Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Adeverința electronică verde, propunerea Comisiei Europene pentru călătoriile în interiorul UE. Cine o va primi și ce informații va conține

Comisia Europeană a propus azi crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. 

Adeverința electronică verde va fi o dovadă că deținătorul a fost vaccinat împotriva SARS-CoV-2, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu coronavirus sau s-a vindecat de COVID-19. 

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care va garanta securitatea și autenticitatea. Documentele vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele.

„Deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație”

Fiecare stat membru va decide ce restricții pot fi eliminate pentru călători, dar va trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

„Prin instituirea adeverințelor electronice verzi, adoptăm o abordare europeană pentru a ne asigura că cetățenii UE și membrii de familie ai acestora pot călători în condiții de siguranță și cu un minim de restricții în această vară. Deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație, iar persoanele care nu dețin o astfel de adeverință nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări”, a spus Didier Reynders, comisarul european pentru justiție.

Verificarea semnăturilor de pe adeverințe se va face pe un portal. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu vor fi transmise către portal și nu vor fi păstrate de statul membru care face verificarea.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.

Propunerea Comisiei Europene urmează să fie discutată și aprobată de Parlamentul European.

Cele mai recente informații din statele membre în ceea ce privește măsurile legate de COVID-19, precum și restricțiile de călătorie sunt disponibile pe platforma Re-open EU.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult