Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Adio, Sanevit Arad! Cui îi trebuie seringi și ace de unică folosință? Ce mall frumos, ce clădire frumoasă de birouri și ce cartier rezidențial frumos se vor ridica în locul Sanevit Arad!

Imagine sugestivă cu o seringă. Foto: Gabriel Petrescu / Alamy / Alamy / Profimedia

Știrea zilei a fost că s-a închis Sanevit, de fapt este închis de mult și nu mai fabrică nimic de peste 10 ani (nici nu știu dacă a fabricat vreodată…), falimentul și dizolvarea au fost decise în urmă cu mult timp.

Acum se vând terenul și activele de pe el. Dacă întrebați autoritățile vor spune că managementul a fost incompetent, echipamentele depășite, costurile de producție prea mari și competiția din import foarte eficientă.

Nu era un activ strategic ca să fie păstrat în viață cu orice preț, cum poate fi o fabrică de seringi și ace de unică folosință un activ strategic, nu? Oare cui i-ar trebui seringi și ace de unică folosință?

Dar hei, nu disperați, vestea bună este că cele peste trei hectare ale fostei fabrici vor putea fi transformate într-un mall frumos sau într-o clădire de birouri frumoasă sau într-un cartier rezidențial frumos sau într-un complex multifuncțional, cum i se spune acum. Acolo vor fi spații dedicate performanței artelor interactive, centre de relaxare pentru festivaluri, concerte, teatru și dans contemporan, evenimente de fashion, arte media și design. Industria de prelucrare, seringi și ace de unică folosință? Sunteti ridicoli, comuniști de-a dreptul dacă mai vreți fabrici și uzine!

România a închis peste 3.000 de fabrici în ultimii 30 de ani și continuă să închidă. Dezvoltatorii imobiliari se bucură, nu au ce face cu fabrici de mâncare, de medicamente, de energie, de apărare. Lor, pe bună dreptate, le trebuie terenuri cât mai mari și cât mai aproape de centrele marilor municipii, ca să facă dezvoltare imobiliară. Aia se vinde, nu seringi, truse de perfuzie, branule, feșe, pansamente.

Dacă mergeți într-o secție de urgență a unui spital – sunt sigur ca și în cele din Arad – și verificați ce se află în „aparat” (dulapul cu medicamente și echipamente pentru salvarea vieților oamenilor), veți vedea ca în proporție covârșitoare toate cele dinăuntru sunt importate, nu sunt fabricate în România, cu foarte puține excepții.

Așadar, seringi, truse de perfuzie, braunule, feșe, pansamente, perfuzabile, adrenalină, furosemid, cortizon, heparină, diazepam și toate celelalte sunt aduse din import, nu mai sunt fabricate la noi în țară. În situații de forță majoră – pandemii, cutremure, inundații, război etc. – o să stăm cu mâna întinsă la partenerii noștri din UE și NATO să ne ajute - poate o vor face, poate nu, pentru ca dacă se vor afla și ei în situație de forță majoră vor avea nevoie de toate cele de mai sus pentru propriul uz.

Mai țineți minte cum am fost ajutați în pandemie? Exact!

Dar lăsați scenariile pesimiste, mai bine să ne imaginăm ce mall frumos sau ce clădire de birouri frumoasă sau ce cartier rezidențial frumos se vor ridica in locul fostei fabrici Sanevit. În fond, seringi, truse de perfuzie, branule, feșe și pansamente se fabrică peste tot în Serbia, Ungaria, Ucraina și Bulgaria, avem de unde aduce. În România, însă, acestea nu se mai fabrică, la noi nu se mai construiesc fabrici de mâncare, medicamente, energie și apărare, ci mall-uri frumoase, clădiri de birouri frumoase și cartiere rezidențiale frumoase.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Statul este cel mai prost administrator. Mai ales la noi unde coruptia este ametitoare. Apoi, angajatii, fura orice si oricat ... Exact, fiind firma de stat productia era la jumatate si din cauza furturilor.
  • Like 1
 • Soso check icon
  Din ce am citit, fabrica era a statului. Si niciodata nu a produs la mai mult de 30% capacitate, iar in ultimii ani, nimic. Tot statul a facilitat aducerea de seringi si ace din China. De ce? Rationand ca un om normal, raspunsul e ca alea erau la fel de bune, dar mai ieftine cu transport din China cu tot. Vrem, nu vrem, asta inseamna management defectuos si eficienta scazuta in Arad, sau subventii uriase in China, sau coruptie in Romania. Asta, in conditii normale. Problema situatiilor de urgenta se rezolva cu stocuri de siguranta construite din timp. Iar daca statul chiar tinea la fabrica asta, sau fabrica asta era chiar viabila, si posibil profitabila cu niste investitii rezonabile, poate ca se putea face o asociere cu un producator din afara, in niste conditii bune, astfel incat productia sa continue, si subiectul discutiei sa nu existe. Dar de la pornirea fabricii pana acum au trecut aprox 25 de ani. Daca nu s-au facut investitii in modernizare si eficientizare, atunci asta e rezultatul normal. In domeniul farma competitia e acerba pentru ca si profiturile sunt uriase, iar daca nu tii pasul esti eliminat fara remuscari. Cei din aceasta industrie NU isi permit sa nu fie la nivel de varf! Nu poti, sau nu vrei sa tii pasul cu concurenta, vei fi eliminat! Dar sa fii acolo, si din postura de companie de stat sa fii eliminat, asta necesita niste sapaturi. Si raspunsuri... Nu se poate ca tu, ca stat, sa produci si sa iti cumperi productia, doar ca fabrica sa traiasca, oricat ar fi de strategic si important acel produs...
  • Like 3
  • @ Soso
   DA,, asa este ,ptr ca tot Staul a impus o regula la achizitii ,
   --Sa soli ,,ne mai tragem cite 3 oferte la licitatia ,,siringilor de exemplu ,ptr Ministerul sanatatii ,
   Si evident ca se prezenta chinezii cu 50% sub pretul celor din Romania ,si asa incet incet ,ne mai tragem cate un glont in picior !
   Dar varianta retohnologizarii ,oare de ce nu a functionat ?
   --- De ce la Terapia Cluj Napoca , a functionat si la Arad Nu ?? Sau la Antibiotice Iasi ,,etc,,
   Ce se va face in cazuri extreme ,,calamitati , pandemii , razboi etc ?
   • Like 0
 • Mihai check icon
  La noi ca in orice societate capitalista se construieste si se fabrica ceea ce se vinde la un pret competitiv. Daca farbrica respectiva era profitabila cu siguranta nu se inchidea. Solutia pentru cazuri neprevazute in care nu se pot procura astfel de consumabile este sa se organizeze o strategie de stocare, nu sa se subventioneze sine die astfel de activitati din banii contribuabilului.
  • Like 3


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult