai bune plasamente. De asemenea trebuie avute in vedere 2 directii strategice pe termen lung :
    1.Natalitatea care pentru a creste trebuie mai intai sa se asigure un venit/copil decent ( alocatii+ sprijin de stat + burse)
    2.Crearea unui cadru legislativ propice ramanerii tinerilor in tara deoarece absolventii ( in special cei cu pregatire superioara) sa ramana in tara deoarece emigrarile lasa un gol mare in bugetul de pensii.
    • Like 2
  • Marga check icon
    In opinia mea, alt mit perpetuat.
    Diferenta de gen este departe de cei 17 ani: 3,9 ani stagiu de cotizare mai mic la aceasta data pt. femeile care nu continua pana la 65 de ani si 3,6 ani datorita diferentei in speranta de viata la varsta de 65 de ani. Ambele sunt in scadere in urmatorii 5 ani. Total 7,5 ani. La mai putin de jumatate de cifra de 17 ani avansata de dumneavoastra.
    In ceea ce priveste sist. de pensii, cred ca trebuie privita nu numai speranta medie de viata ci si speranta medie de viata dupa 65 de ani (life expectancy at age 65).
    Sp. medie de viata este o medie care include mortile premature, inclusiv la varsta tineretii. De ex. in accidente diverse, crime, sinucidere, diverse boli. Mortile premature au incidenta mai mare la barbati, care adopta, in medie, in mai mare proportie diverse comportamente riscante si, de asemenea, sunt cei care profeseseaza in domenii cu risc mare. Sp. medie de viata ne spune mai degraba ca mai multe femei ajung la varsta pensionarii decat barbati.
    Speranta de viata la 65 de ani ne spune cati ani putem spera, in medie, sa beneficiem de pensie. Aici, conform datelor Eurostat din 2016, dif. intre femei si barbati era, in Romania, de 3,6 ani in favoarea femeilor. Era de 14,7 ani la barbati si de 18,4 ani la femei. (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Life_expectancy_at_age_65,_1980-2016_(years).png)
    Femeile care mai au un loc de munca la varsta pensionarii, pot, de curand, daca doresc, sa solicite angajatorului mentinerea in activitate pana la varsta de 65 de ani.
    Dupa legea pensiilor deocamdata in vigoare nu este redusa varsta de pensionare cu 2 ani pentru un copil; in viitoarea este redusa, dar numai de la un numar de copii in sus (din memorie cred ca 3).
    Va reamintesc ca si tatii pot beneficia, de cativa ani buni, daca doresc, de concediul de crestere a copilului, in ac. cond. de stagiu ca si mamele. Pt. cei mai in varsta nu mai putem schimba ce a fost; ei nu au putut beneficia.
    Consider ca tb. sa existe un echilibru intr-o societate cat de cat dezvoltata si cu interesele personale legitime care aduc un beneficiu si societatii, cum ar fi cel de a putea avea, creste, educa un copil si a avea si satisfactii din alta munca. Si cresterea copiilor presupune munca. In tara noastra asta a fost realitatea; munca in gospodarie in general a cazut, in medie, in mult mai mare masura, pe umerii femeilor.
    Va rog sa puneti creionul pe hartie si sa vedeti ca, la valorile stabilite de lege pt. cresterea completa a stagiului de cotizare la femei pana la egalizarea varstelor de pensionare, pt. varsta la care, pana de curand, contractul de munca inceta de drept, la calculul pensiei in functie de contributivitate, femeile sunt usor defavorizate.
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult