Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Adevăruri despre Rusia, spuse de un politician rus: Stat agresor, fără nimic măreț, condus de o clică de intriganți

Konstantin Borovoy

Foto: Saverkin Alexander / TASS / Profimedia

Konstantin Borovoi, politician liberal și om de afaceri rus, membru al Dumei de Stat între 1995 – 2000, dezvăluie 12 adevăruri despre țara sa pe care susținătorii actualului lider de la Kremlin nu vor să le înțeleagă. Mai mult decât atât, Borovoi nu se dă în lături în a expune adevăruri istorice evidente, pe care propaganda rusă dorește să le ascundă.

„Prieteni, am ceva să vă spun din tot sufletul meu (…) Rusia este un stat agresor și nu poate reface Uniunea Sovietică”, își începe Konstantin Borovoi postarea

Cele 12 adevăruri despre Rusia, adresate de Konstantin Borovoi susținătorilor lui Putin:

1. Rusia este o țară agresoare și așa a fost de-a lungul istoriei sale încă de pe vremea lui Ivan cel Groaznic.

2. URSS s-a prăbușit pentru că nimeni nu a crezut și nu a vrut să stea sub stăpânirea Moscovei. Au fost reținuți cu forța. Pe măsură ce puterea a dispărut, s-a dovedit că toată această așa-zisă „frăție a popoarelor” nu a existat niciodată.

3. Refacerea URSS este imposibilă. Prin urmare, puteți uita de asta și nici măcar să nu începeți. Prin urmare, orice fostă republică sau satelit sovietic fuge spre NATO, pentru că nu știu cum să stea mai departe de Rusia. Atât de mult s-au săturat de duhoarea care vine de la Kremlin de cel puțin 100 de ani.

4. Nimeni nu se teme de armele nucleare ale Rusiei și de isteriile „patrioților”, care strigă că le vor arăta ei Occidentului.

Vreau să vă reamintesc că, dacă va exista cel mai mic gest de apăsare a butonului nuclear, Rusia va dispărea în 30 de minute. Este clar? În afară de distrugerea întregii lumi, nu puteți oferi nimic. Și totuși continuați să vă aduceți singuri laude. Întreaga lume înțelege perfect cine sunteți cu adevărat, niște înapoiați și sălbatici din lumea a treia cu pretenții de măreție.

5. Ucraina poartă un război perfect legal și just pentru integritatea sa teritorială, demnitatea și dreptul la autodeterminare. Nu știu dacă Ucraina va fi o țară occidentală model, cu o economie puternică. Dar va fi o țară independentă. Și nimeni nu va cuceri Crimeea. Știți de ce? Pentru că într-un fel sau altul, Crimeea ori va fi returnată Ucrainei, ori va rezolva cumva această dispută prin compensare. Este o chestiune de timp.

6. Putin și clica lui sunt intriganți destul de pricepuți, ofițeri KGB, foști comuniști, hoți ai proprietății altora și încă adevărați călăi și ucigași. Voi spune ceea ce nu au fost și nu vor fi niciodată: constructorii unei țări și a unei economii normale. Toate realizările lui Putin depind de conjunctura globală privind consumul de gaze și petrol. Însă conjunctura se schimbă în mod clar în fața ochilor noștri. Pentru că miracolele s-au încheiat sau se termină.

Când va exploda și cum va exploda, nu știu. Dar cu siguranță va exploda. Îndoieli? Haideți să ne uităm la URSS și să vedem cum a dispărut.

7. Nu, nimeni nu este interesat de Rusia. Ea ocupă ultimul loc în interesul oamenilor normali. De ce? Pentru că această țară nu are ce oferi lumii. Rusia este un fel de loc mare, gol, undeva în nordul îndepărtat, cu urși și vodcă.

8. Nu există măreție în Rusia, în cultura, economia, realizările, oamenii ei. Au fost episoade și descoperiri separate, la un preț teribil. Da, au fost scriitori și muzicieni individuali, oameni de știință și descoperiri. Dar acestea sunt episoade dintr-o istorie foarte lungă și gri. Te poți lăuda toată viața cu Yuri Gagarin și Lev Tolstoi, cu arhitectura Catedralei Sf. Vasile. Dar acesta este trecutul. Și este departe. Și lumea are nevoie de hrană în fiecare zi pentru măreție, acum. Și nimeni nu este de vină că măreția țării din vremea noastră se măsoară prin rafinamentul iPhone-urilor și al mașinilor, și nu prin strigătele de spiritualitate de pe lacul Seliger.

9. Ca să știți, Stalin a fost mult mai rău decât Hitler.

Este probabil cel mai sângeros dictator din istoria omenirii. Și și-a construit și a realizat realizările distrugând o țară întreagă. Cei mai buni oameni ai ei. Și, prin urmare, poți continua să fii mândru de acest „manager eficient” ale cărui mâini sunt pline de sânge până la coate.

10. Nu, nu există nimic interesant în Rusia nici pentru mine, nici pentru alții și nu va fi niciodată. De ce? Pentru că nimic nu s-a schimbat în creier. Liderii Rusiei au construit câțiva zgârie-nori, au pus niște haine mai la modă pe niște corpuri murdare, s-au suit în mașini mai avansate, au instalat chiar și computere acasă.

11. Da, armata rusă și acoliții lor au doborât un avion malaezian cu olandezi la bord. Și da, Kremlinul și acoliții săi au ucis pe Nemțov și alți opozitori, corespondenți, bancheri, doar oameni care visează o Rusie liberă.

Voi și autoritățile voastre iubite otrăviți, împușcați, spânzurați oamenii. Doborâți avioane de pasageri în stare de ebrietate și apoi, timp de două sau trei săptămâni, nici măcar nu lăsați să se strângă trupurile putrede ale morților. Și da, jefuiți pe acești pasageri uciși, astfel încât să poți găsi un iPhone necodat sau un inel de la deget pentru a-i ajuta pe alcoolicii și criminalii din Donețk.

12. Minciuna voastră este cunoscută și înțeleasă de întreaga lume. Prin urmare, pur și simplu, nu trebuie să dovediți nimic. Pentru că oamenii care sunt capabili să înțeleagă aceste dovezi se pocăiesc atunci când minciunile sunt dovedite. Și astfel nu este nevoie să pierdeți timpul.

Sursa: Nashdom

Articol publicat initial pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "....duhoarea care vine de la Kremlin de cel puțin 100 de ani...."
  1.Marele clasic rus Mihail Saltîkov-Șcedrin.
  „Dacă aș adormi, trezindu-mă după 100 de ani, și m-ar întreba cineva «Ce se întâmplă în Rusia?», aș răspunde fără să clipesc: «Beție și jaf.»”.

  2. Mihail Bulgakov, „Maestrul și Margareta”.„Nu suntem un popor, ci o HOARDA sălbatică de ticăloși și ucigași”.
  !!!! Femeie din Bucha, despre militarii ruși: Mi-au omorât copilul, apoi au petrecut în curtea casei. Au lăsat numai sticle de băutură
  • Like 2
 • Nume check icon
  Am avut "privilegiul" sa calatoresc in Rusia. Mult mai mult decat mi-as fi dorit. Daca la nivel personal am avut cateva intalniri cu oameni deosebiti, la nivelul general impresia este groaznica si pefect ilustrata mai sus. De la intrebari moralizatoare ca noi romanii de ce nu stim ruseste? Ca Romania este o tara saraca si inapoiata. Ca de ce am dorit sa intram in EU - 99% din rusi nu inteleg care este rolul EU si cu bune si cu rele - , de ce nu ma imbrac in haine de firma si nu am ceas scump? ce masina conduc? (se pare ca un Passat era o masina de sarac), ca daca nu stiai alfabetul chirilic foarte greu te descurcai in oras, ca totul in Moscova era extrem de scump fara nici un motiv, ca daca uiti sa te inregistrezi la politie acolo unde stai poti sa ai probleme serioase la plecare, foarte socati ca noi nu am vrut comunism si sa suntem extrem de bucurosi ca am scapat de el, si multe multe altele... Si in legatura cu #7 erau foarte socati ca pe noi nu ne interesa deloc ce se intampla in Rusia si ca pentru noi Rusia nu valoreaza nimic, sau nimic bun.
  P.S. Cu o persoana mai destupata am facut o comparatie intre GDP Rusiei si Romania si pe atunci eram la paritate. A fost extrem de mirat cand a vazut aceasta cifra, mai ales cand i-am spus ca noi nu avem rezervele lor de petrol, gaze, etc. A schimbat subiectul imediat...
  • Like 5


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult